galéria megtekintése

A választás előtt született a 600 milliós beléptető-üzlet

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Szerződéshosszabbítás helyett új beléptetőrendszert vásárolt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. A tendernyertes részben átveszi a régi technikát. A megállapodást vélhetőleg az is elősegítette, hogy a régi szállító az új szállító leányvállalata. A szerződés értéke nettó 632 millió forint.

A fővárosi gyógyfürdőket és strandokat üzemeltető BGYH tavaly nyáron új tendert írt ki a beléptetőrendszer kiépítésére, illetve üzemeltetésére. A közbeszerzési eljárás sikerrel járt, így már az önkormányzati választások előtt – október 3-án – aláírhatták a szállítói szerződést a pályázat nyerteseként kihirdetett Navigator Informatika Zrt.-vel.

Kánikulai napokon a Palatinuson csúcsteljesítményt kell nyújtania a beléptetőrendszernek
Kánikulai napokon a Palatinuson csúcsteljesítményt kell nyújtania a beléptetőrendszernek
Teknős Miklós / Népszabadság

A megállapodás értelmében a győztes egy komplex fürdőirányítási rendszert szállít. „A pályáztatás során a BGYH módot adott arra, hogy nem kizárólag új eszközök szállítására lehet ajánlatot tenni, viszont a pályázónak minden eszközre 60 hónap jótállást kellett biztosítania. Az öt évnél hamarabb amortizálódó eszközök esetén pedig csak új eszközök szállítását fogadtuk el” – tájékoztatta a Népszabadságot Szőke László, a BGYH vezérigazgatója.

 

A rendszer kifejlesztésének, üzembe állításának, dokumentálásának és teljes körű betanításának, valamint az új hardvereszközök leszállításának díja 236 millió forint.

Ezenfelül a BGYH havi 6,6 millió forintot fizet az eszközök bérleti díjaként, illetve a teljes rendszer üzemeltetéséért. Ez a szerződés öt éve alatt összesen 632 millió forintot tesz ki, miközben az előző ötéves ciklusban mintegy 1,6 milliárd forintot fizetett ki a cég. Ráadásul egy lényegesen nagyobb tudású, több mint 150 új funkcióval bíró, a mainál több fürdőegységet – például Pünkösdfürdőt is – kiszolgáló és vélhetőleg megbízhatóbb rendszert kapunk – tette hozzá Szőke László.

A vezérigazgató szerint a régi szerződés súlyosan sértette a társaság érdekeit, egyrészt a rendkívül magas bérleti és üzemeltetési díj miatt – havi 27,5 millió forintba került –, másrészt a bérleti szerződés nem tette lehetővé, hogy az üzemeltetés hiányosságait a díjban érvényesítsék, így nem tudták rábírni a szállítót a megfelelő minőségű teljesítésre. A szerződés nem tartalmazta a lejártakor lefolytatandó eljárást sem. Szőke László éppen ezért megnyugtatónak tartja, hogy az új nyertes, a Navigator Informatika Zrt. sikeresen megállapodott a régi szállítóval, a Vilati Zrt.-vel, így a régi kapuk, a kábelezés és más, öt év alatt nem amortizálódó berendezések a helyükön maradnak.

Talán nem volt annyira nehéz az egyezkedés. A Vilati Zrt. ugyanis a Navigator Informatika Zrt. – százszázalékos tulajdonú – leányvállalata. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vezérigazgató által bírált régi kontraktus helyébe egy olyan lépett, amelyet az első tender győztesének anyacégével kötöttek meg.

A BGYH egyébként 2008-ban döntött a beléptetőrendszer kiépítéséről. Az első tenderen szintén a mostani győztes Navigator Informatika Zrt. nyert, de az eljárást később érvénytelennek nyilvánították. A BGYH újabb felhívására három ajánlat érkezett, amelyből kettőt kizártak. A BGYH végül a rostán fennmaradó Vilati Zrt.-vel szerződött 2009-ben. Az akkor még ellenzékben lévő Fidesz ezután feljelentést tett a közbeszerzési eljárás visszásságai és az önkormányzatot ért vagyoni hátrány miatt. Az önkormányzati választási győzelem után felmerült a szerződés felmondása, de erre végül nem került sor.

Egyre közelebb a Fideszhez

A Navigator és a Vilati 2013-ban a Synergon-csoport tulajdonába került – a cégeket száz százalékban birtokló NAV-Invest Kft. felvásárlásával. A tranzakció összértéke mintegy egymilliárd forint volt. Az üzletet lebonyolító Synergon Informatikai Nyrt. igazgatótanácsának elnöke akkor éppen Jutasi Zoltán volt, aki a Navigator alapítója, illetve korábban a vezérigazgatója is volt. A Navigator egyébként a Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetései közé tartozik. Ez a cég egyike a magyar állam és az Európai Unió által közösen létrehozott Jeremie programban részt vevő társaságoknak. A Morando tulajdonosai, illetve vezetői között a Fidesz gazdasági holdudvarának tagjai – Gansperger Gyula, Tombor András – is szerepet kaptak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.