galéria megtekintése

Miért, miért, miért?

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 19. számában
jelent meg.

Salga István

Olvasom a lapban október 15-én a magyar fociról szóló írásokat. Hegyi Iván szokásos ledorongoló írásán kívül még két – más „műfajban” jártas – újságíró is a foci miatti elkeseredésének megírására vetemedett (Révész Sándor: Van igazság, Pető Péter: Van csapatunk). Révész úr azt írja: „Mondjuk, hogy én, a laikus focibarát vak vagyok.” Tiltakozom!

Hogy nem szakmabeli és nem a szakmában képzett, az rendben is lenne, de hogy nem hozzáértő? Egy drukker (szurkoló) igenis hozzáértő, másképp mi a fenének menne ki egy meccsre? (Kivétel az a sok barom, aki csak azért megy ki egy meccsre, hogy kiélje állati ösztöneit –már bocsánatot kérek az állatoktól!)

Ezekből az írásokból (és nem csak ezekből) rendre azt hiányolom, hogy nem foglalkoznak az okokkal. Pedig van egy egyszerű kérdőszó, melynek ismétlődő föltevése elvezetne az igazságig.

 

Ez a: MIÉRT?

Ha ezt mindig föltennénk, akkor talán magyarázatot kapnánk például arra, hogy egy Albánia ellen egy nagyválogatottat is megjárt játékosokkal megtűzdelt ifiválogatott miért csak döntetlent tudott kínkeservesen elérni egy tétmeccsen? Hogy lehet, hogy megnyert meccseket vagyunk képesek az utolsó percekben elveszíteni?

Hogy lehet, hogy ígéretes tehetségek beleszürkülnek a posványba, amit magyar labdarúgásnak neveznek? Tengernyi kérdés, amire nem kapunk választ. Talán ki lehetne nyomozni, hogy miért és kinek jó, hogy semmit nem érő edzők sora jut magyar élvonalbeli csapathoz (sőt! válogatotthoz!). Miért van az, hogy már kölyökkorban arról ábrándozik a kis lurkó, hogy külföldre szerződik profi játékosnak, és senki sem világosítja föl, hogy ehhez itthon szorgalommal és sok munkával kell az alapokat megszereznie?

Miért van az, hogy az edző kénytelen játszatni a zsigerből focianalfabéta gyereket, mert a papa támogatja a csapatot? Miért döntő egy csapatnál, hogy az éppen hatalmon lévő párt korifeusa ül az elnöki székben? Rengeteg a miért, amire a feleleteket ki lehetne nyomozni, meg kellene írni, és ordítva követelni, hogy ne így legyen. Lassan már ott tartunk, hogy nem érdemes a focival foglalkozni. Majd a foci körül sompolygó gazdag emberek (szponzorok?) snóblival eldöntik, hogy ki lesz a bajnok.

Az ultráknak meg lehetne K–1-es bajnokságot rendezni, ott legalább megkapják a szükséges adrenalinadagjukat.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.