Seholszigeten jó lenni!

Hook kapitányt sem kell leküzdeni ahhoz, hogy Pán Péter Seholszigetén egy jót játszszunk.

Állatok - kéznyújtásnyira a schönbrunni állatkertben

A világ legrégibb állatkertjét 1752-ben alapították, úri passzióból, hiszen Mária Terézia férje, Lotaringiai Károly hozta létre, s csak két évtizeddel később nyitották meg a közönséges halandók előtt is.

'Minden nap ledobjuk az atombombát'

Meglehetősen távol áll az Egyesült Államok valódi érdekeitől a Barack Obama vizionálta atomfegyver-mentes világ - írja James Schlesinger korábbi amerikai védelmi miniszter, aki szerint a nukleáris arzenál Washington legnagyobb aduja a nemzetközi politikában.

Négy év börtön a saját halálát megrendező üzletembernek

Négy év börtönbüntetésre és mintegy 900 ezer dollár pénzbírságra ítélték azt az amerikai üzletembert, aki januárban csalási vádak elől repülőgép-balesetnek álcázva megrendezte saját halálát.

Akik mindent elintéznek

Rahm Emanuel elnöki kabinetfőnök a legbefolyásosabb politikai személyiség Washingtonban az amerikai elnök és alelnök családjának kivételével - ismertette a CNN hírtelevízió a GQ magazin felmérését.

 

Virginia: az amerikai múlt és Európa nyomában

Rekonstruált házaival, kosztümös lakosaival a 200-300 évvel ezelőtti világot idézi a Virginia állambeli Williamsburg.

Kompromisszumot kötöttünk. Az amerikai fővárostól pár óra autóútra úgy kerestünk egész hétvégés programot, hogy az élmény a felnőtteknek is megmaradjon, de a kisgyerekek is "jóllakjanak". Tökéletes úti cél erre Williamsburg, az angol mintára ma is nemzetközösségnek nevezett, szomszédos Virginia állam egykori fővárosa. A politikatörténet kedvelőinek a helyszín önmagában sem lenne érdektelen, tekintve, hogy 1705-től itt működött Amerika első Capitoliuma (ma helyreállított mása látogatható), itt építette az amerikai demokrácia alapjait Thomas Jefferson vagy James Madison; George Washingtonnal kiegészülve, az USA első négy elnökéből három is virginiai. A fő látványosságok - így a Capitolium, a kormányzó palotája, a Bruton-templom, Amerika legrégebbi, folyamatosan működő anglikán temploma - dacára a legérdekesebb a kosztümös önkénteseknek köszönhetően megelevenedő "skanzen". (A hasonlat oda-vissza él: korábbi riportjában a The New York Times a szentendrei skanzent írta le Budapest Williamsburgjeként.) Ha betérünk a Gloucester hercege utcán egymást követő, korabeli berendezésű műhelyekbe, kisebb csoportokba verődve megtanulhatjuk, hogyan készült két-háromszáz éve az újság, a fegyver, hogyan talpaltak csizmát, fontak kosarat vagy sütöttek kenyeret. A kosztümösökkel, akik a "telepes Williamsburgöt" helyreállító Rockefeller család álmát beteljesítve megőrzik a turistahadtest számára a múltat, az utcán is összefuthatunk. Például amikor - lezárva a főutcát - az amerikai függetlenségi háború jeleneteit elevenítik meg. Az egész napos alapjegy felnőtteknek 35, gyerekeknek 17,45 dollár, a nyugdíjasok kedvezményt kapnak. Néhány dollár ráfizetéssel olyan belépőt is válthatunk, amely a kormányzó palotájára is érvényes.

A kisgyerekprogram persze akkor veszi kezdetét, amikor átmegyünk a közeli Busch Gardens Europe élményparkba. Ezt éppen a "telepes Williamsburg" turistaforgalmának további lekötésére hozta létre az Anheuser-Busch sörbirodalom, és az idén először nem zár majd be a télre októberben, hanem december végéig nyitva tart. Magányoskodni aligha fogunk: évente 2,5 millióan jönnek még ide. Vadasparkja szürkefarkasairól és fehérfejű rétisasairól híres. Akinek gyerekei megjárták már a brüsszeli Mini-Europe szórakoztatóparkot, itt meglepetten fedezik fel: földrészünk nevezetességei életnagyságban is egymás mellé helyezhetők.

Hogy mindez mennyiért? Nos, a Busch Gardens nem olcsó: a felnőtt belépő 60, a gyerekjegy 50 dollár körül van, de "csomagban" történő internetes foglalással 100 dollár alatt szállhatott meg az öttagú család egy környező motelben (a minimál reggelit beleértve); így hozható be a költségek egy része. Harmadnap, észak felé hazatérve érdemes esetleg tenni egy nyugati kitérőt Virginiában, és megnézni a luray-i cseppkőbarlangot, illetve, szigorúan gyerekbarát alapon, bejárni a mellette fekvő sövénylabirintust, és megcsodálni az oldtimereket, százéves Dodge-okat, Fordokat az autómúzeumban. Mindez felnőttenként 21, gyerekenként 10 dollár, a labirintussal együtt valamivel drágább.

Régi ruhákban, a virginiai múzeumvárosban
Régi ruhákban, a virginiai múzeumvárosban
Top cikkek