galéria megtekintése

Szökik az oxigén a légkörből!

4 komment

NOL

Mini élőlények termelik nekünk, a még apróbbak meg elszívják előlünk a levegőt

A Princeton Egyetem kutatócsoportjának sikerült bizonyítékot találnia egy régóta feltételezett, de eddig nem bizonyított jelenségre: lassan, de biztosan szökik az oxigén a Föld légköréből.

A Föld légköre a Nemzetközi Űrállomásról nézve
A Föld légköre a Nemzetközi Űrállomásról nézve
NASA

A Science magazinban publikált tanulmányuk szerint a kutatóknak az Antarktisz és Grönland jégpáncéljából vett minták (a légbuborékok sűrűsége) alapján sikerült kimutatniuk, hogy az elmúlt 800 ezer év alatt 0,7 százalékkal csökkent a légkör oxigéntartalma.Ennek kétféle oka lehet: a bolygó talajrétegeinek erózióával több vas-szulfid és más ásványi anyag került a felszínre, amelyek elvonják az oxigént a légkörből. A másik lehetőség az, hogy az óceánok lehűlésével elszaporodtak az oxigén-fogyasztó mikrobák.

 

De pánikra semmi ok: ettől még nem fogunk megfulladni, a 0,7 százalékos csökkenés körülbelül annyi, mint amennyit egy felhőkarcoló harmincadik emeletére liftezve érezhetnénk (ha lenne ekkora felhőkarcolónk).


Wikipédia

A légkör oxigéntartalmát többek között azért vizsgálják, mert szoros összefüggésben áll a földi élet kialakulásával és bolygónk geokémiai ciklusaival.

A légkör jelenleg 20,9 százalékban tartalmaz oxigént, aminek legalább a felét, de egyes becslések szerint akár 85 százalékát a tengeri fitoplanktonok állítják elő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.