galéria megtekintése

Érzik, hogy apa és anya is fél

12 komment


Tanács István

Járó motorral világítanak be a migránsok közé a rendőrautók, hogy legyen valami fény, és le ne merüljön az akkumulátoruk. Két hónap után sem sikerült megoldani, hogy áramot, vele világítást vezessenek a Röszke 1-es gyűjtőponthoz.

Szinte mindennap százak éjszakáznak, mert a menekültek létszámához képest lassan halad az előállító ponton a regisztráció, ezért ritkán jön értük a rendőrségi busz. A reflektorok fényében füst gomolyog – hátrább, a kitaposott mezőn gazból gyújtottak tüzet. Gyorsan ellobban, inkább füstöl, mint melegít.

Reviczky Zsolt

A nagyon kicsi gyerekek aludnának már, de nem tudnak. A füst csípi a szemüket, köhögteti őket – de nem lehet szólni, hogy kérem, legyenek tekintettel a picinyekre. Előttem, a police feliratú műanyag szalag mellett kétgyermekes házaspár ül, áll, ringatja a gyermekeit.

A másfél éves kislány körbeöleli az édesanyja nyakát, de rázza a sírás és a köhögés. A négy-ötéves kisfiú az apjához bújik. Nem jön az álom, mert folyamatosan kiabálnak körülöttük mindenféle nyelven. Érzik, hogy apa és anya is fél.

 
Reviczky Zsolt

Megjelentek Röszkén a külföldi civil szervezetek, hatalmas nejlontáskákból osztanak kispárnát, meleg takarót. Ennek megvolna a kialakult gyakorlata – sorba szokás állítani a várakozókat, vagy leültetni, hogy ne tülekedjenek, ne rontsanak rá az aktivistákra.

De a kezdő segítők élvezik a tülekedést, a hálás tekinteteket: az egyik adogatja a takarókat, a másik mobiltelefonnal filmezi, hogy majd föltegyék a honlapjukra, hadd lássák az adományozók.

Kitört a migránsok egy csoportja Röszkén

Harmadik kísérletre kitört a migránsok egy csoportja Röszkén. Az M5-ösön mintegy 300-400 menekült megy Budapest felé a forgalommal szemben. >>>

A kisgyerekek mindenütt előnyt élveznek – ez jól is van így. De nagyon könnyen elszabadulnak az indulatok. Az említett kétgyermekes házaspárnak már a negyedik takarót nyomják a kezébe. Mögöttük fiatal afgán férfiak vacognak rövid ujjú pólóban – nekik még nem jutott, de reménykednek.

Az utolsó takarót egyszerre fogja meg egy idősebb meg egy fiatalabb férfi. Egy pillanat alatt kitör az ordítozás, lökdösődés. A rendőrök odafutnak, mindkét férfi elkeseredetten ordítja, hogy ő már fogta a pokrócot, amikor a másik el akarta venni tőle. A kicsi világ is olyan, mint a nagy: nincs annyi, hogy mindenkinek jusson. Ha belátó és udvarias vagy, elpusztulsz. Vagy csak te leszel az, aki átvacogja az éjszakát – pedig már a kezedben volt a pléd sarka.

Reviczky Zsolt

Innen, a helyszínről senki sem látja át a helyzetet. Miért nem halad gyorsabban a regisztráció? Miért nem nyitják meg az egy napja bezárt hangárt, ha az új előállítóban már nem férnek el többen? (Nagyjából ekkor megnyitották újra, egy fertőtlenítés után.) Amikor megjön a váltás, kiderül, a pihenni térő rendőrcsoport azt sem tudja, az ország melyik részéből érkeztek a váltótársak.

Reviczky Zsolt

Az első hideg éjszakán a rendőrök is fáznak. Rendőrt, segítő civilt, újságírót nem láttam, hogy a migránsok által használt mobilvécét látogatta volna. „Személyzeti" vécé nincs, a határ felé, egy frissen bevetett földön azonban gyakran imbolyognak láthatósági mellénybe öltözött emberek a sötétben.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A tévéstábok nyilatkozót keresnek, aki el akarja panaszolni a világnak, mennyire rossz itt. Könnyen találnak. Az egyik férfinek alszik a felesége és a saját gyermeke – sógornőjét, és annak gyerekeit állítja maga mögé háttérnek. A képeknek több hatalmuk van, mint a szavaknak.

Reviczky Zsolt

Röszkénél eddig csak abból volt konfliktus, hogy miért lassú a regisztráció, miért van rá szükség egyáltalán, mikor lehet továbbmenni Németországba, amikor Merkel megmondta, hogy minden szírt befogadnak. A magyar rendőröknek – bármit gondolnak és mondanak néhányan egymás közt a migránsokról –, gyakran elidőzik a tekintetük a gyermekeiket cipelő, csitító, óvó, velük játszani próbáló fiatal házaspárokon.

Az igazi konfliktus akkor kezdődik, amikor a háború és a halál elől menekülőknek, vagy az egyszerűen csak jobb életet keresőknek nem azt kell mondaniuk, hogy türelem, jön a busz nemsokára, hanem, hogy vissza mindenki – amerről jött. Szeptember közepétől élesben merül föl ez a kérdés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.