galéria megtekintése

Nem fogadtatok be

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.

Vidóczy Zoltán
Népszabadság

Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi napokban két fajsúlyos témával borzolta a kedélyeket. A „bevándorlásról és a terrorizmusról” szóló nemzeti konzultáció, valamint a kormányfő halálbüntetést támogató megszólalása kapcsán külön is érdemes rámutatni az újszövetségi tanításokra. Nem vagyok méltó, hogy Jézus nevében beszéljek, de ha elgondolom, miképpen szólna ma a názáreti, a Biblia alapján nem tudok az alábbiaktól lényegileg eltérő mondatokat elképzelni:

„Mondjátok hát, kik nevemre oly sokszor hivatkoztok, a politika hatalmi játszmái közben felteszitek-e magatoknak a kérdést: mit tennék én a helyetekben? Viktor, a te kezedbe adtam a döntés lehetőségét, mit teszel e szerencsétlen sorsú embertársaiddal, akik közül sokan a nélkülözés, a kiszolgáltatottság és az életveszély elől menekültek országod határai felé. Te az emberi önzés, kapzsiság és érzéketlenség legprimitívebb kijátszásával azt javasoltad, menekülő felebarátaidat válogatás nélkül börtönözzék be, s fordítsák őket vissza hazájukba, azaz sokszor a közvetlen életveszély világába.

Nem ösztönöztél e komoly kérdés felelősségteljes végiggondolására, hanem saját érdekeid mentén vezetted meg mindazokat, akikhez szóltál. Mondd, előtted volt-e közben a menekülők arca? Gondoltál-e közben a köztük tébláboló gyermekekre? Gondoltál-e közben az isteni irgalmasságra? Gondoltál-e közben kormányod jelszavára, a soli Deo gloriára? De menjünk tovább. Valóban azt olvastad a rólam szóló könyvben, hogy az engem keresztre feszítő embertársaim halálát kívántam? Tényleg azért könyörögtem Atyámhoz, miközben a szegek átütötték kezeimet, hogy sújtson le rájuk az Ő haragja, s bosszulja meg rajtuk halálomat?

 

Emlékezz, hiszen büszkén hirdeted, hogy a tanítványom vagy! Irgalmasságot akartam-e vagy áldozatot? Nemde épp elég bosszút és értelmetlen halált láttunk már eddig is? És íme, te még ma is halállal fenyegetnéd az én eltévedt bárányaimat? Hogy térhetne meg a gonosztevő, hogy esdekelhetne a gyászolók bocsánatáért, hogy kaphatná meg az esélyt, hogy hirdesse az evangéliumot, ha ti elvennétek az ő életét is? Csak visszaélsz a nevemmel, Viktor, vagy valóban a tanítványom vagy?

No és te, Balog Zoltán testvérem, kinek vállán még most is ott lóg a jelképes lelkészipalást,mondd, számíthatok-e rád? Felemeled-e majd szavad a megbélyegzettek mellett? Vártam, hogy rögtön megszólalsz, hogy e botrányos kérdőívet nyilvánosan ítéled el, úgy is, mint az én nyájam hű pásztora, aki keresztény hitelességére különösen kényes. Mondd, ki a te első Urad valójában? Korábban is sok gyalázatot szó nélkül hagytál, de neked is mondom, amit egykor Mártának: sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges.

Jöjjetek ti is, püspök urak! Kíváncsian fürkésztem, megjelent-e már körleveletek, melyben határozott hangon utasítjátok el a menekültek elleni uszítást, az emberi önzést tápláló, az irgalmasságot lábbal tipró eljárást, s tiltakoztok a lelkek ilyetén mérgezése ellen. Tudom, egyetemes egyházatok ellenére hajlamosak vagytok nemzeti keretekben gondolkodni, no de legkésőbb Pál apostol óta tudhatjátok: Isten nem személyválogató. Bekötözitek-e hát idegen embertársaitok fájó sebeit irgalmas szamaritánus módjára, vagy otthagyjátok őket az út szélén? Emlékezzetek: amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. Bátorság, ne féljetek!

Várlak hát titeket mind, álljatok ki, s tegyetek tanúságot rólam, ahogy az megvallott hitetekből egyenesen következnék! Ne gondoljon titeket senki hamis prófétáknak, s ne mondhassa rátok: ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve távol van tőlem.”

Vidóczy Zoltán, Százhalombatta

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.