Ferenc pápa is menekülteket fogad be

A pápa vasárnapi beszédében minden európai egyházi közösséget arra szólított fel, hogy fogadjon be egy menekült családot. 

Ő maga a saját lakhelyén, a Vatikánban kezdi a szolidaritás kimutatását egy ilyen kis gesztussal - írja a Reuters.

„Felhívom Európa összes parókiáját, egyházi közösségét, kolostorát, hogy fogadjon be egy menekült családot" - mondta vasárnapi vatikáni üzenetében a katolikus egyházfő. Bejelentését a Szent Péter téren összegyűlt tömeg éljenzéssel fogadta.

A következő napokban két vatikáni plébánia megnyitja kapuit egy-egy menedéket kérő család előtt. Ferenc maga is Argentínába érkező olasz emigránsok unokája. Pápává választás utáni első útja Lampedusa szigetére vezetett, ami félúton van Szicília és Tunézia között sok menekült érkezik csónakokon.

A menekült családok befogadása egy „kézzelfogható gesztus", amely előkészíti a kegyelem jegyében tartott, december 8-án kezdődő szent évet – mondta az Ferenc pápa. 

Ferenc pápa felszólítása homlokegyenest ellentétben áll Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros korábbi nyilatkozatával, Erdő a jogi környezetre utalva azt mondta, „pillanatnyilag” az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket. Ez tilos: ha így tennének, akkor embercsempészek lennének.

A Pannonhalmi Bencés Apátság is kinyitotta kapuit a menekültek előtt. Az apátság különleges státuszt élvez, közvetlenül a pápának vannak alárendelve, így nem befolyásolják őket Erdő Péter kijelentései. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.