Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Sportolásra alkalmas hó várja a síelőket a magyarországi sípályák többségén, és az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Kékestetőn a déli sípálya egyik, mintegy 400 méteres szakaszát használhatják a síelők. A szakaszon csákányos felvonóval szállítják a látogatókat. Bajnóczki Zsolt, a pályát üzemeltető Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke elmondta, hogy a 30-50 centiméteres hó kiváló lehetőséget biztosít a síelésre a mínusz 2-3 fokos hidegben. Mivel folyamatosan hóágyúznak, a sportolásra alkalmas hó kitart a hét végén, egy esetleges felmelegedés esetén is.

Mátraszentistvánon ugyancsak azzal számolnak, hogy megmarad a jelenleg 50-75 centiméteres hó a hét végére is, mivel megfelelő mennyiségű "ágyúzott" havat tárolnak olvadás esetére - közölte Erbeszkorn Tamás, a Sípark sajtószóvivője. Szerdán egyébként egy 350 méteres pályán négy lift szállította a síelőket, és csütörtökön megnyitják a hosszabb, egy kilométer hosszú sípályát is. Ezen két felvonó fuvarozza majd a látogatókat.Tervezik, hogy a jövő héten még egy pályát szabaddá tesznek - tette hozzá a referens.

Nem maradnak hó és működő sípályák nélkül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem a síelők, és persze a szánkózókat is csalogatják a lejtők. A bükki síparadicsomban, Bánkúton nyolc pálya várja a sízőket, a hó vastagsága meghaladja a húsz centimétert. Két felvonó már szerdától működik. A meteorológusok szerint olvadás nem valószínű, ezért a hét végén vélhetően újabb felvonókat helyeznek üzembe.

A bükkszentkereszti pályákat is jó minőségű hó borítja, és bár a száz kilométerrel távolabb lévő sátoraljaújhelyi Kopasz-hegyet lényegesen vékonyabb hólepel fedi, az korántsem olyan nagy gond. A Zemplén Kalandparknak elkeresztelt létesítmény ugyanis nem hófüggő. A decemberben átadott sípálya lehetővé teszi a négyévszakos sízést: a terület olyan speciális műanyag borítást kapott, amelyen hó hiányában, akár 30 fokos melegben is lehet siklani.

Örülnek a hóesésnek Pest megye legnépszerűbb sícentrumaiban, de az eddig lehullott 5-30 centiméternyi porhó sem vastagsága, sem minősége miatt nem alkalmas síelésre, így további „égi áldásra" várnak. Bár szerdán folyamatosan havazott a dobogókői sípályák térségében, a korábbi nagy szél miatt egyenetlen, 5 és 30 centiméter közötti hóréteg borítja a különösen profi síelők körében népszerű meredek lejtőket - mondta Lőrincz László, a sícentrum vezetője. Hozzátette, hogy megvárják, amíg legalább 30-35 centis lesz a fehér lepel vastagsága, hogy aztán hótaposó géppel összetömöríthessék, síelhetővé tehessék.

Dobogókő egyébként az ország egyik legközkedveltebb téli síparadicsoma egy 980 és egy 1170 méteres pályával - húzta alá a centrum vezetője, aki nem tart különösebben a hét végére jelzett melegedéstől. Szerinte a hegyen legfeljebb 2-3 fokkal kúszhat fel a hőmérő higanyszála, ami átvészelhető.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Börzsöny szívében elhelyezkedő Nagy-Hideg-hegyen leghamarabb csütörtökön nyitják meg a déli pályát a síelés szerelmesei előtt - közölte Stremnitzer Ágnes, a sí- és túraközpont munkatársa. A 864 méter magas csúcs környékén 10-25 centis, míg a völgyben valamivel vastagabb a hótakaró, de mivel porhóról van szó, a síelésre még várni kell. Az ország szinte egész területén folyamatos havazás szerda délelőtt elkerülte Nagy-Hideg-hegyet - panaszkodott Stremnitzer Ágnes, aki reméli, hogy a természet pótolja ezt a „mulasztást", és akkor a hétvégén is nyitva tarthatnak.

A Nagy-Hideg-hegy egyébként a környék egyetlen komoly síparadicsoma, amelyet a hódeszkások és a szánkózók is előszeretettel látogatnak. A rendelkezésre álló 5 sípálya közül - átalakítási munkálatok miatt - egyelőre csak 3 használható, de a hiányért mindenkit kárpótolhat a nemrég teljesen felújított turistaház számtalan szolgáltatása.

Több százan síeltek szerdán Eplényben, a bakonyi sícentrumban is, az öt pálya közül az egykilométeres hosszúságút használják a vendégek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.