Bécs: még tartanak a nyári örömök

Mint egy igazi mediterrán város! - kiáltott fel meglepetten a minap egyik Bécsbe látogató ismerősöm.

Lecseréli szürkés színét a Gemenc

Határozottan minden jel azt mutatja, kopogtat a tavasz.

Egy év a lengyeli kastélyban

Gyönyörű környezetben, Tolna megyében, a Völgység nyugati dombjainál fekszik az alig hatszáz lelkes Lengyel. Már a kora Árpád-korban is lakott település volt, nevét az akkor ott élt lengyelekről kapta. A községben büszkék arra, hogy róluk neveztek el egy késő kőkori kultúrát.

Ha egy nap Isztambulban, akkor Sultanahmet

Célszerű előre megtervezni a programot Isztambulban, ugyanis a 13 millió lakosú, dombokra épült nagyváros csaknem húszezer látványossággal dicsekedhet.

Állatok - kéznyújtásnyira a schönbrunni állatkertben

A világ legrégibb állatkertjét 1752-ben alapították, úri passzióból, hiszen Mária Terézia férje, Lotaringiai Károly hozta létre, s csak két évtizeddel később nyitották meg a közönséges halandók előtt is.

 

Bécs: családbarát múzeumok

Óriási piros megafon nőtt ki a falból a bécsi Technikai Múzeum bejárata fölött, hirdetve, hogy érdemes odamenni, mert valami különleges történik. Száz év - száz nap - száz óra a címe a június 20-ig tartó programnak. Akkor lesz ugyanis pontosan száz éve, hogy Ferenc József letette a múzeum alapkövét. A márciustól júniusig tartó, száznapos programsorozat keretében betekinthetünk az archívumokba és restaurálóműhelyekbe, és kitekinthetünk a jövő technikájába.

Lesz éjszakai kalandtúra és hétvégi főzőkurzusok, előadások a környezetvédelemről és az élelmiszer-technológia újításairól. Ez utóbbi az Ízlés dolga - mi az, ami az evésből élvezetet csinál? című kiállításhoz kapcsolódik. Gabriele Zuna-Kratky igazgatónő büszke rá, hogy ebben a múzeumban nem kell csendben maradni, nem pisszeg ránk a teremőr, hiszen sok minden kipróbálható, mozgatható. Mintha alsó korhatár sem lenne, hiszen egy különterembe a 2-6 éveseket is várják.

Gyerekek népesítik be a Karlsplatzon található Wien Múzeum földszinti tágas termét is. Sokféle, a kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozás várja a kicsiket. 120 éve alapították a város történeti múzeumát, s gyarapodó gyűjteményével már hetven év múlva kinőtte az eredeti helyét, a Rathausban. Száz éve, 1909-ben Otto Wagner egy szecessziós tervrajzot adott be az épületre, ám hiába harcolt a megvalósításáért. Végül ötven éve, 1959-ben nyitották meg a kívülről inkább szürke, mint látványos épületet, melynek 2003 óta Wien Múzeum a neve. Mindig sok városszeretőt vonzottak a bécsi kávéházakról vagy vendéglátásról, a Duna-parti strandról vagy a pályaudvarokról, a bevándorlókról vagy a város szegényeiről szóló kiállítások. A múzeum állandó kiállítása Bécs történetét mutatja be, látványosan, páncélokkal és városmakettel, szobabelsővel és korabeli ruhákkal. Április végén megnyílik a Szenzációk a régi Bécsből című kiállítás. Hieronymus Löschenkohl (1753- 1807) a tizennyolcadik század egyik korai vállalkozója, kiadója és rézmetszője volt. Mindent csinált, amit el lehetett adni: karikatúrákat és árnyképeket a bécsi úri társaságról, kifigurázta a napi politikát, de éles "tolla" elől nem menekülhetett Mozart vagy Haydn sem.

Ha szép az idő, érdemes kirándulni a lainzi vadasparkba, melynek közepén a császár vadászkastélya áll, a Hermes villa, mely felesége Erzsébet királyné, Sisi kedves helye volt. A hatalmas parkban részben szabadon élnek az állatok, vaddisznók és őzek. A villa legfelső szintjén a szórakoztató öltözködéstörténeti állandó gyűjteményt nézhetjük meg. Az egész nyáron látogatható új kiállításon Külváros és szalon címmel Josef Engelhart (1864- 1941) képeit láthatjuk, ő Klimt mellett egyik alapítója volt a bécsi Secession művészeti mozgalomnak. Pillanatképein stricik és mosónők, cilinderes urak és elegáns hölgyek, a városi élet tipikus figurái elevenednek meg. A kiállítás mellett természetesen Sissi szobái is látogathatók. Nyitva hétfő kivételével mindennap, vasárnap az állandó kiállítás ingyenesen tekinthető meg.

Info

Technikai Múzeum
Mariahilferstrasse 212., A Westbahnhof mögött, megközelíthető rövid sétával az U4-es metró schönbrunni megállójától vagy az U3 johnstrassei megállójától tízperces sétával.

Nyitva minden nap.

Belépőjegy: 8,50 euró, 5 éves korig ingyen, később számtalan kedvezmény tanulóknak, családoknak)

Wien Múzeum
Karlsplatz, U2 metró végállomásánál.

Nyitva hétfő kivételével mindennap, vasárnap az állandó kiállítás ingyenesen megtekinthető, a Wien-Carddal, mint mindenütt, kedvezmények, családi, nyugdíjas, diákjegyek olcsóbban.

A százéves bécsi Technikai Múzeum főbejárata
A százéves bécsi Technikai Múzeum főbejárata
Top cikkek