galéria megtekintése

Autóban ne haljon meg több gyerek!

0 komment


Fekete Gy. Attila

Nemcsak a főutakon, az autópályák lehajtóinál és a többi megszokott helyen számíthatnak az elkövetkező napokban fokozott közlekedési ellenőrzésre az autósok. Az óvodák és iskolák környékén, a bevásárló központok parkolóiban is ott lesznek a rendőrök.

Négynapos országos közlekedésbiztonsági akciót indított hétfőn a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), az ORFK és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság. „A biztonsági hete" elnevezésű akcióban elsősorban a biztonsági gyermekülések használatát ellenőrzik, de - mint a három szervezet hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott - kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök és a közlekedési hatóság munkatársai arra is, hogy az autósok és utasaik bekapcsolják-e a biztonsági övet, a motorosok használják-e a bukósisakot.

Ellenőrzésekre nemcsak az utakon kell számítani, hanem az óvodák és az iskolák környékén, és a bevásárlóközpontok parkolóiban is. Aki nem (vagy nem megfelelő) gyermekülésben utaztatja gyermekét a helyszínen 15 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújtható, feltéve, hogy a szabálysértést elismeri. Ha nem, a rendőrök feljelentik, s akkor viszont, ha mégis rábizonyítják a szabálysértést, 30 ezer forintra büntetik.

A gyerekek figyelmeztessék a szüleiket

 

Magyarországon a 1990-ben 107 gyermek halt meg közlekedési balesetbe, közülük 47-en autó vagy busz utasaként.

A múlt évi baleseti statisztikákban már csak nyolc gyermekáldozatot jegyeztek fel, közülük ketten haltak meg utasként. Több százan sérültek meg ugyanakkor, s a felmérések szerint a sérülések egy része elkerülhető, más részük súlyossága enyhíthető lett volna, ha a gyermek a súlyának és magasságának megfelelő ülésben utazott volna.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerint a cél, hogy egyetlen gyermek s halljon meg közlekedési balesetben, amihez elengedhetetlen, hogy mindenki használja az előírásoknak megfelelő biztonsági gyermekülést.

Annak érdekében, hogy jóhiszemű vásárlóra sehol senki ne sózhasson rá a megfelelő minősítéssel nem rendelkező biztonsági gyermekülést, a hatóságok a négynapos ellenőrzés sorozat keretében az efféle termékek forgalmazóit is ellenőrzik. (Arról, hogy miről ismerhető fel a megfelelő és minősített biztonsági gyermekülés, és mire figyeljenek a szülők a vásárláskor, a www.nkh.gov.hu oldalon találhatnak praktikus információkat.)

Győri Gyula az NKH elnöke elmondta: gyermekeknek (is) szóló felvilágosító filmekkel ívják fel a figyelmet a különböző passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára. Nem titkolt céljuk, mondta, azt elérni, hogy a gyerekek figyelmeztessék szüleiket a szabályok betartására, a biztonságos közlekedésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.