galéria megtekintése

Történelmi landolás félmilliárd kilométerre a Földtől

3 komment


Palugyai István

Történelmi küldetésnek nevezhető leszállást hajtott végre egy alig százkilós leszállórobot, a Philae a félmilliárd kilométerre száguldó Geraszimenko-Csurjomov üstökösön. Az Európai Űrügynökség (ESA) fantasztikus sikeréhez magyar fizikusok is hozzájárultak.

Magyar idő szerint öt óra három perckor landolt a Rosetta műholdról reggel tízkor levált Philea nevű robot a négy kilométeres átmérőjű üstökös fején. Ezt megelőzően a program irányítói látható idegességgel, feszülten figyelték a képernyőket az ESA darmstadti irányító központjában. Egy perccel a számított idő után a műszerek valamit jelezhettek, mert mindenki megkönnyebbülten esett egymás nyakába. A leszállás sikerült. A program irányítói bejelentették, hogy a robot lefúrta magát a kőzetbe, és a kapcsok is szilárdan fogják a robotot. Az eredményt az emberi civilizáció nagy lépésének nevezték.

Ünnep a Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) toulouse-i irányító központjában
Ünnep a Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) toulouse-i irányító központjában
Remy Gabalda / AFP

Az űrkutatás egyik legérdekesebb programját már kezdetben többször kellett módosítani. Az Európai Űrügynökség (ESA) egy évvel korábban tervezte indítani és nem is a mostani üstökösre. Ám a startot egy Ariane-5 hordozórakéta felrobbanása miatt el kellett halasztani, s a késés miatt az eredetileg kiszemelt Wirtanen-üstökös helyett egy másik kométa után kellett nézni. Végül hivatalos nevén a 67P/Csurjumov-Geraszimenko lett a kiválasztott, egy kettős maggal rendelkező, gumikacsára emlékeztető szabálytalan formájú jeges, sziklákkal és szakadékokkal szabdalt, mínusz 70 fokos felszínű üstökös, amely ellipszis alakú pályáján óránként 55 ezer kilométeres sebességgel 6,45 év alatt kerüli meg a Napot. Legközelebb 180 millió kilométerre, legtávolabb 840 kilométerre van tőle, és a magja 12,4 óra alatt fordul meg a tengelye körül.

Csóvája egyelőre csak halvány és kizárólag nagy távcsövekkel látható, de ahogy közelebb ér a Naphoz, erősebb lesz. A Naprendszer születése idejéből származó üstökösök magjának anyaga a nagyobb égitestekkel ellentétben változatlan formában őrzi az ősanyagot, ezért közvetlen elemzésükkel közelebb juthatunk csillagrendszerünk kialakulásának megismeréséhez.

 

A leszállóegység a landolás után szinte rácsavarozta magát az üstökösre, amit rögzítőkapcsok is segítettek. Ehhez járult volna egy, a robot tetején lévő fúvóka, amely kis hajtóművének segítségével hozzányomta volna a kőzethez a robotot, nehogy az az igen kicsiny gravitáció miatt visszapattanjon a felszínről. Ez azonban éjszaka elromlott, és a program vezetői csak hosszas tanakodás után döntöttek mégis a leszállásról.

Az üstököst már az elejétől fogva nem volt könnyű elérni. A Rosetta 6,4 milliárd kilométert tett meg eddigi útja során, ugyanis a megfelelő – az üstököst voltaképpen keresztező – Nap körüli pályára való álláshoz az égi mechanika szabályai szerinti hintamanőverekkel többször távolodott el bolygónktól és közelítette meg Földünket, és egyszer a Marsot, mire 2011-ben kikapcsolták hajtóművét. Két évig üzemanyag nélkül, a központi számítógép kivételével hibernáltan keringett Nap körüli pályáján, várva a közeledő üstököst. Amikor kiszámított pályáján az égitest megközelítette, idén januárban újra felélesztették, hiszen az apróbb-nagyobb manőverekhez már kellett az üzemanyag, ami viszont a teljes útra nem lett volna elég.

Amikor 30 ezer kilométerre volt az üstököstől, a Rosetta átállt az égitest körüli pályára, hogy délelőtt tíz óra három perckor az Európai Űrügynökség darmstadti irányító központjából leválassza a Philae leszállóegységet, amely hétórás úttal leereszkedett az üstökös fejének kiválasztott területére. (A központban van az üstökös orosz felfedezője, Klim Ivanovics Csurjonov orosz csillagász is, a kölni irodában pedig a másik felfedező, Szvetlana Ivanovna Geraszimenko.) A landolás helyét egyébként egy nyilvános verseny eredményeként a Nílus egyik, dél-egyiptomi szigetéről (ahová az Asszuáni-gát építésekor elárasztással fenyegetett Ízisz-templomot szállították át) Agilkiának nevezték el. Magát a Világegyetem titkainak megismerését segítő misszió nevét is egy híres, ugyanazon a területen talált maradvány, a Rosetta Kő után kapta, amelyet 1799-ben találtak, és amely végül 1400 év után elvezetett az egyiptomi írás és nyelv megfejtéséhez.

A Philae reggel tízkor vált le a műholdról
A Philae reggel tízkor vált le a műholdról
European Space Agency/Pool/Anadolu Agency) / AFP

A kilenc országot és mintegy kétezer szakembert tömörítő 1,4 milliárd eurós program magyar résztvevői közül az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja és az SGF Kft közösen fejlesztette ki a 200 millió eurós Philae központi vezérlő és adatgyűjtő számítógépét, valamint a Rosetta öt különböző mérőberendezését és egyéb tudományos műszereit. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig a Philae fedélzeti energiaellátó és -elosztó rendszerét tervezték. Mint Szegő Károly, a Wigner Kutatóközpont űrfizikusa, a program egyik, jelenleg Darmstadtban tartózkodó hazai résztvevője lapunknak elmondta, részvételünk súlya nem kevés, amit többen irigyeltek is, és sokat is kellett küzdeni, hogy a programot valójában vezető németek ezt elismerjék. Ezt még hangsúlyosabbá teszi, hogy hazánk még csak nem is tagja az ESA-nak, a kormány csak most november elején döntött arról, hogy egy éven belül aláírhatjuk a belépést.

A leszállás után a Philae műszerei rengeteg adatot továbbítanak a felszínről és a felszín alatti rétegből az űrszondának, amely ezeket – 25 perces érkezési idővel – elküldi a Földre. Szegő Károly szerint azonban a program legnagyobb tudományos értékét nem a leszállóegység, hanem maga az űrszonda mérései jelentik. Igaz, leszállás nélkül vélhetően a program nem kapta volna meg a hozzá szükséges pénzt. A Rosetta a landolás után még egy évig az üstökös körül marad, bár a szakemberek egy év hosszabbítást remélnek.

Az örömhírekbe némi bizonytalanság is vegyült, amikor az űrből érkező adatok szerint kiderült, a Philae speciális horgonyai nem tudtak biztos fogást találni a sziklás felszínen és a leszállóegység mintha visszapattant volna az űrbe, hogy aztán ismét talajt fogjon. Az utolsó rádiójelekről úgy tűnt, hogy végre stabil helyzetet jeleztek, de a program irányítói reggel ismét ellenőrizni szeretnék a végleges állapotot. Az ilyen kétszeri landolás az üstökös mikrogravitációja miatt ott volt a lehetőségek között, aminek esélyét a leszállóegység tetejére szerelt, s biztos landolást segítő fúvóka előző éjszakai meghibásodása még meg is növelte.

A Rosetta program vezérkara mindenesetre akkor lehet igazán nyugodt, ha a reggeli ellenőrzések megerősítik a Philae biztos helyzetét az üstökösön.

Az első felvételek és adatok megerősítették, hogy a robot a tervezett helyhez nagyon közel landolt.

A Philae leszállásáról készült, folyamatosan frissülő fotógalériánkat itt tekinthetik meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.