A bécsi forgalom biztonságosabb

Ausztriában Bécsben lehet a legbiztonságosabban közlekedni az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) kimutatása szerint, míg a legveszélyesebb pont e szempontból az alsó-ausztriai Horn.

Seholszigeten jó lenni!

Hook kapitányt sem kell leküzdeni ahhoz, hogy Pán Péter Seholszigetén egy jót játszszunk.

Bécs: családbarát múzeumok

Óriási piros megafon nőtt ki a falból a bécsi Technikai Múzeum bejárata fölött, hirdetve, hogy érdemes odamenni, mert valami különleges történik.

Fischer: Történelmi jelentőségű év volt 1989

Történelmi jelentőségű év volt 1989 - jelentette ki Heinz Fischer osztrák államfő a határnyitás huszadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián csütörtökön Bécsben.

Kávézó nyílik a bécsi Szent István dómban

Október elsején, a kávé napján a Stefflnek becézett kőcsipkés északi toronyban kávét és süteményt árusítanak a látogatóknak.

 

Állatok - kéznyújtásnyira a schönbrunni állatkertben

A világ legrégibb állatkertjét 1752-ben alapították, úri passzióból, hiszen Mária Terézia férje, Lotaringiai Károly hozta létre, s csak két évtizeddel később nyitották meg a közönséges halandók előtt is. Még az idei nyáron, augusztus 23-ig, második születésnapjáig megnézhetjük az állatkert fő szenzációját, Fu longot, a pandát, aki azért olyan híres, mert ő volt fajtájából az első, aki természetes módon született, hasonlóan a hatodik évés Monguval, az elefánttal.

A tavalyi rekordévnek számított, olyan sok állat született a schönbrunni állatkertben. A szaporodás eredményét most élvezhetjük igazán. A kicsit zavarosnak tűnő vízben (nem használnak kémiai anyagokat, s ezért a víz a nap hatására algásodik) Arktos és Nanuq, a jegesmedveikrek lubickolnak, odébb békésen legel Odette, a csacsi. Rákot is kapnak eledelül, s ezért már szép rózsaszínűek az egyéves flamingók. A sziklai pingvinek a klímaváltozás áldozatai, az ősi vándorlási és élelemszerzési útvonal a felmelegedés miatt veszélybe került. Amúgy is ritkán szaporodnak, itt, a bécsi állatkertben évente. Tavaly a látogatók szeme láttára született a kis sörényes fóka, nem véletlenül a park egyik legkedveltebb látványosságának számít a napi kétszeri (délelőtt fél 11 és délután fél négy - etetési időpontok mindenütt kifüggesztve) etetés. Kisebb tömeg gyűlik össze, amikor a gondozók a felszeletelt gyümölcsökkel megrakott tállal megjelennek a nagyon aktív ormányos medvecsapatban. Mozgékonyak a fekete-fehér gyűrűsfarkú makik (kattalemúr) is, nagy a család, tavaly nyolc kicsi született. Nagy kedvencük a mazsola. A vadmacskák vagy krokodilok fogamzásgátlót kapnak, különben túlságosan elszaporodnának. Itt nincsenek kőfalak, az állatok lakóhelyét üvegfal vagy erős drótkerítés védi, s ettől valahogy egészen közel érezzük magunkat a sziklás erdőben a medvékhez, a kis tavacskában úszó pelikánhoz vagy a bozótosban az oroszlánhoz, hiszen a barlangban fejünk fölött sütkérezik a kilenc hónapos kisoroszlán. A simogató, a háziállatok kertje, a gyerekeknek szóló feladatok, interaktív megoldások és speciális táblák, magyarázószövegek, az esőerdő izgalma mellett a családos látogatók számára fontos hely a játszótér, melynek egyik különlegessége, hogy a gyerekek méreteikhez arányosan igazodó markolót irányíthatnak, de alkalmas hely a pihenésre, piknikelésre is.

Senki nem marad éhen, hiszen a bécsi állatkertben nemcsak a barokk Császári pavilon teraszán (rétes 3,5o, bécsi szelet 12,5o, az igazgatónő kedvence - sajtos nokedli fejes salátával 7,8o euró), hanem a kellemes sörkertben (többféle meleg étel kapható tíz euró alatt, lángos 2,2o euró) is ehetünk. Kedvelt a Rhino-bár, a megmászható rinocéroszszobor fölött, ahol biotejből készült fagylaltot vásárolhatunk. Ahol WC van, ott pelenkázóhelyiséget is találhatunk, s szinte minden kerekes székkel és természetesen babakocsival is megközelíthető.

Info

Az állatkert áprilistól szeptemberig minden nap már kilenc órától este fél hétig nyitva van, s különböző kombinált jegyek is kaphatók, melyekkel a schönbrunni kastélyt vagy/és a Pálmaházat is fel lehet keresni.

A schönbrunni állatkerthez a
4-es, zöld metró Hietzing megállójánál szállunk le.

Napi belépő: 14 euró, 3-6 éveseknek ingyen.

Top cikkek