galéria megtekintése

Nyár, Balaton, bringa

2 komment

Sárközi Judit

Az egyik legjobb nyári program kerékpárral felfedezni a Balaton-parti látnivalókat. Most a Balaton nyugati részének gazdag természeti, kulturális értékeit, színes nyári programjait és a turisztikai újdonságait ajánljuk elsősorban azoknak a kirándulóknak a figyelmébe, akik szeretik aktívan tölteni a szabadságot, vagy a hétvégéket.

A térség „fővárosa" Keszthely, és legnagyobb attrakciója továbbra is a Festetics-kastély, ahol nagyszabású felújítások kezdődtek. Ennek keretében megújul a főbejárat, a homlokzat, új kiállításokat hoznak létre, lepkeház épül, és a parkot is megújítják, illetve visszaállítják az eredeti állapotra. A kastély az átalakítások ideje alatt is zavartalanul működik majd, olyannyira, hogy időről időre megrendezik a Sorrentói Szerenádot.

Zongoraművész előadásában csendülnek fel a népszerű operarészletek, autentikus nápolyi dalok, örökzöld slágerek
Zongoraművész előadásában csendülnek fel a népszerű operarészletek, autentikus nápolyi dalok, örökzöld slágerek
A szerző felvétele

Egy kiváló olasz tenor és egy zongoraművész előadásában csendülnek fel a népszerű operarészletek, autentikus nápolyi dalok, örökzöld slágerek, és a kastélykert idén is otthont ad a Keszthelyi Nyári Játékoknak.

 

A másik vonzerő természetesen a tópart, ahol új sétányokat és tereket alakítottak ki, a kicsiknek például vízi játszóteret építettek, hogy játékosan ismerkedhessenek a vízzel kapcsolatos fizikai jelenségekkel. Az Energia tér nyáron skate parkként, télen pedig műjégpályakánt üzemel. Mellette épült meg a kerékpárosközpont, ahol kölcsönző, javítóműhely, mosdók, büfé kapott helyet, így a kerékpáros túrák remek kiindulópontjának ígérkezik. Biciklis „sárga angyal” is működik minden nap 9 és 19 óra között. A segélyszolgálatot a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda működteti, és arra szolgál, hogy segítséget, információt nyújtson a bajba jutott turistáknak, és szállás kereséskor is lehet hozzájuk fordulni.

Új turisztikai kártya is elérhető lesz. A Festetics kártya a Festetics örökség látnivalóit foglalja magába, amelyek a kártyával ingyenesen látogathatók. Aki megvásárolja, igénybe veheti vele például a a tömegközlekedést, illetve jelentős kedvezményt biztosít sok szolgáltatás árából. És csak egy okostelefon kell hozzá, mert QR kóddal működik.

A kerékpár az egyik legfontosabb közlekedési eszköz nyáron a Balatonnál, ezt olyannyira komolyan veszik, hogy Hévízen például ingyen használhatják a HeBi névre keresztelt 30 darab közösségi biciklit a város határain belül. A település négy pontján lehet felvenni és letenni a bringákat, amelyek használatához egy elektronikus kártyát kell igényelni a helyi Tourinform Irodában.

Kerékpárral a kiépített bringautakon könnyedén eljutunk a környező tóparti településekre. Ha családi nyaraláson vagyunk, akkor ideális helyszín Gyenesdiás, itt többféle garantált családi program közül lehet választani, különböző tematikus gyalogos és bicajos túrát, vitorláslás és lovas programot kínálnak, amelynek kiindulópontja a Természet Háza Látogatóközpont. A rossz időre is felkészültek, különféle kézműves foglalkozásokon várják a kicsiket és a nagyokat is. Nem érdemes kihagyni a Balatoni Hal- és Termelői Piacot, szezonban mindennap délután kínálják a frissen fogott halakat, a környékben termesztett friss zöldséget, gyümölcsöt, a helyi kézműves sajtokat, lekvárokat, szörpöket. A gasztronómiai témájú Balatoni kurzusokat a Lídó strandon tartják majd.

Már hajóra szállni sem gond
Már hajóra szállni sem gond
A szerző felvétele

Ha elkerekezünk Balatongyörökre, és az Élménysétányt is útba ejtjük, a víz gyógyító hatását bemutató élményelemekkel találkozunk, például több Kneipp-medencét is kipróbálhatunk. Bringával még egy remek golfpályát is felkereshetünk, és nem túlzás azt állítani, hogy fesztivál fesztivált fog érni a nyári hónapokban.

Vonyarcvashegy programjaiért és a badacsonyi térség látnivalóiért is érdemes nyeregbe szállni. Már nem gond az sem, ha bicajos turistaként hajóra akarunk szállni, több olyan hajót is forgalomba állítottak, amely alkalmas a kerékpárok szállítására.


Információk:

www.west-balaton.hu
www.wbbike.hu
www.keszthelyinyar.hu
www.hevizbike.hu
www.balatongyorok.hu
www.gyenesdias.info.hu
www.heviz.hu

Nyugat-balatoni tematikus bringakörutak Keszthelyről:

Balaton túra: 34 km, 52 km, 67 km (kis és nagyobb körök)
Festetics családi túra 16 km
Festetics örökségtúra 59 km
Kis-Balaton túra 66 km

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.