galéria megtekintése

Erre volt elég Vajna 44 milliárdja

8 komment

NOL

Immár zsinórban hatodik éve áll a leggazdagabb magyarok százas listájának élén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a legbefolyásosabbakén pedig a miniszterelnök. Most először szerepel a leggazdagabbak között Andy Vajna, aki rögtön a 16. helyre került. A Napi.hu nyilvánosságra hozta a 100 leggazdagabb magyar listáját.

Az élmezőnyben nem volt igazi meglepetés. Csányi Sándor 200 milliárdjával magabiztosan hozta az első helyet. Őt a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László követi 175 milliárdjával, majd a harmadik helyen – öt év után ismét – Demján Sándor jön 120 milliárddal. A tavalyi harmadik, Várszegi Gábor idén lekerült a listáról, mivel a Fotex-csoport főtulajdonosa már nem rendelkezik magyar adószámmal és lakcímkártyával sem.

Csányi Sándor
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A videotonos Széles Gábort a Wallis-csoport tulaja, Veres Tibor követi, majd Gattyán és Wáberer György következik. A politikai és személyes viharai után is az első tízben található Simicska Lajos, akinek a vagyona a Napi.hu becslése szerint 10 milliárddal nőtt is a történtek ellenére. 

 

Új szereplők is megjelentek a tehetős magyarok között. Andy Vajna miniszteri biztos csak a 16. helyre fért be 44 milliárdjával. A többek közt a Las Vegas Casino Kft. bevételeivel is gazdálkodó üzletember a lista tíz új szereplőjének egyike. Vajna azért kerülhetett fel csak most a leggazdagabbak listájára, mert vagyonának legnagyobb része eddig nem Magyarországon adózott.

Andy Vajna idén szerepel először a listán

Megtalálható még a listán az Agrofeed két tulajdonosa, Csitkovics Tibor és Szekeres István (51. hely), a Wizz Airben érdekelt Virág Attila (52. hely) a műkörömiparból vagyonosodó Jákob Zoltán (61. hely), a BioTechUSA márkához köthető Lévai Ferenc és családja (75. hely) és a Mediso-tulajdonos Bagaméry István (77. hely), a kaposvári Agro-Centrál Bt. két tulajdonosa, Berkes Mihályné (aki Zwack Izabella mellett a másik nő az idei listán) és férje (84. hely). Belépett Hernádi Zsolt Mol-vezér (85. hely), az agráriumban aktív Kárpáti László (86. hely), és a dohányiparban működő Sánta János (98. hely.) is – írta a Napi.hu.

A lista szereplőinek összvagyona 2016-ban 2800 milliárd volt.

A lap a vagyon mellett a befolyást is felméri. A Befolyásbarométeren 50 hazai személyiséget rangsorolnak, és mindössze 14 esetben van átfedés a gazdagok listájával. A legnagyobb befolyással változatlanul Orbán Viktor miniszterelnök bír. A dobogó másik két helye is a tavalyihoz hasonlóan alakul: Csányi és Lázár a második és a harmadik. 

Matolcsy György és Vajna növelték a befolyásukat az előző évekhez képest, míg Habony és Rogán vesztett kissé a sajátjából. A legnagyobb ugrást azonban a 8. helyre kerülő Garancsi István és a legbefolyásosabb tízbe éppen bekerülő Mészáros Lőrinc hajtotta végre. A kormánytagok közül heten szerepelnek itt.

 Íme a lista:
 HelyezésLeggazdagabbak
Vagyon (milliárd Ft) Legbefolyásosabbak 
 1. Csányi Sándor200  Orbán Viktor
 2. Bige László170Csányi Sándor 
 3. Demjén Sándor120Lázár János 
 4. Széles Gábor100Matolcsy György 
 5. Veres Tibor97 Vajna András György 
 6. Gattyán György96 Habony Árpád
 7. Wáberer György90 Rogán Antal
 8. Rákosi Tamás87 Garancsi István
  9. Simicska Lajos 83 Szijjártó Péter
 10. Kasza Lajos71 Mészáros Lőrinc
    

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.