galéria megtekintése

Aszfalttal borítottak fátylat a múltra

Immár aszfalt borítja a Bonyhádon megtalált középkori templom maradványait, amelyre tavaly októberben bukkantak a belvárost a 6-os főúttal összekötő új út építése közben. A középkori lelet hírére az ország minden pontjáról régészek és a szakma iránt érdeklődő fiatalok érkeztek a Tolna megyei városba, és önkéntes munkával kiásták a templomot. Szükség is volt a segítségre, hisz a nem tervezett ásatásra a megyei múzeumnak nem volt pénze, az út átadását pedig október végére tervezték, így alig maradt idő a leletmentésre. Az önkénteseknek köszönhetően egy hét alatt egyévnyi munkát végzett el a régészcsapat.

A feltárt épületalap és kőfaragványok egy 1500-as évek elején emelt gótikus templomnak a maradványai. Bár a régészek országos értéknek ítélték, pár nap alatt eldőlt, hogy a romot vissza kell temetni, és az út elmegy a templom felett, noha a nyomvonal módosítása viszonylag csekély összegből megoldható lett volna. A megyei kormányhivatal örökségvédelmi hatósága döntött így, s ezt a határozatot a megyei múzeum és a város nem támadta meg. A rom elfedési munkái azóta befejeződtek.

A régészeket megosztja ez a történet. Buzás Gergely középkor-specialista, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója – kérdésünkre válaszolva – súlyos hibának tartotta, hogy nem folytatták a feltárást az elfedés kezdetéig (lett volna rá öt hét). Buzás szerint a terület teljes feltárása szinte ingyen elvégezhető lett volna, hisz az önkéntesek ugrásra készen várták, hogy mehessenek. Egy-két hét elég lett volna erre a munkára. Bár az elfedés megvédi a romot, így később a feltárás elvileg folytatható, ám akkor már el kell majd bontani az utat is. Buzás hangsúlyozta, a bonyhádi épület feltárása adalékokkal szolgálna középkori történelmünk teljesebb megismeréséhez. Ezt a templomot ugyanis a bonyhádi Morgai család építtette, s korábban a hozzájuk hasonló, nem túl előkelő nemesek nem gondoltak ilyen díszes építmény emelésére. Azt tudtuk, mondta Buzás, hogy a Jagellók idején az állam elszegényedett, arról viszont kevésbé van adatunk, hogy a gazdaság mégis virágzott, és a nemesek tehetősebbé váltak. Ez a templom erről vall.

 

Ismert, hogy L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a betemetés mellett érvelt, azt állítva, hogy ez a rom csupán lokális érték. Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke nem érti, hogy a politikus honnan vette ezt, mivel soha egyetlen szakember sem mondott hasonlót. Lassányi ugyanakkor megjegyezte, hogy a romot és környékét akkor érdemes teljesen feltárni, illetve bemutathatóvá tenni, ha ahhoz a helyi közösség ragaszkodik. Itt ez nem történt meg.

Lázas munkában a régészek – még a visszatemetés előtt
Lázas munkában a régészek – még a visszatemetés előtt
Makovics Kornél

Ugyanezt hangsúlyozta Rosta Szabolcs, a kecskeméti múzeum igazgatója. Rosta is középkor-specia­lista, és tagja a Förster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ ásatási bizottságának. A 11 tagú grémium is a templom elfedését javasolta. Rosta szavaival élve a bonyhádi rom „irgalmatlanul rossz helyen van", mert a templom szentélye benyúlik a 6-os főút alá. Így az apszis feltárásához a főutat egy 20 méter hosszú hídon kellene átvezetni a rom felett, és az már több százmilliós kiadás. Erre csak akkor áldoz az állam, ha a város akarja ezt a templomot, s ha az ott kialakítandó emlékhelynek a település jó gazdája lesz. Más települések foggal-körömmel ragaszkodtak ennél sokkal rosszabb állapotú középkori épületmaradványokhoz, jelentette ki Rosta. Bonyhádon ennek nem volt jele, a fideszes városvezetés teherként tekintett a templomra.

Amúgy a bonyhádiak örültek a templom megtalálásának, s lelkes közönséget vonzott az októberi leletmentés. Ám hogy a város irányítói lemondtak a romról, a bonyhádiak – mint azt név nélkül sokan elmondták – féltek vitába szállni választott vezetőikkel. Így Bonyhád hosszú időre vagy talán örökre elvesztett egy emléket, ami erősíthette a volna a helybéliek összetartozását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.