galéria megtekintése

1989-ben kódolva volt az orbáni leépülés

33 komment


Pető Péter

„Az 1989-es intézményes berendezkedés időzített bomba volt” – rögzítette előadása elején Csigó Péter szociológus a 25 éves Politikatörténeti Alapítvány és Intézet konferenciáján. Ennél árnyaltabb és radikálisabb megállapítások egyaránt színezték A mai magyar valóság az elmúlt negyedszázad tükrében elnevezésű eseményt, amelyre csak különös szerencsével léphetett volna be „az úgynevezett elmúlt huszonöt év” úgy, hogy éppen dicsérjék.

Csigó például „robbanószerkezeti” meghatározását részletesen indokolta is, amikor rögzítette: a 89-es intézményes berendezkedés mélyen elitista volt, minek nyomán esély sem volt arra, hogy a demokrácia kiszélesedjen, mélyüljön, stabilizálódjon. Ennek megfelelően

ki is üresedett a kétezres évek közepére, és a hanyatlást csupán felgyorsította, kiteljesítette a 2010-ben kezdődő orbáni leépülés.

Csigó – Bibó István hamis realisták, túlfeszített lényeglátók kategorizálására reagálva – megalkotta a retrográd álmodozó kategóriáját. Ide azok tartoznak, akik leírják az 1989-es receptet, aminek kiváltásakor a kór súlyosbodik, és e bajt látva gyógyszerként az 1989-es receptet kínálják. Ennek fényében nem meglepő, hogy Csigó a hajrában az önkritikai attitűd elsajátítását javasolta, s megjegyezte: „Fel kell adni 1989 kényelmi pozícióit.” Persze mire Csigó mikrofont ragadott, már amúgy sem érezhette magát wellness-helyzetben az utóbbi emberöltő. Az előadók többsége ugyanis hanyatlástörténetként azonosította a demokrácia sztoriját.

 

Igaz, Böcskei Balázs közben arra is rámutatott, milyen abszurd tud lenni a demokráciamérés. Hiszen milyen is egy 2,96 pontos demokrácia? Elvégre akad megannyi intézet, amely több száz éves, organikusan fejlődő politikai rendszereket összevet sokkszerűen létrejött kelet-európai demokráciákkal.

Böcskei odáig jutott a demokráciaminőség-mérések kapcsán: „Akkor a szerelmet is nyilván lehet mérni. Annak melyek a mutatói?” Előadása végén így összegzett:

„Az orbáni rezsim jobban hasonlít az 1989/90-es intézményrendszerre, mint azt elsőre gondolnánk, és a posztorbáni világ jobban hasonlít majd a mai világra, mint az 1989/1990-esre.”

Hogy így lesz-e, arra az idő felel, Scheiring Gábor és Sebők Miklós viszont arra válaszolt, miért lett így. Scheiring a nemzeti burzsoázia alakulásáról, az osztálydinamikáról egyaránt referált. Beszélt arról, miként lett, hogy a technokrata, nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódó tőkésekkel szemben pozíciót keresett az innen kiszoruló, ezért fejlődését lehetetlennek látó, a kitöréshez politikai támogatást kereső „nemzeti” tőkés frakció.

Sebők ezt tetézte azzal, hogy a modernizációs konszenzus bukását elemezte a pénzügyi szektorban. Esetpéldaként felelevenítve a Bokros Lajos vezette Budapest Bank privatizációját, amelyet a modernizáció népszerű gondolatának kiszolgálásán kívül kevés dolog motiválhatott, s e szűk keretbe a közjó nem fért be.

Böcskei Balázs a konferencián. A mérés tud abszurd lenni
Böcskei Balázs a konferencián. A mérés tud abszurd lenni
Veres Viktor / Népszabadság

Ennél a bekezdésnél elég kiüresedettnek és reménytelennek néz már ki minden, de a helyzetet még képesek súlyosbítani Antal Attila szavai. A jogász leszögezte: ma a baloldalról alkotott képet is a jobboldal határozza meg. Egyúttal arra kért mindenkit, aki baloldali reneszánszban érdekelt, hogy

ne törekedjen őfelsége ellenzékének szerepére. Se azzal, hogy nem jut eszébe jobb a kerítésnél, se azzal, hogy hirtelen úgy találja, az egykulcsos adón már nagyon nehéz lenne változtatni.

És ekkor még jöttek kérdések, viták, felszólalások kultúráról, társadalomról, ám Földes György, az intézet vezetője elérkezettnek látta az időt, hogy közölje: ezek az előadások nem a demokrácia ellen, hanem egy új demokrácia-értelmezésért szólnak.

Nyilván mert az időzített bombák nem újrafelhasználhatók. Bármit mondjanak is erről a „használati utasítók”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.