galéria megtekintése

Úton a sötét anyag felé

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Gyorsabb, majdnem kétszer erősebb és jobb lett a genfi nagy hadronütköztető, így minden korábbinál nagyobb erejű ütközésekre kényszeríthetik a részecskéket, amiktől egyebek mellett a szuperszimmetriának nevezett jelenség titkainak feltárását, azaz a misztikus sötét anyag bizonyítását remélik. Ahhoz képest, hogy az Univerzum teljes energiatartalmának 27 százaléka a sötét anyagban rejlik, szinte semmit sem tudunk róla.

Ma délután jelentették be, hogy újraindul a CERN-ben a nagy hadronütköztető, az LHC (Large Hadron Collider). A világ legnagyobb mérőeszközeként emlegetett részecskegyorsító száz méter mélyen a föld alatt terül el egy 27 kilométer hosszú köralagútban. Az első protonnyalábokat 2008. szeptember 10-én vezették körbe a húszéves munkával, 3,9 milliárd eurós költséggel megépült létesítményben. Azután gyorsan leállították, mert hattonnányi hélium szivárgott el a hűtőrendszerből, amellyel biztosítják a működéshez szükséges 1,9 kelvines (mínusz 271 Celsius-fokos) hőmérsékletet.

A világ legnagyobb mérőberendezése a legapróbb részecskék után kutat
A világ legnagyobb mérőberendezése a legapróbb részecskék után kutat
Denis Balibouse / Reuters

De nem a hibák miatt emlékezik majd a tudomány erre a berendezésre, hanem egy 2012. júliusi bejelentés miatt: ekkor közölték a CERN kutatói, hogy „nagy valószínűséggel” felfedezték az anyagi világunkat legpontosabban leíró elméletből, a Standard Modellből még hiányzó elemi részecskét, azaz a Higgs-bozont. Több ezer kutató, mérnök és informatikus összehangolt munkája igazolta Peter Higgs brit fizikus fél évszázaddal korábbi jóslatát.

 

2013 februárjában leállították a berendezést, amely az elmúlt közel két évben teljes körű „ráncfelvarráson” esett át. Az új LHC tökéletesen új berendezés, hiszen jelentősen megnövelték a gyorsítóban lévő 1242 szupravezető mágneseken áthaladó áram – 12 ezer amperről beszélünk! – erősségét, aminek köszönhetően magasabb energiákra gyorsíthatják a részecskéket. Az eddigi 7 TeV (teraelektronvolt) helyett a száguldó részecskék ütközési energiája 13 TeV-ra nőhet. Ennek az a jelentősége, hogy nagyobb energián nagyobb tömegű részecskék keletkezhetnek.

Ezt várják az újrainduló óriásgyorsítótól

A Higgs-bozonnál is izgalmasabb részecske felfedezését várják a CERN fizikusai a föld alatti óriásgyorsító, az LHC márciusi újraindulásától – jelentették be az amerikai San Joséban. Részleteket itt olvashatnak.

„A gyorsító újraindítása nem azt jelenti, hogy napokon belül maximális teljesítményen működtetik azt. Május elejéig a részecskenyaláb precíz beállítása folyik, csak ezután kerülhet sor az első ütközésekre” – tájékoztatta lapunkat Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, aki azt reméli, hogy a feljavított eszközökkel a korábbinál több érdekes eseményt pillanthatnak meg. Az LHC következő két évében több részletet megtudhatunk a Higgs-bozonról. Például arról, hogy egyetlen Higgs-bozon van-e, vagy esetleg több? Ezek az adatok azután hozzásegíthetnek ahhoz, hogy eddig ismeretlen részecskék és effektusok nyomaira bukkanhassunk. A fizikusok álmainak netovábbja a sötét anyagot hordozó szuperszimmetrikus részecskének a megpillantása, vagy legalább egy jelzés találása ebbe az irányba.

Beate Heinemann részecskefizikus, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) professzora, a világ legnagyobb tudományos társasága, az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) februári konferenciáján az LHC-vel kapcsolatban is arról beszélt, hogy amennyiben sikerül felfedezni „egy másik világot”, a szuperszimmetrikus anyagét, az még izgalmasabb felfedezés lenne, mint az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon 2012-es bizonyítása. A szuperszimmetria elmélete szerint minden ismert részecskének létezik egy úgynevezett szuperpartnere, egy vélhetően kis tömegű, még fel nem fedezett társa, „testvére”. Az atomfizikusok keresik a bizonyítékot ennek a szuperrészecskének, a neutralínónak a létezésére. Lévai Péter szerint a legkisebb utalás a sötét anyagot hordozó szuperszimmetrikus részecskék létezésére forradalmi felfedezés lenne. A „tulajdonságok” meghatározása majd azután jön.

Keleti lassító

"A leállított részecskegyorsító gyűrű alakú alagútjának tetején sétálva inkább egy leállított gyár szendergő hangulatát éreztem. Dubna amúgy is elöregszik, mondta helyi kísérőm, Irina, akinek édesapja még a kezdetben csak néhány utcából álló, mára 60 ezressé hízott település telefonközpontjának első vezetője volt. A fiatalok ugyanis mind Moszkvába mennek" - a CERN keleti versenytársának szánt dubnai atomkutató központban jártunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.