galéria megtekintése

Újra nekivágnak bálnákat gyilkolni

3 komment


Ötvös Zoltán

Japán nem adja fel. Hiába tiltotta el a szigetországot a hágai Nemzetközi Bíróság a tudományos kutatásnak álcázott bálnagyilkolászástól, Tokió egy felülvizsgált kutatási program keretében újra a déli vizekre irányítja a bálnavadász-flottáját.

A hírügynökségi jelentések szerint a felülvizsgált kutatási program azt jelenti, hogy a szigetország kevesebb bálna elejtésére adna engedélyt és kizárólag a déli csukabálna nevű faj példányait szigonyozhatják meg. 1986 óta tiltják a kereskedelmi célú bálnavadászatot, ami alól Japán évtizedeken át azzal az ürüggyel bújt ki, hogy hajói kizárólag tudományos céllal ölik a bálnákat – amit a természetvédők egyszerűen hazugságnak tartanak.

A tilalom utáni első szezon idén júniusban kezdődött. Iskolások egy Baird-féle csőröscet levágott fejével a Tokiótól délkeletre fekvő Minamibosóban
A tilalom utáni első szezon idén júniusban kezdődött. Iskolások egy Baird-féle csőröscet levágott fejével a Tokiótól délkeletre fekvő Minamibosóban
ISSEI KATO / Reuters

A Csendes-óceán déli részének Antarktisz körüli vizeiben az elmúlt 18 év alatt 6700 csukabálnát és számos közönséges barázdás bálnát gyilkoltak le a japán bálnavadászhajók. Ezek a számok könnyedén meggyőzték arról a hágai Nemzetközi Bíróság ítészeit, hogy itt nem tudományos, hanem kereskedelmi célokról van szó - ráadásul az állatok húsát a belföldi piacon értékesítették, ami azt igazolja, hogy a bálnavadászatot nem tudományos célból végezték.

2014 áprilisának elején a hágai bíróság arra a döntésre jutott, hogy ezzel a gyakorlattal a szigetország számos nemzetközi kötelezettségét szegte meg az 1994-ben a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság által (Ausztrália javaslatára) a Déli-sark körül létesített bálnarezervátumon belül. Azonnali hatállyal elrendelték, hogy Japán vonjon vissza minden bálnavadászatra kiadott engedélyt (eddig évente 850 csukabálnát és 50 barázdás bálnát lehetett így elejteni). A kötelező érvényű döntés ellen Japán nem tudott fellebbezni, s a szigetország ezt, jóllehet elkeserítőnek tartja, be fogja tartani – mondta Tokió képviselője az ítélet kihirdetése után.

 

Ugyanakkor a bíróság azt is kimondta, hogy amennyiben a távol-keletiek hitelt érdemlő tudományos programot dolgoznak ki, a jövőben engedélyt kaphatnak valóban kutatási célú bálnavadászatra. Ezt a lehetőséget kihasználva jelentették be a japán halászati ügynökség munkatársai, hogy új tudományos programot nyújtanak be a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottsághoz még idén novemberben. Ennek lényege, hogy közönséges barázdás bálnát nem ejtenek el, csak déli csukabálnát, de hogy mennyit, azt még nem döntötték el.

A természetvédők azt szeretnék elérni, hogy Japán ne csak a déli, hanem az északi vizeken is függessze fel a bálnavadászatot. És hasonlót tegyen a szintén bálnavadászatot fenntartó Norvégia és Izland. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságon kívüli Norvégia és Izland régóta dacol a nemzetközi moratóriummal, és egyéni kvóták alapján folytatják a vadászatot, igaz, a kereslet csökkenése miatt egyre kevesebb állatot ejtenek el. A nemzetközi egyezmények emellett engedélyezik az USA (Alaszka), Oroszország (Észak-Szibéria), Dánia (Grönland), valamit a Saint Vincent- és a Grenadine-szigetek őslakosainak önfenntartást szolgáló, viszonylag jelentéktelen bálnavadászatát is.

Japán halászok az idén elhajóznak az antarktiszi vizekre, de ígéretük szerint a 2014-es kutatásnak egyetlen uszonyos sem esik áldozatul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.