galéria megtekintése

Van csapatunk

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Nyilván nehéz elképzelni, hogy a tudatmódosító hatása alatt nem álló drukker besétál a Felcsút-shopba, és Fiola Attila feliratú dresszt vásárol. Az is evidencia, hogy válogatottunk nem veszi fel a versenyt a topcsapatokkal, általában az európai középmezőnnyel sem. Nemhogy klasszisa, de elit ligában edződő játékosa sincs.

Az sem titok, hogy a strandon rendezett nősek–nőtlenek rangadó nagyobb érdeklődésre tart számot, mint néhány NB I-es mérkőzés. Arról nem szólva, hogy a bajnokságban többször rúgják magukat helyből tarkón a túlképzett bekkek, mint ahányszor Andy Vajna kedvéért törvényt módosítanak Magyarországon. És hát a teljesítménytagadó magyar futball önképe és a valóság közötti csöpp résen feltűnés nélkül osonhatna át Kína komplett lakossága.

Ám mindettől függetlenül nincs olyan szerencsesorozat, ami elfojthatná az örömöt, ha a magyar válogatott kijut az Eb-re. Mert a szurkolásnak nincs racionális tartalma. A tudat egészen addig lehet tiszta, amíg nem kezdődik el a mérkőzés, amelyen olyanok vannak a pályán, akikhez érzelmi viszonyunk van. Például azért, mert magyar mezt viselnek. Akkor nem érdekel, hogy Böde Dániel játéktudása miként aránylik Karim Benzemáéhoz, s Németh Krisztián hatékonysága mennyiben mérhető Cristiano Ronaldóéhoz.

 

Nincs mérőszám, esztétikai kategória, ami számítana. Hiszen ha lenne, akkor az életet hetvenes pulzussal toló édesapa nem jutna el az őrület határára a gyermekét jobb-bunkóban felvonultató U7-es csapat szomszéd falu együttese elleni találkozón. És egyetlen fanatikusa sem lenne a West Bromwich Albionnak, a Bournemouthnak, a Pénzügyőrnek vagy a Komlónak. Mert a Barcelona úgyis szebben, jobban csinálja.

Persze rideg távolságtartással lehet nézni, ahogyan agyonfizetett, Szijjártó Péter-frizurás tinik milliókat kaszálnak, miközben pályafutásuk során egyetlen sikeres cselt sem hajtottak végre. Okkal lehet tüntetni távolmaradással, minek nyomán a milliárdokból felhúzott stadionok már átadásuk pillanatában csak a miniszterelnök korának elhagyott emlékművei, semmint közösségi helyek. Ám lehetetlen nem idegesen nézni a Törökország–Izland találkozó utolsó perceit.

Főként nekünk. Mármint egy egész nemzedéknek. Tizenkét évvel az után születtem, hogy a magyar válogatott legutóbb Eb-n járt, kétéves voltam, amikor vb-n szerepelt. Nem volt lehetőségem arra, hogy imádott játékunk ünnepén ne csak turistaként, hanem drukkerként vonuljak fel. Hogy úgy sörözzünk több ezren Marseille-ben, Párizsban vagy Lyonban, hogy ott van a csapatunk.

Úgy, hogy bár a hétköznapokon tudjuk, a magyar futball megállíthatatlanul robog a semmibe, legalább sok pénzből hazudik magának szebb holnapot. Tudjuk, hogy semmi remény nincs akkor, amikor a mákcsoportból sem tudunk egyenesen továbbvergődni, miközben Albánia, Észak-Írország és Izland megcsinálja.

De vannak a nem hétköznapok, amikor meg azt tudjuk: életfogytiglant kaptunk. Csapatunk szabadíthatatlan rabjai vagyunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.