galéria megtekintése

Visszataposás

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 04. számában
jelent meg.

Trencsényi László
Népszabadság

Az áprilisi napok oktatásügyi történései impozánsan összefoglalják a NER-nek nevezett diktatúra társadalomról alkotott jövőképét – ahogyan ezt több társadalomtudós kollégám, így többek közt Ferge Zsuzsa is észrevételezte. Nem egyszerűen az önkényről, az ötletszerűen, egyeztetés nélkül, percek alatt megszületett kormányzati döntésekről van itt szó.

Szó van arról is, hogy még nyilvánvalóbbá vált az állami és egyházi szereplők összefonódása a nyíregyházi szegregáció farizeus ideológiájában; és új elemként szomorúan konstatálhatjuk az igazságszolgáltatás (adott esetben a Kúria) behódolását a kormányzati akaratnak.

Ez az április az oktatás minden szintjét súlyosan érintette. A felsőoktatásban nem csupán a társadalomtudományos kritikai gondolkodás szakjait érte támadás, de az „osztatlan képzés” újabb terjeszkedésével a társadalmi mobilitás esélyeit is redukálja a kormányzat. A bolognai típusú osztott képzés (alapszakok és erre épülő mesterszakok) szerkezetében széles bázisú felvételi lehetőségek nyíltak, s a korai szelekció helyett 21 éves korra tolódhatott ki a tényleges pályaválasztás.

 

Ennek hamarosan vége lesz. Pszichológus csak az lehet, aki 18 éves korára olyan pontszámot tud produkálni a felvételinél, amire kevesek gyerekkora nyújt lehetőséget. A későbbi bejutás lehetetlen. Az andragógia alapszak „bezárása” is ezt a célt szolgálja: szűkíteni a bejutást az értelmiségi létbe, a társadalom hátrányosabb helyzetű csoportjaiból. A Wallenberg-iskoláról szóló – a szülői fórumon nyilvánosan eltagadott, de másnap miniszteri nyilatkozattal megerősített – döntés a korszerű szakképzésnek adott jelképes kegyelemdöfést.

A döntés cinizmusát még az is kiemeli, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyi szolgáltatás képzési keresztmetszete szűkül majd. Ezen a ponton is befagyasztja a kormányzat a társadalmi felemelkedés, a mobilitás lehetőségeit. Ezt a döntési sorozatot foglalja tragikus rendszerbe a nyíregyházi iskoláról szóló döntés a szegregáció legitimitásáról. Világos beszéd: a kormányzat megannyi egykori Julien Sorele (a Stendhal regényéből ismert „feltörekvő fiatalember” alakjára utalok) az elitbe költözvén (és öltözvén) bezárja maga mögött a kapukat.

Ezen a Magyarországon ne legyen átjárás a társadalmi csoportok között. Tapossunk vissza mindenkit, aki felfelé igyekezne. Ha feudalizmus, legyen feudalizmus!

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenn tartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online
változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.