galéria megtekintése

Csakis alulról!

2 komment

Kész Zoltán

Hálás vagyok Bauer Tamásnak, hogy a Mi az igazi képviselet? című cik­kében reagált a határon túli magyarok országgyűlési képviseletének átalakítására tett javaslatomra. Írásában azonban több tárgyi és logikai tévedés is volt.

Azt kezdeményeztem, hogy a külhoni magyarok ne a magyarországi pártlistákra szavazzanak, hanem egyetlen választókerületet alkotva egyéni jelöltek közül válasszanak egy országgyűlési képviselőt. Ezzel az egyéni képviselet elvének jelképes erősítését is szeretném elérni, közeledve egy új képviseleti modellhez, amely szorosabbra fűzné a választó és a képviselő közötti kapcsolatot. Bauer Tamás viszont inkább visszavenné a határon túli magyaroktól a választójogot, s elvi szinten is bírálja a felvetésemet.

Tiszteletre méltó Bauer következetes álláspontja, de nem megvalósítható. Az ok egyszerű: szerzett jogot nem veszünk el. Ez az elv fontosabb, mint a határon túli magyarok választójogára vonatkozó álláspont változatlansága. Ma már értelmetlen is arról értekezni, hogy „jár-e" a külhoni magyaroknak a választójog, vagy sem. Ez legitim vita volt 2010 előtt – magam is kifejtettem akkor az álláspontomat –, ma már nem az. Bauer érvelése a múltban tökéletesen helytálló lett volna, de ma már nem az. Ma már csak azon érdemes vitatkozni, hogyan tehetnénk igaz­ságosabbá, minden választópolgár számára elfogadhatóbbá a külhoni magyarok választójog-gyakorlásának a módját.

 

Bauer Tamás mintha attól is tartana, hogy javaslatom eredményeképp megnőne a külhoni voksok súlya. Semmiképp. A hatályos szabályozás szerint a választás éjszakájáig találgathatunk, hogy egy, kettő, esetleg három mandátum múlott a külhoni szavazatokon. Az általam kezdeményezett rendszerben csak egy parlamenti helyről dönthetnek a határon túl. Az az egy pedig egy külhoni polgáré lenne, akit nem feltétlenül kötne a frakciófegyelem, miközben a mai rendszerrel csak azt sikerült elérni, hogy a Fidesznek több embere ülhessen a parlamentben – igen, a kétharmad épp ezzel lett meg, idén február 22-éig. Abban talán egyetértünk, hogy örvendetes volna elvenni a Fidesztől azt a jogot, hogy a külhoni magyarokat kihasználva biztosítson magának pluszmandátumokat.

Bauer szerint tévedek, amikor amellett érvelek, hogy helyi közösségekre épített, alulról létrehozott új képviseleti modellre van szükség. Úgy véli, az országos ügyek és a helyi ügyek szépen elválnak egymástól, ahogy a politológiai tankönyvek elméleti fejezeteiben. Ahogy ő fogalmaz: „az országgyűlési képviselő feladata a maga politikai álláspontja – és nem egy-egy választókerület lakóinak sajátos szempontjai – szerint foglalni állást az Országgyűlés elé kerülő ügyekben". Nagyon logikus érvelés ez, de nincs köze a valósághoz. Ahogy egy korábbi cikkemben már megírtam, a választópolgárok a kampány során leginkább azt igényelték, hogy valaki a napi és helyi problémáik kapcsán a szó legegyszerűbb értelmében a képviselőjük legyen, meghallgassa őket, és közvetítse az üzeneteiket a hatalom felé. Ez nem azt jelenti, hogy egy egyéni országgyűlési képviselő ne foglalkozhatna országos ügyekkel is, de azt igen, hogy nem szakadhat el a választóitól. Bauer Tamás idézett mondata tökéletesen megmagyarázza, miért tart ma ott a nem jobboldali ellenzék, ahol. Ez a választóktól elidegenedett szemlélet vezetett egy hiteltelen, versenyképtelen ellenzéki pártstruktúrához.

A jelenlegi ellenzéki képviselők jelentős része annak köszönheti mandátumát, hogy saját pártján belül jól tudta képviselni az érdekeit. Egy olyan választási rendszerben, amelyben a 199 képviselői helyből 106 egyéni mandátum, nincs is más választás, mint a helyi egyéni képviselet új felfogását felkínálni a választók számára. Ez az elkényelmesedett, önálló akarat nélküli fideszes álképviselőkkel szemben működő alternatíva lehet. Orbán rendszerét így lehetne alulról építkezve megdönteni.

A szerző országgyűlési képviselő

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.