galéria megtekintése

Új álmokat kerget a retró űrsikló

0 komment

NOL

Nem véletlenül néz ki úgy, mint egy tömzsi Challenger: a Dream Chaser tervezői a nyolcvanas évekbeli űrsiklók tervrajzaiból merítettek ihletett az egyik legkorszerűbb űrrepülő megalkotásakor. 

Fotó: Sierra Nevada

A Dream Chaser - amely a SpaceDev/Sierra Nevada fejlesztése - a következő generációs magán-űrrepülőgépek egyik legizgalmasabb tagja lesz, ha valaha elkészül. A maga nemében egyedülálló járgánynak ugyanakkor már most is komoly konkurenciája van a piacon: az űrturizmusban jelenleg az Elon Musk által alapított SpaceX áll az élen, Dragon űrhajójukkal rendszeresen teherfuvaroznak a Nemzetközi Űrállomásra, még ha embereket ők sem tudnak szállítani egyelőre (jelenleg az orosz űrhivatal az egyetlen, amely erre képes - az amerikai űrsikló program lefújása óta -, ők kényelmetlen kapszulákban taxizzák az űrhajósokat). Rajtuk kívül még a Boeing CST-100  és az Orbital ATK érdemel említést, ők - a Sierra Nevadával együtt - 2019-től indíthatnak teherfuvarokat az űrállomásra.

 

Ezek közül a Dream Chaser a legnagyobb űrsikló, akár 7 ember is elfér majd a fedélzetén. Egy Atlas 5-ös óriásrakétával, függőleges helyzetben lövik majd ki az űrbe, és a régi űrsiklókhoz hasonlóan, vízszintesen landol majd (ahelyett, hogy ejtőernyővel az óceánba csapódna, mint a most használt kapszulák).

A Dream Chaser története meglehetősen kalandos: a prototípus egy titkos szovjet űrsiklóról mintázott nyolcvanas évekbeli NASA-tervrajzok alapján készült. Az újrahasznosított tervek azonban sokáig az asztalfiókban maradtak, mivel - ahogy arról a Space.com beszámolt - a NASA évekig nem adott pénzt a projekt folytatására. A SpaceDev időközben beolvadt a Starsky vállalatba, amely akkor már együttműködött a NASA-val. A SpaceDev-et végül 2008-ban kivásárolta a Sierra Nevada, utóbbit 2012-ben választották be az amerikai űrhivatal kereskedelmi űrprogramjába.

Szovjet minta
Lekoppintották a szovjet Spiralt
Lekoppintották a szovjet Spiralt

 

A Dream Chaser meglehetősen nagy hasonlóságot mutat a Spiral űrsiklóval. A Spiral egy végül meg nem valósult szovjet űrrepülőgép neve volt. A szovjetek már a hatvanas években elindították a Spiral programot, ám a Hold meghódításáért folytatott verseny, majd az űrállomások építése és ellátása miatt a fejlesztések csak lassan haladtak. Ám tesztrepülést több, Bor névre keresztelt kicsinyített makettel is végrehajtottak, természetesen a legnagyobb titokban. A hetvenes évek végén azonban megpecsételődött a Spiral űrrepülő sorsa.További részleteket itt olvashatnak: >>>

A Dream Chaser tesztjei is döcögve indultak, egyszer egy helikopterről pottyantották le - és törték össze - a prototípust. Ezt a NASA-nál sem nézték jó szemmel, így ki is ejtették a Sierrát, és a SpaceX, valamint a Boeing űrhajói mellett döntöttek. A Sierra Nevada hiába tiltakozott, az amerikai szakhatóság sem tartotta eléggé érettnek a Dream Chaser projektet. Annyit azért sikerült elérniük, hogy idén januárban a NASA legalább beválogatta őket a tehertaxi-programba. Embereket tehát nem vihetnek az űrállomásra, csak rakományt.

Így dokkolna az űrállomáshoz az Álomkergető
Sierra Nevada

A Dream Chaser jelenleg a második siklóteszt előtt át, amit a közeljövőben terveznek végrehajtani. Ezzel párhuzamosan, az Európai Űrügynökséggel közösen dolgoznak egy olyan dokkolórendszeren, amivel a Dream Chaser az ISS-re tud majd csatlakozni.

Egyelőre tehát a grandiózus tervekből "csak" egy 2019-es teherfuvar látszik körvonalazódni, az űrturisták még évekig álmodozhatnak a Földön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.