galéria megtekintése

Van igazság

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Miért lett a magyar futballválogatott nagy esélyéből kis esély? Azért, mert a nagy esélyben a mázli volt nagy, a kis esélyben pedig a magyar foci kicsi. Azért lett volna fontos, hogy elkerüljék a pótselejtezőt, mert a pótselejtező résztvevőinek többsége magasan fölötte áll. Abban reménykedett tehát oly nagyon oly sok honfitársunk, hogy sokkal jobb helyzetben lesz a magyar válogatott – a sokkal jobbaknál. Vagyis nem érvényesül a magasabb minőség, a nagyobb tudás.

Én ezt a reményt megértem, csak nem azonosulok vele.

Képzeljük el, hogy Inan tökéletes szabadrúgása egy picit kevésbé tökéletes, és a kapufán csattan. Akkor a magyar válogatott már ott van, ahol a török, az ukrán, a norvég, a dán, a svéd még nincs, és valamennyi nem is lesz. Láttuk a törököket Izland ellen, az ukránokat Spanyolország ellen, az íreket Lengyelország ellen... és a magyarokat Görögország ellen. Aki szereti a focit, tudja, mit látott. És vegyük ehhez hozzá mindazt, amit korábban láttunk. Mondjuk, hogy én, a laikus focibarát vak vagyok. De Hegyi Ivánnál értőbb szemmel kevesen néznek focit. Ő pedig szépen, pontosan megírta, hogy mit mutatott a magyar válogatott: „Fejlődés... nem látható.” És tudjuk, honnan nem léptünk feljebb.

 

Nem kell mindig a jobbnak győznie, olykor a gyengébb is lehet erősebb. Nagyon rendben van, hogy néha egy kis csapat megveri a nagyot, boldogan emlékezünk rá, hogy kapott ki a Zalaegerszegtől a Manchester United. Most azonban nem a magyar válogatott győzte volna le a legjobb harmadik helyért folyó csatában Fatih Terim kiváló csapatát, hanem a fátum. A sorsolás, a szabályok, a véletlenek egészen valószínűtlen összjátéka.

Ez nem bánthatta volna senki jogérzékét, minden szabályosan zajlott volna, legitim módon alakult volna ki az eredmény akkor is, ha úgy alakul. De mi lett volna az igazságérzetünkkel? Nem igazságosabb ez így, hogy a magyar válogatottnak szembe kell állnia azzal, le kell győznie azt, aki helyett ki akar jutni az Európa-bajnokságra? Győzzenek, és akkor az igazságérzetünk jóváhagyásával mehetnek Franciaországba. Nem lett volna igazuk a török szurkolóknak, ha látván a saját csapatukat és a magyarokét, úgy érezték volna, nincs igazság? És nincs igazuk, ha most úgy érzik: van igazság? De ha nekik igazuk van, akkor nekünk is csak akkor lehet igazunk, ha ugyanígy gondoljuk. Mert az igazság nem a nemzeti hovatartozás függvénye.

De másképp is lehet gondolkodni. Úgy, hogy az a jó, ami „nekünk” jó. Ha nekünk kedvez az igazságtalan sors, akkor mit nekünk az igazság? Ezzel pedig azt is mondtuk, hogy ha minket ver az igazságtalan sors, akkor ne érdekeljen senkit a mi igazságunk. Legyen a világ éppoly közömbös velünk szemben, mint mi a világgal szemben. Nincs érvényes és közös igazság a részek önérdeke fölött. És ha Magyarország labdarúgó-válogatottjáról így gondolkodunk, akkor magáról Magyarországról is így gondolkodunk. És akkor valóban nincs igazság. Sem nekünk, sem másoknak. Sem ebben, sem abban, sem semmiben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.