galéria megtekintése

A legváratlanabb helyről kaphat segítséget a magányosan tüntető Erzsike néni

14 komment


Kovács Klára

A miniszterelnökségtől kaphat jogi segítséget az az idős hölgy, aki egy éve minden nap magányosan tüntet különböző hivatalok előtt. Fia halálos ágyánál ígérte meg, hogy addig nem hagyja nyugodni az Orbán-kormányt, amíg ki nem harcolja, hogy családja ne uzsorakamattal felérő összeget fizessen vissza egy hatmilliós devizahitel után.

„Képzelje, tegnap odajött hozzám Csepreghy Nándor. Azt mondta, ismeri a történetemet és behívott a hivatalba hétfőre. Kíváncsi leszek, miben tudnak segíteni" – meséli izgatottan Duttyán Andrásné a róla szóló első riportunk utáni napon. A miniszterelnökség parlamenti államtitkárának hivatalában azonban nem adtak felvilágosítást a segítség mikéntjéről.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Erzsike néni is csodálkozott a felajánláson, hiszen az elmúlt egy évben csak egy politikus, Lázár János kérdezte meg tőle, miért áll szendvicsemberként, saját kézzel készített táblákkal a testén a parlament előtt. Csepreghy Nándor egyébként Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese. Ezért elképzelhető, hogy ismét jogi segítséget kap a devizahitel-károsult család, akárcsak legutóbb.  

 

 „Mindenben segítettek. Elmentünk egészen a falig, de a múlt héten derült ki, hogy tovább már nem mehetek. Mert nincs olyan bíró ma Magyarországon, aki a Kúria döntését felülbírálná" - mondta egy nappal korábban a 83 éves hölgy visszaemlékezve arra, amikor Lázár Jánoson keresztül kapott támogatást. Erzsike néni most ismét bizakodó, hátha sikerül a havi törlesztő részletet számukra is vállalható szintre csökkenteni. 

A magányosan tüntető 83 éves hölggyel a parlament előtt találkoztunk a hét közepén. Aznap volt pontosan egy éve, hogy minden nap felutazik Kiskunlacházáról Budapestre és különböző minisztériumok, bankok vagy éppen Orbán Viktor ablaka alatt demonstrál. Mindezt a csődközelbe sodródott családjáért teszi.

„2007-ben a lányomék 6 millió forint hitelt vettek fel svájci frank alapon. Ahogy akkor kiszámolták, körülbelül 9,2 milliót kellett volna visszafizetniük. Aztán Kósa Lajos 2010-ben tett, államcsődről szóló nyilatkozata után a havi törlesztés hirtelen megugrott. Később pedig a forintosítás után fél évvel szintén nőtt a részlet, pedig azt ígérték, hogy pont fordítva lesz" – meséli. Mostanra a 6 milliós hitel 19 millióssá dagadt.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Erzsike néni a januári taxis tüntetés másnapján kísérte volna kórházba a fiát. Az orvosi vizit előtti éjszaka a fia megígértette vele, hogy nem hagyja abba a tüntetést mindaddig, amíg el nem intézi, hogy ne kelljen uzsorakamattal felérő összeget visszafizetnie a családnak a 6 milliós devizahitel után. Az orvoshoz már nem jutottak el. Az idős asszony fia másnap délelőtt meghalt. 

„Hogy hagynám abba? Ha megtenném, ugyanolyan szószegő lennék, mint a kormány. Nekem az adott szó az szent!" – lábad könnybe a szeme, amikor a fiának tett ígéretét említi. Azóta minden hétköznap Budapestre utazik. Érte őt már atrocitás többször. Volt olyan biztonsági őr, aki szerint a jelenléte "terrorveszélyt" jelent, máskor a tábláit vetették le vele, de egyszer valaki majdnem ráuszította a kutyáját. "A rendőrök kedvesek, tényleg, ők mondták el azt is, hogy mit mondjak, amikor valaki el akar küldeni" - gondolt vissza a történtekre.  

Így azóta fejből idézi a jogszabály szövegét, miszerint ha nem foglal el egy négyzetméternél nagyobb helyet, akkor bizony ott tüntet, ahol akar. 

Az Erzsike néni kálváriájáról szóló csütörtöki riportunk volt a NOL Facebook oldalának egyik legnépszerűbb posztja, melyet már több mint százezren láttak: 

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.