galéria megtekintése

Egy közléshez

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 11. számában
jelent meg.


Murányi András
Népszabadság

Létezik-e ma egyáltalán olyan, hogy Európa? Érvényes-e még az a tétel, amely szerint az EU az integráció iránt elkötelezett, egységes szervezet? Hogy értékközpontú? Mondhatjuk-e, hogy a huszonnyolc tagállam nincs feltétlenül azonos platformon minden kérdésben – sőt –, ellenben a sok évtizedes alapvetésekben egyetért?

A válaszokat, persze, akkor is tudjuk/sejtjük, ha jól elnyomjuk magunkban a lelkünk mélyén lakó Jean-Claude Junckert. Tudniillik egy ideje inkább nem.

Valóban nincs optimális állapotban az unió, mindazonáltal az ebben a közösségben gondolkodó európaiak számára aligha a permanens pénzügyi, gazdasági és kulturális (különbségbeli) válságcunami tűnhet fel igazán ijesztőnek, hanem az, ha azt tapasztalja, nincsenek megoldások, ha az európaiság fogalmilag is megkérdőjeleződik. Mint egyfajta gigameteorit, úgy száguld valahogyan, valami felé az EU, mi pedig a színes, széles vászon előtt döbbenten vagy éppen apátiával nézzük, mi is zajlik a szemünk előtt. Mintha úgysem jöhetne le a vászonról. Pedig nincs előre megírt forgatókönyv. Élő dokumentumfilm ez. Lassan jó lenne tudni, hol a vége, de legfőképpen azt: mi a válasz?

 

Kérdés ugyanis van elég.

Ami haladéktalanul feleletet igényel, az a második világháború óta nem látott nagyságú és borzalmas jelenetekkel hömpölygő exodus által előidézett helyzet.

Amikor Anna B. Jenssen, a Morgenbladet főszerkesztője megkeresett bennünket azzal, hogy – számos európai újsággal közösen – részt vennénk-e egy speciális, a csúcstalálkozóra készülő uniós vezetőknek szóló nyilatkozat megalkotásában, körülbelül egy perc harminc másodperc alatt megegyeztünk a főbb pontokban s további nettó fél óra alatt a deklaráció teljes szövegében. A lapunk 3. oldalán olvasható nyilatkozat esszenciálisan tartalmazza mindazt, ami a menekültügyről gondolható, ami elképzeléseink szerint legalább iránymutatásként szolgálhat. A szöveg nyomán nyilván nem oldódik meg azonnal a fölöttébb komplex helyzet, ám közlésével is jelezni akarjuk: az Európai Unió vezetőinek – most már – egyértelmű és határozott lépéseket kell tenniük az ügyben.

A magunk részéről – e pillanatban – ennyit tudunk tenni; ha úgy tetszik, ekkorát tudunk kiáltani. Ahogyan Baba, a hatalmas szakállas segítő a Keleti pályaudvaron a szerencsétlen, kimerült gyermekeket ringatja; ahogyan az egészségügyis a sebeket kötözi... S most majdnem azt írtam: ahogyan Ferenc pápa útmutatása alapján az egyháziak is eljárnak. De nekünk itt, Magyarországon például tudomásul kellene vennünk, hogy akadnak helyzetek, amelyeket eluralnak a hirtelen fontossá lett, de működésképtelen szabályok.

E közös állásfoglalás megoldást kér, következésképpen – ezt sem árt aláhúzni – nem valami vagy valakik ellen szól. Ettől még lehet zajosan vitatkozni határvédelmen meg kvótarendszeren, végiggondolhatjuk azt is, pontosan milyen összetételű és milyen életfelfogású az Európába özönlő tömeg; nem utolsósorban –az utóbbi félmondatból következően – milyen veszélyeket hordoz magában a beáramlás. És milyen esélyeket. Az érkezőknek az életre, nekünk pedig arra, hogy egy keménységében is emberséges Európára ismerjünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.