galéria megtekintése

Virtuális kerítést húznának a drónok ellen

4 komment


Palugyai István

A British Airways genfi járata vasárnap összeütközött egy drónnal, amikor landolni készült a Heathrow repülőtéren. Óriási szerencse, hogy a karambolból nem lett tömegszerencsétlenség.

Veszélyes játék
Veszélyes játék
Fabrizio Bensch / Reuters

A repülésbiztonsággal foglalkozó brit hatóság a New Scientist szerint tavaly 40, majdnem ütközéshez vezető incidenst jegyzett fel, ami óriási növekedés a 2014-ban történt kilenc esethez képest.

 

A brit pilóták szövetsége már régóta figyelmeztetett a repülőterekhez közel használt automata repülő szerkezetek veszélyére, melyeknek nemcsak a repülőgépekkel való ütközése jelent komoly kockázatot, de a hajtóművek is beszívhatják őket, és abból még nagyobb katasztrófa lehet.

A hatóságokon nagy a nyomás, hogy szigorítsanak a drónhasználat szabályozásán, és ugyanezen dolgoznak az Egyesült Államokban is. A brit hatóságok egyébként amúgy is korlátozzák a drónok röptetését a repülőtereken és azok környékén, ahogy például a Hyde-park fölött is. A szabályok megsértése akár ötéves börtönt is vonhat maga után, ám a részletek kidolgozásában már lyukak mutatkoznak. Egyértelmű, hogy a jog nem tudta követni a technika fejlődését, de most be kell hozni a lemaradást.

Rendőrségi drón egy helikopter felett az antwerpeni repülőtéren: nekik szabad?
Rendőrségi drón egy helikopter felett az antwerpeni repülőtéren: nekik szabad?
Francois Lenoir / Reuters

A New Scientist szerint a globális helymeghatározás, a GPS-technológia igénybevétele a másik lehetőség az úgynevezett geo-fencing alkalmazásával. Ez voltaképpen azt jelenti, hogy virtuális kerítéssel kerítenek körbe egy meghatározott területet, mondjuk a repülőterek vagy katonai területek környékét, és ha ezt a határvonalat valamely eszköz, ebben az esetben egy drón átlépi, a riasztásra azonnal életbe lép az ezt kivédő akció. Erre a megfelelő szoftverek már léteznek, csak alkalmazni kell őket.

Száz méterről leszedi a drónt a hálóvető okospuska

Vállról indítható drónelhárító löveget készített egy amerikai startup cég, ami máris felkeltette a rendőrség és a belügyminisztérium érdeklődését. Részletek: >>>

Eli Dourado, a virginiai Fairfaxban lévő George Mason University Mercator Központjának munkatársa a repülőgépek madarakkal való összeütközéseinek gyakoriságát elemezte az Egyesült Államokban, és ebből a két kilónál nem nehezebb drónokkal való, sérüléssel járó karambolok esélyére is következtetéseket vont le. Becslése szerin egy drónnak 1.87 millió évet kellene repülnie, amíg ilyen balesetre sor kerülne. Ez persze a szigorúbb szabályozást elutasító kutató szerint is durva becslés, és nem veszi figyelembe a szándékos karambolt előidéző próbálkozásokat, vagy a nagyobb drónokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.