galéria megtekintése

A bíróság leállította Simicska oszlopainak bontását

A főváros és a Mahir közötti háborúban részgyőzelmet aratott a részben Simicska Lajos tulajdonában álló cég: a bíróság megtiltotta további hirdetőoszlopok elbontását.

„A bíróság eltiltja az alperest (...) az utcabútorok bontásától" – mondta ki a Fővárosi Törvényszék keddi végzésében. Tehát a Mahir Cityposter hirdetőoszlopait nem távolíthatják el. Ugyanakkor előírták azt is, hogy a reklámcég számára a 2006 szeptemberében kötött szerződésnek megfelelően biztosítsák a közterület használatának jogát. A végzés nem jogerős, de az esetleges fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Le kell állítani a hirdetőoszlopok bontását
Le kell állítani a hirdetőoszlopok bontását
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A törvényszék tehát a Mahir ideiglenes intézkedés iránti kérelmét megalapozottnak találta. Így a még el nem bontott 644 oszlop egyelőre maradhat, nagyjából 120-at viszont információink szerint már eltávolítottak.

 

A bíróság indokolásában többek között utalt arra, hogy a bontás jelentős és indokolatlan kárt okoz a cégnek, mivel a hirdetésre vonatkozó szerződéseit nem tudja teljesíteni. Emellett jelzi a törvényszék, hogy indokolt a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása, mivel az oszlopok elbontása azt is lehetetlenné tenné, hogy a perben a szerződésszerű teljesítést bizonyítani lehessen.

A törvényszék megállapítása szerint az ideiglenes intézkedéssel az alperes fővárosnak okozott hátrányok nem haladják meg az előnyöket. E körben hivatkoztak arra is, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a Mahir budapesti önkormányzatnak nyújtott ellenszolgáltatása – mivel azzal kapcsolatban a főváros tíz éven át kifogást nem emelt – a piaci áraktól lényegesen nem térhet el, és kétséges, hogy Budapest mással kedvezőbb feltételekkel köthetne szerződést.

Biztonsági őrök védték a munkásoktól a Mahir oszlopait
Biztonsági őrök védték a munkásoktól a Mahir oszlopait
Veres Viktor / Népszabadság

Mint arról a Népszabadság elsőként beszámolt, az utcabútorok telepítéséről, üzemeltetéséről és reklámcélokra történő hasznosításáról szóló szerződést 2006-ban írta alá a főváros és a Mahir Cityposter Kft. Az ezzel párhuzamosan az Intermédia Kft.-vel (jogutódja a JCD Zrt.) kötött hasonló kontraktust viszont változatlanul fenntartanák, sőt elengedhetetlenül fontos lakossági szolgáltatásnak minősítik.

A JCD elődje a szerződés értelmében összesen 713 City Light méretű reklámhordozó elhelyezésére alkalmas utasvárót és 100 darab kisebb információs vitrint helyezett ki. A Mahir 761 darab hirdetőoszlopot állított fel. A cégek a telepítés mellett a karbantartást és az üzemeltetést is vállalták. Az ügyet senki sem háborgatta kilenc éven át. Februárban azonban kitört a háború a Fidesz pártelnöke, Orbán Viktor és egykori gazdasági potentátja, Simicska Lajos között, és a főváros – némi kivárás után – májusban átfogó ellenőrzést rendelt el az utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban. A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) 78 esetben talált hiányosságot a JCD hirdetőberendezéseinél és 27 helyen talált hibát a Mahir-oszlopokon, de utóbbinál hiányolt még 25 internetes terminált és öt légszennyezettség-mérőt. A Fővárosi Közgyűlésnek készített FÖRI-jelentés szerint a JCD határidőre megszüntette a hiányosságokat, a Mahir is jelezte ezt, de nem mellékelt fotódokumentációt.

A FÖRI újra ellenőrzött, és feltárta, hogy

"az oszlopok nem a légszennyezettség mértékét mutatják, hanem a levegőminőséget",

ráadásul azt sem saját mérés alapján, hanem az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint. Ami – a FÖRI szerint – akár félrevezető is lehet. Ráadásul az internetes elérést biztosító oszlopok nem terminállal, hanem ingyenes vezeték nélküli hálózattal biztosítják az internet-hozzáférést. Azt sem mindenhol. Két helyen például túl lassú volt, öt oszlopon pedig nem találták meg az erre utaló jelet. A hálózat tehát gyakorlatilag alkalmatlan a rendeltetésszerű használatra.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A FÖRI összegzése szerint a JCD teljesítette a szerződésben foglaltakat, a Mahir viszont nem. A főváros a szerződés megkötése után kilenc évvel hirtelen arra is rájött, hogy a szerződés egyoldalú előnyöket biztosít a cégnek azzal, hogy „Budapest belvárosának a reklámipar szempontjából kiemelt jelentőségű helyszínein, valamint a forgalmas csomópontokon gyakorlatilag monopolhelyzetbe került 25 évre. A MAHIR mindezért a hirdetőoszlopok – közvetítői díjjal csökkentett – nettó árbevételének 15 százalékát, évi minimum 45 millió forintot fizetett a fővárosnak.

Tulajdonosa cáfolja a Mahirt

 „Az euroAWK (sem annak magyar leányvállalata) nem kezdeményezett jogvitát sem a washingtoni beruházásvédelmi vitarendezési fórum, sem más nemzetközi vagy hazai vitarendezési fórum előtt, ilyen indítását nem is tervezi, továbbá nem adott semmilyen megbízást ilyen jogvita előkészítésére vagy kezdeményezésére. A sajtóban megjelent minden ezzel ellentétes állítás nem helytálló” – közölte a Hír24 hírportállal az euroAWK, a Mahir 50 százalékos tulajdonosa. Ezzel a cég cáfolta Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője korábbi nyilatkozatát, miszerint több milliárdos nemzetközi kártérítési pereket indítanak a főváros ellen a hirdetőoszlopaik bontása miatt.

Aligha meglepő módon a fővárosnak adott apanázs minden évben a minimumösszeg körülire kerekedett.
A kormánypárti többségű városvezetés nem csekély ívű fordulattal októberben arra a következtetésre jutott, hogy „tekintettel a partner tulajdonosi szerkezetére, a gazdaság egyéb szektorainak szereplőivel való üzleti kapcsolatára, nem zárható ki annak lehetősége sem, hogy a MAHIR az érdekeltségi körébe tartozó hirdetőknek a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel biztosított reklámfelületet".

A főváros saját számításai szerint évente 73-125 millió forint közötti összegre tehetett volna szert a hirdetési bevételekből.

Az előterjesztést jegyző Kocsis Máté rendészeti tanácsnok és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azonban „jó erkölcsbe ütközés" okán felmondhatónak véli a szerződést. A fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés megszavazta az azonnali és rendkívüli felmondást. Ezt decemberben rendkívüli ülésen az oszlopok bontásának azonnali elrendelésével toldották meg. A bontások januárban megkezdődtek.

A Mahir Cityposter Kft. novemberben keresetet nyújtott be az önkormányzat ellen a felmondó jognyilatkozat érvénytelenségének megállapítására, és kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy továbbra is fennáll a szerződés szerinti közterület-használati jogosultsága. Ezzel egyidejűleg ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is előterjesztett, egyebek mellett azt kérve, hogy a bíróság tiltsa el az alperest a szerződés alapján kihelyezett utcabútorok bontásától, valamint kötelezze arra, hogy változatlanul biztosítsa a szerződés szerinti használati jogosultságát. Ezt a kérelmet a törvényszék december 14-én elutasította, a kérelmet ugyanis megalapozatlannak találta. A Mahir január 4-én újabb keresetet nyújtott be e tárgyban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.