galéria megtekintése

Itt mindenkinek jár egy búcsú

0 komment

Népszabadság

Volt ott minden, mint a gyűdi búcsúban – mondják a született baranyaiak, ha azt akarják tréfásan kifejezni, hogy egy általuk látott rendezvényen ezernyi dolgot láttak, és jól érezték magukat. A hasonlat abból a szempontból találó, hogy a Siklós városához tartozó Máriagyűd búcsúinak találkozásai, az ott átélt drámák, érzelmek és megtisztulások felejthetetlen élményt jelentenek a búcsújáróknak, de még azoknak is, akik turistaként csak szemlélői a hívők forgatagának.

Évente 20-25 búcsút tartanak a baranyai településen, minden búcsú kicsit más, hisz pünkösd napján a cigányok zarándokolnak el a Tenkes-hegy lábánál fekvő kegyhelyre, rá egy hétre meg a horvátok jönnek el Gyűdre. Van búcsúja – többek között – a németeknek, a bukovinai székelyeknek, az édesanyáknak, a családoknak, az egyedülállóknak, a betegeknek, a fiataloknak és a motorosoknak. Évente mintegy száz­ezren keresik fel a máriagyűdi bazilikát és a templom kö­rül kialakított, szabadtéri imádságoshelyeket.

 


A kegyhely históriájában együtt él a valóság a legendákkal. Utóbbiak szerint Gyűd már 1006-ban megkülönböztetett tisztelettel övezett helye a keresztényeknek, mivel az említett esztendőben a pécsváradi apátság bencései Mária-szobrot találtak itt, és kápolnát építettek köréje. Az viszont tény, hogy 1333-ban gótikus templom állt Gyűdön a hegyoldalba vájt teraszon. A környék birtokosa, Perényi Péter 1531-ben áttért Kálvin hitére, s jobbágyainak is követni kellett őt, így a templom a reformátusoké lett.

A török időkben az ortodox hitű rácok vették birtokba a templomot, majd újra a reformátusok, s valamennyi vallás hívői úgy vélték, ez a hely csodát tesz azokkal, akik itt imádkoznak. A török kiűzésekor a kálvinistáké a templom, 1687-ben azonban egy református szőlősgazdának megjelent Mária, s a fehér ruhás asszony azt kérte, hogy adják vissza neki – s ezáltal a katolikusoknak – a templomot. Ezután a ferencesek a vidék katonai parancsnokához, Vecchi generálishoz fordultak, s ő visszaadta a templomot a katolikusoknak.


Az épületet 1742-ben átalakították: a gótikus szentélyét meghagyták, a templomhajót azonban barokk stílusban kiszélesítették, megmagasították. Két nyúlánk tornyot is kapott az épület, s azokat nem az oltárral szemközt emelték, hanem a hajó délre néző, hosszanti oldalán. A templom főbejárata az oldalt magasodó tornyok között nyílik, amihez hosszú lépcső vezeti fel a híveket.

1723 és 1799 között 302 olyan csodás gyógyulást jegyeztek fel, amit a hívek annak köszöntek, hogy Szűz Mária a gyűdi templomban meghallgatta kérésüket. Mindezek hatására 1805-ben VII. Pius pápa búcsúkiváltságokkal látta el Gyűdöt. Akkor már a templom Mária-szobrának jó ideje díszes ezüstpalástja volt. A „ruhát” a szobor 1784-ben kapta. Ennek oka az volt, hogy II. József a szerinte nem hasznos szerzetesrendeket feloszlatta, és vagyonukat államosította, s mivel ezt a templomot a császár által haszontalannak vélt ferencesek gondozták, várható volt, hogy a hívek nemesfémből készült ajándékait elviszik innen. A pécsi püspök javaslatára a Máriának köszönetképp ajándékozott tárgyak egy részét beolvasztották, és palásttá formázták.


Mária azóta is megszámlálhatatlan ajándékot kap. A templom falait több száz hálaadó kőtábla burkolja. Rosner Zsolt gyűdi plébános azt mondja, nagy ajándék megismerni a táblákat állítók megrázó sorsát. A plébános azt is nagy kegynek érzi, hogy olyan poszton szolgálhat, ami az elmúlt ezer évben nemzetek és felekezetek találkozóhelye volt.


Cím: 7800 Siklós-Máriagyűd 
Nyitvatartási idő: a bazilika nyáron 8–20 óra, télen 8–17.30 óra között 
Honlap címe: www.mariagyud.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.