galéria megtekintése

Több száz új galaxist fedeztek fel

0 komment


Palugyai István

Csillagászok több száz, eddig a Tejútrendszer ködétől elfedett galaxist fedeztek fel rádiótávcsövekkel. Az Astronomical Journal hasábjain megjelent eredmények szerint az ausztrál, amerikai, holland és dél-afrikai kutatók együttes erőfeszítései nyomán meglelt galaxisok viszonylag közel, mindössze 250 millió fényévnyire vannak, s felfedezésük közelebb viheti a tudományt az eddig csak „Nagy Mozgatónak, vagy Csábítónak" nevezett gravitációs jelenség megismeréséhez.

A saját galaxisunk csillagai és a kozmikus por által elhomályosított terület az ég mintegy húsz százalékát fedi le és tele van galaxisokkal.

 
Így nézhetnek ki a Tejútrendszer mögött felfedezett galaxisok
ICRAR

Az Ausztráliában lévő 64 méteres átmérőjű Parkes rádiótávcső azonban keresztüllátott a „szitán", vagyis Tejútrendszerünk zavaró hatásain és nagy hirtelenjében 883 galaxist fedezett fel ezen a területen, egyharmadukról még semmit nem tudtak a csillagászok. A „Nagy Csábító" is a Tejút által elfedett, galaxisok óriási csoportosulását tartalmazó régió, mely hihetetlen gravitációs erővel vonzza magához a többi galaxist, bár e különleges koncentráció okát még nem ismerik a tudósok. A különleges erő nagyságát jól mutatja, hogy Tejútrendszerünk is óránként kétmillió kilométeres sebességgel sodródik e régió felé.

Wikipédia

A kutatás vezetői a space.com szerint remélik, a most felfedezett és a hipergravitációs vonzóerőben minden bizonnyal közrejátszó galaxiscsoportosulás révén közelebb kerülhetünk a „Nagy Csábító" rejtélyének megoldásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.