galéria megtekintése

A vita-csapda

12 komment

Bauer Tamás

Szabó Rebeka, ha a nevemet nem is írja le, velem vitatkozik mint „a DK egyik alelnökével" a NOL-on (100 százalék vita, 0 százalék Jobbik). Azt írja: „mi nem gondoljuk azt, hogy az ATV „fehér zászlót tűz ki", hogy megadná magát, ha teret ad a Jobbik legyőzésének". Nem tudom, látta-e az ATV-n a Jobbik két képviselőjével, Balczó Zoltánnal és Dúró Dórával készült interjút. Ha látta, nem hiheti, hogy a Jobbik bebocsátása az ATV stúdiójába a Jobbik „legyőzésének" nyitna teret: a riporterek rákérdeztek a Jobbik álláspontjára, a jobbikos képviselők pedig magabiztosan, igazuk tudatában mondták a magukért, s egy pillanatra sem jöttek zavarba.

Szabó, aki politikusként leginkább agrárkérdésekkel foglalkozik, cikkében amellett érvel, hogy a Jobbiknak a magyar föld úgynevezett megvédésével kapcsolatos retorikája hamis, hiszen nem kép fel határozottan azzal szemben, hogy a Fidesz a hozzá közelálló nagyvállalkozóknak juttat állami földeket a helyi gazdálkodók helyett. Ez – mármint a földpolitika – szakpolitikai kérdés, amellyel kapcsolatban valóban lehetne tere szakmai vitának. De elővehetnénk egy másik, még inkább szakmai természetű vitát: a Jobbik újabban többször kiállt a vízierőmű-építés mellett, elfogadva a magyar vízügyi és energetikai szakértők számottevő részének szakmai álláspontját, és szembefordulva a rendszerváltó politikai erők között Bős-Nagymaros kapcsán kialakult konfliktussal. Ez is olyan kérdés, amiben lehet szakmai vitát folytatni. Ha akár Szabó Rebeka, akár az Együtt-PM más politikusai ilyen szakmai vitákra készülnek a Jobbikkal, a maguk által állított csapdába esnek bele.

A Jobbikkal, illetve korábban a MIÉP-pel nem azért nem ültünk le vitatkozni mi, magyar demokraták, amit a vízierőmű-építés vagy a földpolitika kérdésében képvisel. Egészen más okunk volt erre. Azért nem, mert korábban a MIÉP, jelenleg a Jobbik nacionalista, rasszista világképet vall, és az emberek egy részének nacionalista, rasszista érzéseit, elfogultságait, indulatait mozgósítja, hogy maga mellé állítsa őket. Amikor az egyik jobbikos képviselő előveszi a tiszaeszlári vérvádat, a másik listázni akarja a „kettős állampolgárságúnak" vélt, vagyis zsidó származású politikusokat, vagy amikor a Jobbik EP-listavezetője Palesztinához hasonlítja Magyarországot, akkor a Jobbik az antiszemitizmusra épít. Amikor a jobbikosok cigánybűnözésről beszélnek, amikor a Jobbik által létrehozott Magyar Gárda a cigányok megfélemlítésére masíroz a magyar falvak és városok cigányok lakta utcáiban, akkor a cigányellenes előítéleteket használják politikai pozíciószerzésre. A Jobbik ilyen értelemben rasszista politikát folytat. Ráadásul, amikor létrehozta a Magyar Gárdát majd annak utódszervezeteit, akkor félkatonai különítményeket működtet, tehát működési módja okán is fasiszta jellegű pártnak kell tekintenünk.

 

A nyíltan (a Fidesznél is nyíltabban) vállalt irredentizmus, a második világháborús magyar szerepvállalás céljaival való azonosulás, a második világháborút követő európai rendezés nyílt elutasítása és a holokauszt megkérdőjelezése mint a nyilas múlttal való kontinuitás megjelenítése is arra késztet, hogy korábban a MIÉP-et, most a Jobbikot fasiszta jellegű pártnak tekintsük.

A Jobbik nem egyszerűen „nemzeti radikális" párt, miként ők maguk jellemzik magukat, és nem is csak általában szélsőjobboldali, mint számos európai párt, amelyek leginkább a bevándorlókkal kapcsolatos előítéleteket és az Európai Unióval kapcsolatos elégedetlenséget lovagolják meg. A rasszizmus, a fasiszta jelleg több, mint az a nyugat-európai szélsőjobboldaliság, amelynek a francia Nemzeti Frontban, a holland vagy az osztrák Szabadságpártban jelenik meg.

Ilyen párttal Európában a demokraták azért nem ülnek le egy asztalhoz, mert úgy vélik, hogy az effajta nézetek, ember és ember származása alapján való megkülönböztetése kívül esik a második világháború borzalmait követően Európában kialakult és többé-kevésbé fenn is tartott humanista konszenzuson, és ezért nem szalonképes. Arról, hogy szabad-e zsidókat, cigányokat, feketéket másodrendű állampolgároknak tekinteni, olyanoknak, akik pusztán származásuknál fogva hajlamosabbak arra, hogy becsapják, kifosszák, kirabolják a „rendes embereket", az igazi magyarokat/németeket/szlovákokat/franciákat/oroszokat/stb..., és ennek megfelelően kell tőlük óvakodni, távol tartani őket a gazdasági tisztségektől, az értelmiségi pályáktól, a lakókörnyezetünktől, majd végül elüldözni az országból, nem lehet érvekkel folytatni vitát, minthogy ez nem érvekkel vitatható tárgyi kérdés, hanem erkölcsi, világnézeti különbség a minden ember egyenlő méltóságát vallók és az egyes embercsoportokat kirekesztők között. Az Együtt-PM által kezdeményezett vita nem alkalmas arra, hogy ezekben az erkölcsi, világnézeti kérdésekben bárkit bármiről meggyőzzön, mert itt a meggyőzésnek nincs tere, viszont szalonképesnek mutatja azokat a közszereplőket, azokat a pártokat, akik illetve amelyek politikai retorikájuk középpontjába a kirekesztést állították és állítják. Ugyanakkor, ha a tervezett vita megkerüli ezt, és az olyan szakpolitikai kérdésekre szorítkozik, mint a Szabó által szóbahozott földkérdés, az Európai Unióhoz való viszony vagy akár az energiapolitika, akkor kifejezetten félrevezeti a közvéleményt, s hozzájárul a Jobbik szalonképessé tételéhez.

Nem fér be e vitacikk kereteibe annak elemzése, hogy miért erősödött meg a Jobbik. Egy dologban egyetértek Szabóval: nem azért, mert Vona Gábor egy polgári körben volt tag Orbán Viktorral. Más ebben Orbán felelőssége. Az Együtt–PM politikusai és a hozzájuk hasonlóan vélekedő „politológusok" anélkül ismételgetik, hogy a Jobbik bojkottálása nem vált be, hogy ezt az állításukat érvekkel támasztanák alá. A Jobbikot a ma legnagyobb párt, a Fidesz sohasem bojkottálta. Politikusai és a Fidesz által irányított közmédia szalonképes politikai erőként kezelte a Jobbikot, a közmédia mint ilyeneket szerepelteti politikusait. Korántsem mindegy ugyanakkor, hogy azok a politikai erők, amelyek az európai humanista értékrendet vallják, csatlakoznak-e ebben a Fideszhez. Ez félrevezető üzenet volna azok számára, akik a politikai kérdések megítélésében többé-kevésbé a demokratikus pártok állásfoglalásaihoz igazodnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.