galéria megtekintése

Márévár láthatatlanjai

0 komment

Népszabadság

Magyaregregy felett, a Mecsek egyik magaslatán áll Máré vitéz vára. Régente állt még egy vár a közelben.

Vitéz ember volt annak is az ura, Miklósnak hívták. Máré és Miklós bátor harcosok voltak, a két vitéz tisztelte egymást, a csatákban vállvetve harcoltak. Aztán Máré feleségül vett egy gyönyörű lányt, akinek szépsége megszédítette Miklóst is. Amikor a király hadba hívta nemeseit, Máré engedelmeskedett, Miklós viszont otthon maradt, s arra használta barátja távollétét, hogy elcsavarja a felesége fejét. Az asszony engedett, és hamarosan lánya született.

Miklós ezt követően maga is csatába vonult, s ott vakmerőn harcolt, mintha csak feledni akarta volna árulását. Sok évvel később a két vitéz győztesen hazatért. A szégyenét titkoló feleség Márét nem engedte be a saját várába. Máré megtudta, mi történt távollétében, ezért ágyúkat hozott, és szétlőtte saját erődjét. A vár népe a romok alatt maradt. Máré szétlőtte Miklós várát is, az álnok barát ott lelte halálát. Ezután Máré újra háborúzni ment, kívánta, kereste a halált a boldogtalan ember, végül egy csatában lekaszabolta őt a túlerőben lévő ellenség.

 

77 évvel később, pünkösd hajnalán egy szarvast üldöző vadász vetődött a Márévárhoz, és észrevette, hogy a romok tetején egy csodaszép lány áll lenge ruhában. A vadász megszólította a kísérteties jelenséget, aki elmondta, hogy ő Máré hűtlen feleségének a lánya. A vadász azonnal megkérte a lány kezét, aki azonban elmondta, csak annak lehet a felesége, aki háromszor megcsókolja őt.

– De vigyázz! – tette hozzá a lány –, három förtelmes alakban jelenek majd meg előtted.

A vadász fogadkozott, hogy nincs az a szörny, aki őt eltántoríthatná. A lány búcsút intett, és a következő percben egy fújtató bika rontott ki a romok közül. A vadász odaállt eléje, és megcsókolta, amitől a bika semmivé lett. Majd egy hatalmas kígyó kúszott elő a kövek alól, a vadász a kígyót is szájon csókolta, így az is léggé vált. Utolján egy mázsás varangy jelent meg a romok taraján.

Szájából zöldes nyál csorgott, szeméből áradt a gonoszság. A vadász remegett, de a béka nem bántotta őt. A vadász soha többé nem ment Márévár közelébe. A magyaregregyiek úgy tudják, hogy Máré várának úrnője ma is a megmentőjére vár.

A szépséges lány 77 évente, pünkösd hajnalán megmutatja magát. Sokaknak elvette már az eszét, de kiszabadítani őt egy férfi sem volt elég bátor. Mindenki megriadt a várból kirontó szörnyek láttán.

Ez hát Márévár legendája. A vártorony a népvándorlás évszázadaiban elpusztult, s a most látható vár alapját a tatárjárás után rakhatták le. 1316-ban Károly Róbert a neki behódoló várnagynak, Bogár Istvánnak adományozta az erődöt. Később többször is tulajdonost váltott az építmény, gyakran rokonok viaskodtak érte, nem kevés galádságot bevetve egymás ellen.

A XVI. század első harmadában a gótikus stílusú vár palotaépítményét reneszánsz ízléssel átalakították. 1543-ban harc nélkül foglalta el az erődöt a török, s mivel akkorra már a frontvonal eltávolodott, katonai jelentőségét elvesztette. A török kiűzése után a pécsi püspökség tulajdona lett. Még egy ostromot átélt 1956 novemberének közepén, akkor az omló falak között meghúzódó baranyai forradalmárokra – a „mecseki láthatatlanokra” – nyitott tüzet egy szovjet tank. 1960–1966 között felújították az épületet, és azóta múzeum.

2015-ben régészeti feltárások folynak a várban.

I!

Cím: 7332 Magyaregregy (a falutól 4 km autóút + 1 km gyalogút)  

Nyitvatartási idő: a régészeti munkák befejezése után a vár belülről április 15-től október 15-ig megtekinthető, keddtől vasárnapig 9–17 óra között  

Belépőjegy árak: felnőtt: 400 Ft, diák/nyugdíjas: 200 Ft 
Honlap: www.magyaregregy.hu
Kisvasút: www.zalaerdo.hu/hu_menetrend.php

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.