Élmény és kaland a téli sportok vásárán

Közeli síterepek, társasutazások, szálláshelyek, sportszerek, síruhák, korcsolyacipők, síbakancsok, kamerák ajánlják magukat a Hóshow-n, november 6. és 8. között a Budapesti Vásárközpont A pavilonjában.

Hétvégén itthon is kezdődik a síszezon

Az ország nagyobb síterepein szombaton kezdődik a szezon. Természetes hó ugyan nem esett túl sok, viszont a hóágyúval rendelkező magyar síterepeken szombattól lehet síelni.

699,746 méterrel a Balti-tenger fölött

Nem sokan lehetnek olyanok, akik valaha is tudták, hogy éppen hány milliméterrel tartózkodnak a Balti-tenger szintje fölött. De ha bárkinek hiányzik ez az élmény, utazzon Dobogókőre.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

Kicsi, zsúfolt, de a miénk

Ma már országszerte találunk sí-, snowboard- és szánkópályákat. Van, ahol műanyag pályákat építettek, máshol hóágyúkkal bombázzák a hegyoldalakat, s ahol hegy sincs, oda legalább szánkódombokat hordtak össze.

Átmozgató hétvégi sízésre megfelelő a magyarországi sípályák többsége Tiszán innen és Dunán túl. Elérhetőek, s a többségük olcsó. Igaz, a felszereltség általában hagy némi kívánnivalót. A hazai pályák sem a hosszuk, sem a meredekségük miatt nem alkalmasak a száguldásra, ám mivel a téli sportok egyre népszerűbbek, a zsúfoltság nagy, az ütközésekre ezért nem árt felkészülni.

Különösen ott, ahol nincs külön szánkópálya, s a sízők és a nehezebben irányítható szánkókkal közlekedők találkozhatnak egymással, mondjuk a Normafánál. Nálunk még nem kötelező a sisak használata, ám a baleseti statisztikák ismeretében nem árt azt a fölvenni.

Hegyeinkben mindenütt igyekeztek teret nyerni a téli sportoknak a pécsi Misina-tetőtől a Salgótarjánnal szomszédos Szilváskőig, a tokaji Kopasz-hegytől a börzsönyi Nagy-Hideg-hegyig, Kőszegtől vagy a soproni Dalos-hegytől Sátoraljaújhelyig. Lankás, jól karbantartott, gyerekbarát tanulópályát alakítottak ki például Szilvásváradon, Dorogon meg egy iskolaudvaron kínálnak síoktatást egy százméteres műanyag pályán, miként Pestszenterzsébeten is.

Az ország legnagyobb sícentruma a Bükki Nemzeti Parkban épült ki. A bánkúti pályarendszer hat különböző nehézségű lesiklópályából és két könnyű tanulópályából áll. A helyi síklub nyolc felvonót üzemeltet, ezek kapacitása óránként kétezer fő. Megfelelő hóviszonyok esetben hétvégeken minden felvonó üzemel reggel héttől délután ötig. Hétköznap csak egy-két felvonót indítanak be, és hamarabb zárnak, szerdán és szombaton azonban kivilágított pályákon lehet síelni este kilencig.

Az öt éve átadott Mátraszentistváni Síparkban remek hóágyúik révén egy nap alatt 30-40 cm-es tartós havat képesek a pálya síelhetőbb részeire borítani. Különleges mikroklímájának köszönhetően ez a legtöbb havas napot biztosító magyarországi síterep, ami az új síszezonra immár 3,6 kilométeresre nőtt. A pályák hossza átlagosan ötszáz, a legnagyobb közülük ezer méter.

A síparkot a rönkház melegedőjének kiegészítéseként egy körpanorámás büfével és napozóterasszal bővítették, a családi programok számára pedig egy snowtubing pályával tették még vonzóbbá. A pályáról a www.sipark.hu honlapon friss információkat kaphatnak a kirándulók és a síelők, aktuális helyi időjárási adatokkal, előrejelzésekkel, térképekkel, s itt webkamera is működik. Mátraszentistvánra síbuszok is indultak, az egynapos kirándulásokról a honlapjukról tájékozódhatunk.

A szomszédos Kékestetőn is kibővítették az 1800 méter hosszú, viszonylag lankás terepet, és hóágyúzzák a pályát. Felújították a világítást és a hangosítást, kiszolgáló létesítményeket, a csúcson egy snowboardparkot hoztak össze.

A Bakonyban Ajka, Bodajk, Döbrente és Súr pályáit megelőzve a Veszprém és Zirc között félúton található eplényi síaréna a legnépszerűbb téli turistacélpont. Méltán, hisz itt 32 hóágyúval teszik használhatóvá a területet. A 4,5 km pályahosszon nem csak a gyerekekre vagy a kezdőkre gondoltak: olyan szakasz is akad, ahol a lejtő eléri a 30 fokot.

A világítással ellátott pályákat minden este 21 óráig használhatják a sízők és a hódeszkások. Ingyenes a parkolás, működik itt étterem, síkölcsönző, síszerviz, síszaküzlet, síoktatást vállalnak, és pályaszállást is találunk - ami hazai viszonyok közt a legtöbb, mi adható.

Síszünet
Top cikkek