galéria megtekintése

Esős idézet húszmillióból

4 komment


Rab László

Alig fejezték be Budapesten a Móricz Zsigmond körtéri Gomba műemléképület felújítását – 2014 májusban adták át –, máris megjelentek a légkalapácsok, a munkások felverték a Gomba előtti térkövet, s jó húsz méter hosszan elkezdtek építkezni. Kérdésünkre elmondták: 56-os emlékmű épül.


Fotó: Koncz György / Népszabadság

A XI. kerület jó érzékkel megvárta, hogy befejezzék a téren a munkálatokat, kialakítsák a BKK irodáját, megnyithasson az 1942-ben épült kultikus HÉV-fordítóban a modern büfé, elhelyezzék a szobrokat, a padokat, a piros cserepeket, melyekbe érthetetlen módon fákat ültettek. Mikor minden kész volt, nyomban ki is írták az 56-os emlékműre a pályázatot, melynek győztese Pelle Zita és Balázs Marcell lett. A fiatal művészek egy betongyűrűvel győzedelmeskedtek, azt kezdték építeni rohammunkában az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. emberei. A művel október 20-áig el kell készülni, itt nem képzelhető el a csúszás.

 



Fotó: Koncz György / Népszabadság

A Gomba-szobor előtt Czégény Béla műszaki kivitelezővel beszélgettünk, aki szerint ez egy visszafogott 56-os szobor lesz, jóformán nem is szobor, mert egy felirat jelenik meg a betongyűrűs járdarészen, az is inkább csak esőben látszik majd, ettől lesz különleges. A feliratot Örkény Istvántól kölcsönözték, az alkotók a groteszk nagymesterének 56-os naplójából, a Noteszlapokból a Galambok című bejegyzésből emeltek át a kövezetre egy testes idézetet. - Az eső által kirajzolt körvonalra egy betongyűrűt terveztünk, amelyen a felirat esővíz hatására láthatóvá válik, a száradás során pedig eltűnik. Ez a jelenség utalás a hiányra és az emlékezés dinamikájára is – fejtették ki a tervezők az után, hogy 35 pályázó közül befutottak a körtérre. Melyről egyébként maguk is úgy gondolták, hogy kissé zsúfolt, van itt egy egész alakos Móricz- és egy monumentális Szent Imre-szobor, a Gomba-épület előtt egy fura gombaszobor, és most ott lesz a betongyűrű is.



Fotó: Koncz György / Népszabadság

A téren eddig is macerásak voltak az építkezések, mert először lefelejtették az Önöknek építjük-plakátokról a támogató Európai Uniót, Hoffmann Tamás fideszes polgármester és Simicskó István képviselő inkább magát reklámozta, utána meg az történt, hogy az átadás után le kellett zárni a teret, hogy be tudják fejezni.

Az 56-os emlékmű 20 millió forintba kerül, s nem az 56-os tankok, hanem a galambok lesznek a főszereplők. Ha elmúlik a nyár, és megjön az esős évszak, mindenki megtudhatja, pontosan mi lesz a betonba írva.

Örkény-idézet a Noteszlapokból

„A fecske röptét nem lehet előre látni, de szinte a levegőbe tudom rajzolni a pesti utcák galambjainak röppályáját, ahogy fölrebbentek egy robogó autóbusz elől. Először szelíd félkörben ellibbentek a jármű útjából, aztán ugyanilyen szelíd ívben fölfelé szálltak s végül megtelepültek a házfal egy kiugró párkányán. Most ugyan hiába próbálnám röptüket a levegőbe írni. A galambok nem lelnek egy tenyérnyi biztonságot, ahol megpihennének. Röpdösnek, kavarognak, cikáznak összevissza, mint egy őrült agyvelejében a gondolatok. Mélységes szánalom fog el. Talán ők az egyetlen élőlények ebben a városban, akiknek a forradalom éppolyan értelmetlen és félelmetes, mint egy égiháború.”

(1956. október-december)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.