galéria megtekintése

Túl nagyot álmodott a Jobbik

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 15. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A Jobbik jól szerepelt az önkormányzati választáson, még két dunántúli városban is nyerni tudott, de áttörésről azért túlzás lenne beszélni. Arról pedig egyáltalán nincs szó, hogy ez a párt vált volna a Fidesz egyedüli kihívójává.

A választás estéjén a Jobbik kampányközpontjában csengettyűvel jelezték, ha a párt jelöltje valahol megszerezte a polgármesteri széket. Ilyenkor a folyosón felállított vaktérképen ünnepélyesen fekete bástyával jelölték meg az adott települést. A szervezők nem árulták el, hány bástyával készültek, de láthatóan bőséges készletet halmoztak fel.

Végül csak tizennégy figurára volt szükség: ennyi helyen választottak jobbikos polgármestert.Négy évvel ezelőtt a Jobbik három polgármesteri posztot tudott elcsípni. A Political Capital kimutatása alapján az évek és az időközi választások során a jobbikos vagy jobbikos kötődésű polgármesterek száma tizenegyre – ha Érpatakot is belevesszük, tizenkettőre – nőtt.

Térkép e táj
Nem feketedett annyira, mint remélték
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

A Jobbik szerint a most elnyert tizennégy polgármesteri cím mellett tíz olyan település van – például Békéscsaba –, ahol nem a Jobbik színeiben induló, de a párt által is támogatott jelölt győzött. A Jobbik korábban már elkövette azt a hibát, nem is egyszer, hogy túl magasra rakta a lécet: így aztán a váratlanul jó teljesítményt is fanyalgás fogadta a pártban. Vona Gábor ezúttal igyekezett türtőztetni magát, a kampányban nem traktálta irreális elvárásokkal híveit.

Az eredmény értékelésekor azonban mintha elvesztette volna arányérzékét. Az adatok tükrében nehéz mással magyarázni Vona kijelentését, miszerint a Jobbik áttörést ért el, megsokszorozta polgármesterei számát. Talán elég lett volna annyit mondania, hogy pártja tovább javította pozícióját. Ami igaz is. A jobbikos irányítású települések között eddig egyetlen város akadt: Tiszavasvári.

Most felsorakozott mellé a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózd, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós, a Veszprém megyei Devecser és Tapolca. Utóbbit Szabó Gábor pártigazgató is nagy meglepetésnek nevezte. Elképzelhető persze, hogy a pártelnök hangzatos kijelentése csak a kudarcokról igyekezett elterelni a figyelmet. Kijutott azokból is. A párt nem titkoltan abban reménykedett, hogy sikerül behúznia Miskolcot. Ehhez képest a Jobbik jelöltje jócskán lemaradva a harmadik helyen végzett.

Vona Gábor szülővárosában, Gyöngyösön is csak bronzérmes lett a jobbikos induló, ráadásul ott baloldali polgármesterjelölt győzött. A Jobbik elvesztette egyik emblematikus települését, Gyöngyöspatát is – méghozzá simán. Ennél is fájóbb lehet a Jobbik számára a gyengére sikeredett budapesti produkció. Staudt Gábor főpolgármester-jelölt a vasárnapi urnazárás után arról beszélt, hogy miközben vidéken a magas részvételi arány lenne jó pártjának, neki Budapesten az alacsony részvétel kedvez.

Ha így van, akkor a Jobbiknak rossz belegondolnia abba, mi történt volna nagyobb szavazási hajlandóság esetén. Staudt még rontott is négy évvel ezelőtti eredményén. Akkor majdnem 7,3 százalékot kapott, most 7,1-et. A tavaszi parlamenti választáson – a településekre lebontott listás szavazatok alapján – a Jobbik 130 helyen győzött, s mintegy 2100 helyen a második legtöbb szavazatot kapta. A potenciális lehetőségeknek csak egy részét sikerült kiaknázni.

Ugyanakkor Vona Gábor megalapozottan állítja, hogy a Jobbik kitört az északkelet-magyarországi regionális párt státuszából, és keményen megvetette a lábát a Dunántúlon. A Jobbik jelentékenyen növelte települési és megyei közgyűlési mandátumai számát is (311-ről 372-re, illetve 61-ről 81-re). A pártelnök szerint a baloldal politikai értelemben végleg széthullott, a Fidesz kihívójaként egyedül a Jobbik maradt porondon. Vona Gábor kissé elsietve állította ki a halotti bizonyítványt a baloldalról.

Való igaz, a Jobbik már az EP-választáson is megelőzte az MSZP-t. Csak éppen elfeledkezett arról, hogy a baloldalon ott van még a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM is. A szavazatokat összeadva, nemhogy győzött volna a Jobbik a baloldallal szemben, még nőtt is a hátránya. Az önkormányzati választás esetében bonyolultabb a képlet, de minimum megtévesztő a kisebb települések által megválasztott megyei közgyűlések összetételére, és azon belül is csak az MSZP-re hivatkozni, mint ahogyan a Jobbik teszi.

Az, hogy a válsággal küzdő baloldal az elkövetkező években magára talál-e, vagy tényleg szétmorzsolódik a belső harcokban, az legkevésbé sem Vona Gáboron és a Jobbikon múlik. A fideszes kétharmad által átszabott parlamenti választási rendszer elsősorban a Jobbikra nézve hátrányos. Ettől még elvileg országos léptékben is kialakulhat olyan háromosztatú politikai tér, amelyet nagyjából egyformán erős szereplők alkotnak.

Egyelőre ez puszta fikció. A kormánypárt nem fog válogatni az eszközökben, ha úgy érzi, hogy nyakára nőhet a Jobbik. A Fidesz a baloldalt folyamatosan nehéztüzérséggel lövi, a Jobbikkal szemben még nem indította be a propagandagépezetet. A kémkedéssel vádolt Kovács Béla ügye csak előszele volt annak a viharnak, ami akkor vár a Jobbikra, ha az a veszély fenyeget, hogy komoly vetélytársává válhat a Fidesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.