galéria megtekintése

Vége a hurráoptimizmusnak, túlbecsülték az igényeket

0 komment


Palugyai István

Váratlannak tűnő telítődést jelez az okostelefonok piaca. Megtorpanni látszik az évek óta tartó fellendülés. Úgy tűnik, aki akart, annak már van ilyen kütyüje, és nem csak a leggazdagabb országokban. A nagy gyártók lépéskényszerbe kerülhetnek.

A legnagyobb okostelefon-gyártó a múlt héten jelentős profitnövekedésről számolt be az előző év utolsó negyedévéhez képest. A Samsung ­első negyedévi fellendülése 2013 második negyedéve óta a legjobb ilyen adat, ám a legújabb sztármodellnek, a valamivel idő előtt ­piacra dobott Galaxy S7-nek tanúsított eredmény ettől függetlenül több elemző szerint kérdéseket vet fel az okostelefonok további szárnyalásával kapcsolatban. A Wall Street Journal egyenesen arról ír, elképzelhető, hogy az évtizedes fellendülésnek kicsengettek.

A többi nagy rivális háza táján ugyanis már korántsem ilyen jók az eredmények. A koreai rivális, az LG egymás után a harmadik negyedévet zárta veszteséggel, de még a világ legjövedelmezőbb okostelefon-gyártója, az Apple is az eladások 16 százalékos visszaesését jelentette az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, és az iPhone-ok értékesítésének lassulása miatt 13 éve az első bevételcsökkenést szenvedte el.

Az LG év elején legújabb zászlóshajójától, a G5-ös modelltől remélte, hogy javíthat piaci pozícióján, ám a Strategy Analitycs nevű elemzőcég legújabb jelentése váratlan zuhanást mutat az okostelefonok globális eladásában. Az első negyedéves adatok 335 millió újonnan értékesített mobilról szólnak, ami három százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Egy másik cég, az IDC ugyan növekedést jelzett, de ez a statisztikai hibahatár alatti 0,2 százalék volt, ami évek óta a legalacsonyabb.
Telítődne a piac? A fejlett nyugati országokban biztosan, míg a feltörekvő gazdaságokban – mint Indiá­ban, Indonéziában és Dél-Amerikában – az élesedő verseny hatására a gyengébb szereplők kiszorulnak a piacról, és a maradókra még nagyobb nyomás hárul.

 

A negatív hatás továbbgyűrűzik az alkatrész-beszállítókra is. Az egyebek mellett az okostelefonok képérzékelőit szállító Sony a márciussal záruló üzleti évét a tavalyi nyereség után 264 millió dolláros működési veszteséggel zárta, s pénzügyi vezetője úgy ítélte, az üzletágat lassulás jellemzi.

Úgy tűnik, az előző évekre jellemző hurráoptimizmus ­közepette túlbecsülték az igényeket, s ez most megbosszulja magát. A Fitch Ratings Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzője szerint még a Samsungnak is gondjai akadhatnak középtávon, ha ilyen szinten ­akarja tartani bevételeit. A koreai cég az utóbbi negyedévben 81,9 millió okosmobilt adott el, s ez több, mint amennyit az utána következő két gyártó, az Apple és a Huawei összesen.

Már a fejlődő világban is mindenkinél ott az okosmobil
Ahmad Masood / Reuters

Az okostelefon-piac azonban telítődött, s mára a feltörekvő országokban is mindenki rendelkezik ilyen kütyüvel, melyek annyira jól működnek, hogy senki sem ­akarja gyakran lecserélni azokat, amibe még az Androidok cseréjénél jelentkező adatátmentési nehézségek is belejátszhatnak. Az egyes készülékek műszaki tartalma között csökken a különbség, s a termelési költségek leszorításában is versengő konkurensek között a várakozások szerint a Samsung sikere időleges lehet. A várakozásokat a tőzsde is beárazta: a legutóbbi sikerjelentés ellenére a cég részvényei 2,7 százalékkal estek.

A következő negyedévben vélhetően sokkal kijózanítóbb eredmények várhatók, s a dél-koreai cég nem sok enyhülést várhat félvezetőgyártó ágazatától sem a memóriacsipekkel telített piacon. Az ilyen áramkörök iránt is megcsappant az igény, s az eladások három év óta első ízben csökkentek. Még a világ legnagyobb mobilpiacán, Kínában is enyhült a kereslet. Az IDC legutóbbi jelentése szerint tavaly mindössze 2,5 százalékkal több okosmobilt adtak el, ami drámai zuhanás az azt megelőző 62,5 százalékos dinamikus növekedéshez képest. S bár a kínaiak az olcsó készülékek helyett inkább a drágább modelleket keresik, a Samsung babérjait a helyi gyártók, mint például a Xiaomi prémiummodelljei aratják le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.