galéria megtekintése

Cirkusznak, agymosásnak tartják Orbán riogatását

22 komment


Tanács István

Szegedieket kérdeztünk, mit gondolnak Orbán Viktornak a parlamentben elmondott beszédéről, amelyben azzal riogatott, hogy „Brüsszel" majd a nemzeti parlament megkerülésével baloldali vezetésű városokba – Szegedet is megnevezte – telepítene migránsokat. Botka László továbbra sem volt hajlandó válaszolni, kabinetfőnöke egy több hónappal korábbi nyilatkozatát ajánlgatta.

A szegedi bölcsészkar szociológia tanszéke júniusban egy felmérést tett közzé, amely arra az eredményre jutott, hogy a szegediek 20 százalékkal befogadóbbak migránsügyben, mint az országos átlag. Noha Szegeden is jelentősen nőtt az elzárkózók aránya, a felmérés szerint a szegediek 43 százaléka befogadná azokat, akiket üldöztek hazájukban.

A belvárosban több megkérdezett járókelő műbalhénak, politikai cirkusznak, fideszes agymosásnak nevezte a miniszterelnök által mondottakat. Egy férfi azt mondta:

nem lehet mindig szembe menni az unióval, mert különben kitesznek onnan bennünket.

 

Egy középkorú nő arról beszélt: hobbitanyájuk van Ásotthalmon, és tavaly nyáron sok menekülttel találkoztak az út mentén és a tanya körül is. Adtak nekik tejet, ásványvizet. Ő úgy látta, az első hullámban nagyon sok volt a képzett, családos, angolul beszélő ember, akiket szerinte igenis be lehetne illeszteni a magyar társadalomba is.

Alsóvároson, ahol tavaly több hétig a Tisza árterében érkező migránsok és az embercsempészek találkozóhelye volt, azt mondták: lidércnyomás volt az az időszak. Tudják, kik kerestek vagyonokat a menekülők fuvarozásával, és azt is, hogy a hajuk szála sem görbült azóta sem.

Egy idős férfi szerint Szegedet hátrány érheti, ha folyton szembefordul a magyar kormánnyal. Aki mindenáron a migránsok oldalán áll, azt a merényletek sem győzik meg, míg egyszer majd a szabadtéren is robbantani fognak. Arra a kérdésre, hogy van-e értelme a népszavazásnak, amikor azzal úgy sem kötelezhetjük semmire az Európai Bizottságot, azt felelte: a Békemenet sem kötelezett senkit semmire, de a tömeges kiállás meghátrálásra késztette azokat, akik bele akarták kényszeríteni Magyarországot az IMF kalodájába, és ennek érdekében meg akarták buktatni Orbán Viktort.

- Amit a miniszterelnök a parlamentben elmondott a baloldali városokról, azzal új szintre emelte azt a hamis híresztelést, amellyel a Fidesz szegedi szervezete már hónapokkal ezelőtt próbálkozott – mondta kérdésünkre Kékesi Márk Zoltán, a MigSzol Csoport egyik vezetője. Ez a szervezet 2015-ben hónapokon át élelemmel, vízzel, tisztálkodó szerekkel, gyermekjátékokkal, információval és jó szóval segítette azokat a menedékkérőket, akiket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban regisztráltak, majd vonaton kellett a nekik kijelölt menekülttáborba utazniuk. Helyi lakosokból összegyűlt önkénteseik egymást váltva, éjjel-nappal szolgálatot teljesítettek a szegedi Nagyállomás előtt felállított faháznál.

 Munkában a MigSzol - Szegeden sokan segítettek a menekülteknek
Munkában a MigSzol - Szegeden sokan segítettek a menekülteknek
Teknős Miklós / Népszabadság

- A híresztelés nem terjed, hanem tudatosan terjesztik – állította Kékesi. Konkrétan azt híresztelték, hogy a szegedi önkormányzat abba az üres iskolaépületbe akarja költöztetni a menekülteket, amelyben a tavaly szeptember 15. után megmaradt adományokat raktározták el.

Kékesi Márk Zoltán elmondta: nagyon sok ember akart őszintén segíteni, amikor tavaly júniusban elkezdték munkájukat. Kétségtelen, hogy egy részüknek elvette a kedvét, amikor Nyugat-Európában terrortámadások történtek. A menekültkérdésen valóban van mit megvitatni,

a magyar kormány azonban a szellemi fogyatékosság szintjére süllyeszti le propagandájában a problémát.

Egyértelmű jelei vannak, hogy hallgatólagosan az MSZP is amellé a vélemény mellé állt, hogy jobb lesz, ha ide egyetlen menekült sem érkezik. A mostani vitából a legfontosabb momentum marad ki: hogy itt igen nagy részben humanitárius katasztrófa által érintett emberekről, gyermekekről, felnőttekről és idősekről van szó. A MigSzol vezetői továbbra is köszönetet mondanak Szeged megyei jogú város vezetőségének és mindenkinek, aki részt vett a segítségnyújtásban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.