galéria megtekintése

Áldozatok emléke a menekülők központjában

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 14. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Elfeledett soproniak címmel áldozatokat, sorsokat idéztek meg a holokauszt 70. évfordulójára komoly helytörténeti, levéltári kutatások alapján szerkesztett kiállításon az Új-Zsinagógában. A padokon a holokauszt néhány túlélője ült, valamint azok hozzátartozói, akik a gázkamrákban égtek el, sokan gyerekként.

Hátborzongató volt, amikor a ma már Újnak nevezett hajdani Judengassén, a soproni Zsidó utcában a kántor imája felhangzott a kora esti csöndben. A padokon a holokauszt néhány túlélője ült, valamint azok hozzátartozói, akik a gázkamrákban égtek el, sokan gyerekként. (Sándor Péter, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke szerint a városból és környékéről háromezer zsidót ültettek vonatra, hurcoltak haláltáborba.)

A hajdani Judengassén
A hajdani Judengassén
A szerző felvétele

Jöttek rokonok az Egyesült Államokból, Kanadából és Franciaországból is. Fejük fölött, az utca két oldalán álló épületek között kifeszített vászonról az elhurcoltak képei néztek le az utókorra.

 

Elfeledett soproniak címmel áldozatokat, sorsokat idéztek meg a holokauszt 70. évfordulójára komoly helytörténeti, levéltári kutatások alapján szerkesztett kiállításon az Új-Zsinagógában.

Nem ez az első olyan esemény az országban, amelyen a helyi közösség a hajdan vele együtt élő zsidókra emlékezik. Az Elfeledett pápaiak című sorstárlatot a Veszprém megyei kisváros zsinagógájában tavaly Rajk László rendezte meg. A soproni a második, döbbenetes erejű kiállítás.

Rendezője ugyancsak egy építész, a fiatal Tárkányi Sándor, aki megrendülten szólt a kétéves előkészítés során általa megismert sorsokról.

Borzasztó és szembesítő történelemórákat adott neki ez a két év. Felidézte: 1896-ban Pollák Miksa soproni főrabbi,még arról ír, hogy a zsidók lelkileg duzzadt vitorlával haladnak a második évezred felé. Nem hihették, hogy pusztulással várja őket az utókor.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az utcai ünnepségen lírára hangolta a drámát. Arról beszélt, hogy az ő korosztálya nem tudja, milyen a nagymama főztje, mert az a nemzedék a halálba ment. A nagymama főztjének az ízét is ellopta tőlük a történelem.

"Tragédia, egyfajta nemzeti öngyilkosság volt ez."

Politikai kiszólása tulajdonképpen csak annyi volt, hogy hiteles, tiszta emlékezést sürgetett, s személyek megnevezése nélkül úgy fogalmazott: ne akarjunk hőst csinálni abból, aki nem az volt.

Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont soproni származású volt igazgatójának szavai kegyetlenül pontosak voltak. Az „égbekiáltó” bűnről szólva Götz Aly történészt idézte, aki szerint „az antiszemitizmus mindig a gyengeség, a kisebbrendűségi érzés egyik jele”.

A történészprofesszor a magyar történelem szégyenteljes napjairól szólva úgy fogalmazott: A Sztójay-kormány a német megszállást követően feláldozta a háború oltárán a hitleri szövetségnek a magyar zsidóságot.

„Tragédia, egyfajta nemzeti öngyilkosság volt ez”. Az emberiség ellen szervezett ilyen aljas merényletre sem azelőtt, sem azóta nem volt példa – jelentette ki.

Szita Szabolcs figyelmeztetett rá: ez a rémtett azért történhetett meg, mert a szervezők, a tettesek, a kiszolgáltatott, megbénított áldozatok mellett létezett egy passzív tömeg is.

„A vérvádat, a zsidók világméretű összeesküvését és több más ostobaságot elfogadó, a fajiság mítoszára hangolt sokaság a kirekesztés teljes megvalósulásától várta sorsának jobbra fordulását.”

Egy zsidó család képe a kiállításról
Egy zsidó család képe a kiállításról

Ez a tömeg sok helyütt csak nézte és eltűrte a gyalázatot. – Legyen erőnk és tartásunk, hogy a nyugati kultúrsarok szelleme és gyakorlata, a nemzeti méltóság ereje legyőzze az ellentéteket, visszaszorítsa a fajmítoszt, kigyomlálja a gyűlöletet – hangoztatta Szita.

A soproni önkormányzat jelentős összeggel támogatta a kiállítást. Fodor Tamás polgármester visszautalt arra, hogy az első világháború után, az antiszemitizmus elől menekülők egyik központja Sopron volt.

A II. világháború végén „sokan sokféleképpen gondolkodtak”, de az biztos – miként Áder János is mondta –, közülünk is bárki ott lehetett volna az ártatlan áldozatok között – hangoztatta a polgármester.

Az Egyesült Államokból érkező Steven Andrew Geiger újságíró, a Mensch nemzetközi alapítvány elnöke azt ígérte a soproniaknak, hogy tárlatukat elviszi New Yorkba, Washingtonba és Los Angelesbe is.

Geiger édesapját Győrből hurcolták el a koncentrációs táborba, de egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a tragédiát. Fia 1956-ban Kópházánál lépte át a határt, azóta családjával Amerikában él.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.