galéria megtekintése

Minden hiába, utat építenek a középkori templom romjai fölé

22 komment


Ungár Tamás

Hiába tárták fel példás összefogással a Bonyhádra utazó régészek a város középkori templomának maradványait, hiába az ombudsman figyelmeztetése, az önkormányzat megépíti a romokat veszélyeztető utat.

Mint lapunkban megírtuk, október 1-jén Szabó Géza, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze habarcsos tégladarabokat talált Bonyhádon egy útépítés területén. Ezt követően alig öt nap alatt feltárták a település XIV. században emelt plébániatemplomának alapfalát és számos kőfaragványát.

A munka azért volt ennyire gyors, mert az ország minden részéről érkezett segítség: régészek, régészhallgatók, valamint bonyhádi tanárok és diákok dolgoztak önkéntesként a romok kiásásában. Kellett is az összefogás, mert a romok fölé tervezett, 550 milliós kormánytámogatásból megépülő utat – ami a 6-os főúttal köti össze Bonyhád belvárosát – az önkormányzat október 23-án akarja átadni. Így csak napok maradtak a templom előzetes feltárására.

A maradványok alapján remekül rekonstruálható templom Bonyhád egyetlen középkori épített emléke, ezért érthető a régész szakma lelkesedése. Péntek óta a lelkesedés alábbhagyott: ekkor született meg a megyei kormányhivatal örökségvédelmi hatóságának döntése, amely szerint elfedik a romokat, és az eredeti tervek alapján építik meg az utat a templom fölött.

 

A hivatal úgy látja, az út nyomvonalának módosítása bonyolult és drága lenne. Mindamellett az elfedés – a hivatal szerint – nem gátolja, hogy később, ha lesz rá pénz, megtörténjen az út áthelyezése, és a templom teljes feltárása.

A Magyar Régész Szövetség ellenzi ezt a megoldást. Az MRSZ elnöke, Lassányi Gábor szerint nemzeti érték a bonyhádi plébániatemplom, ezért folytatni kellene az építmény feltárását, amel alatt – csaknem biztosan – Árpád-kori előzményeket találunk majd. Lassányi tart attól, hogy az elfedés veszélyezteti a romokat. Az MRSZ elnöke úgy véli, hogy a feltárást minél hamarabb el kellene végezni, s az út nyomvonalát most kell módosítani, és ehhez nem szükséges más, csak egy kis rugalmasság a város és a kormány részéről.

Makovics Kornél

Tény, hogy így az út csak hónapok múlva készülne el teljesen (addig egy sáv 50 méter hosszon hiányozna), ám ez még mindig olcsóbb és gyorsabb megoldás, mint évek múlva feltörni a hamarosan megépülő utat, és áthelyezni, hogy folytatódhasson a templom feltárása és bemutathatóvá tétele.

A régész szakmával egybehangzón érvel az alapvető jogok biztosa és helyettese, a jövő nemzedékek szószólója. Az általuk kiadott közlemény azt várja az önkormányzattól, hogy a kiemelt fontosságú emlék megóvása érdekében kissé módosítsák az út nyomvonalát.

A jelek szerint az önkormányzat erre nem hajlik, aminek – vélhetően – az az oka, hogy nagyon rákészültek az útátadó ünnepségre, s nem akarnak bajmolódni a tervmódosítással, illetve az azzal járó elszámolási bonyodalmakkal. Ezért Bonyhád városa – bár megtehetné – aligha támadja meg a kormányhivatal határozatát.

Fellebbezhetne a megyei múzeum is. Szerettük volna erről megkérdezni az intézmény igazgatóját, Ódor Jánost, ám ő nem akart nyilatkozni, amiből nyilvánvaló, hogy a régész végzettségű vezető sem megy szembe a kormányhivatal döntésével.

Az általunk megkérdezett bonyhádiak válaszai alapján nem számíthatunk arra, hogy a helybéliek – a képviselőikre nyomást gyakorolva vagy demonstrálva – meggátolják a templomrom elfedését. Mellesleg eddig a katolikus egyház sem emelt szót a templom feltárásáért. Hétfőn megnézi még a romot a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ ásatási bizottsága, ám ez a grémium csak javaslatot tehet, beleszólása nincs az elfedésről hozott döntésbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.