galéria megtekintése

A főváros szerint ostobák Simicska okos oszlopai

1 komment


Szalai Anna

A fővárosi oszlopper főszereplőivé váltak a hirdetőhengereken elhelyezett légszennyezettség-mérők, illetve az internetterminálok. Az önkormányzat ezekre alapozza a szerződésbontást. Holott ezek a tenderkiírásnál és a szerződéskötésnél sem voltak többek színes pántlikánál az üzleten.

„A pályázó tegyen javaslatot arra, hogy milyen formában tudja támogatni Budapest társadalmi, kulturális, idegenforgalmi életét.” A 2005-ben kiírt utcabútor-pályázatot szövegező fideszes képviselők aligha hitték, hogy tíz év múltán ebbe a pontba kapaszkodva mondják fel a Simicska Lajossal, a Fidesz korábbi gazdasági potentátjával nagy nehezen tető alá hozott szerződést. A tender célja ugyanis az volt, hogy egy korábbi csorbát (amelybe két fideszes bizottsági elnök is belebukott) kiköszörülve a Simicska Lajos érdekkörébe tartozó reklámcéget hozzák helyzetbe.

Döntő bizonyítéknak tartja a főváros a kamu pályázatot
Döntő bizonyítéknak tartja a főváros a kamu pályázatot
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az utcabútor-pályázatot a Mahir Cityposter Kft. nyerte meg. A cég ajánlatában öt légszennyezettséget mérő oszlop telepítését vállalta, amelyek mutatják a határértékhez viszonyított arányt is. Ezenfelül vállalták, hogy a „fejlődési tendenciákat tudomásul véve 25 internetes terminállal kombinált hirdetőoszlopot helyeznek ki a Főváros legforgalmasabb útjain. A 2006-ban megkötött szerződésből a helyszínekre vonatkozó kitétel kimaradt, a légszennyezés-mérő eszközöknél viszont belekerült a „kijelzést szolgáló digitális szerkezet” meghatározás. (A felmondásban számon kért százalékos jelölés nem szerepel benne.)

 

Újabb hat év telt el anélkül, hogy bárki is érdeklődött volna az internetes terminálok, illetve a légszennyezettség-mérő eszközök felől.

2012 januárjában a Mahir az előző évi egyeztetésekre hivatkozva azt írja a Városüzemeltetési Főosztály vezetőjének, hogy a „légszennyezettséget bemutató hirdetőoszlopokon megjelenő adattartalmakat az Országos Meteorológiai Szolgálattal egyeztették”, míg az oszlopok környezetében ingyenes WIFI zónákat alakítanak ki. A rendszer alkalmas arra, hogy a HOTSPOT-ot használó internetezők készülékén előre beállított weboldalak jelenjenek meg például az idegenforgalomról. A januári keltezésű levélre augusztusban érkezett meg a tulajdonosi hozzájárulás a fővárostól, mindenféle ellenvetés nélkül.

Állóháborúvá fajult a Mahir-oszlopok bontása
Állóháborúvá fajult a Mahir-oszlopok bontása
Veres Viktor / Népszabadság

A MAHIR a 2006-os szerződés alapján 761 darab hirdetőoszlopot állított fel Budapesten. Ebből 5 mutatja a légszennyezettségi adatot, 14 rendelkezik internetkapcsolattal (a szerződésben utóbbiból 25 szerepel.) A főváros tavaly májusban (a Fidesz pártelnöke, Orbán Viktor és egykori gazdasági potentátja, Simicska Lajos között februárban tört ki a háború) átfogó ellenőrzést rendelt el az utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban. Az ellenőrzést végző Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) 27 helyen talált hibát a MAHIR-oszlopokon.

A FÖRI azt is feltárta, hogy „az oszlopok nem a légszennyezettség mértékét mutatják, hanem a levegőminőséget”, ráadásul azt sem saját mérés alapján, hanem az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint. Terminál helyett pedig wifis internetelérést biztosító oszlopokat telepített. Ezek használatához azonban saját okos eszközre (telefon, tablet, stb) van szükség, az ilyen eszközzel nem rendelkezők számára az internet nem elérhető.

Ráadásul négy oszlopot nem találtak meg, három helyen nem jött be az oldal, két helyen lassú volt, öt oszlopon nem találták meg a szolgáltatásra utaló jelet. A hálózatot mindezek alapján alkalmatlannak ítélték a rendeltetésszerű használatra.

A főváros október végén felmondta a szerződést. Okként a fenti hiányosságokat jelölték meg, kiegészítve azzal, hogy a cég karbantartási kötelezettségeinek sem tett eleget,

ráadásul jó erkölcsbe ütközik.

Azt nem írták, hogy pontosan mi. Azt sem, hogy kinek a jó erkölcsébe ütközik. Ezek vizsgálata nem tárgya a pernek.

Nem én voltam

Tarlós István főpolgármesternek továbbra sincs mondanivalója az oszlopháborúról. A Népszabadság megkeresésére azt válaszolta, hogy csak az ítélethirdetés után osztja meg erről szóló gondolatait. Mindehhez csak annyit fűzött hozzá: egyik közgyűlési javaslatnak sem ő volt az előterjesztője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.