galéria megtekintése

Rizikós műveletbe kezd az üstökös körül a Rosetta

1 komment


Ötvös Zoltán

 Néhány nappal azután, hogy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösre tavaly novemberben leszállt, majd azóta hallgató Philea nevű egység rövid üzenetet küldött, a program irányítói egy igen rizikós műveletről adtak hírt. Azt tervezik, hogy az üstökös körül keringő Rosetta nevű űrszondát közelebb viszik az üstüköshöz.

A leszállás helyszínét 18 kilométerről fotózta a Rosetta
A leszállás helyszínét 18 kilométerről fotózta a Rosetta
ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

A  tudósok legnagyobb meglepetésére és örömére a Philae először múlt szombaton, majd vasárnap is rövid üzenetet küldött a Földre - adtuk hírül a minap.

 

Magára a történelmi leszállásra tavaly novemberben került sor, ami nem egészen úgy sikerült, ahogy tervezték. Előbb kissé visszapattant a Philae, majd olyan helyen ért talajt, ahol nem érhette elég fény a napelemeket, így kommunikálni sem tudott az irányítókkal.

Rögös az út a gumikacsához
Rögös az út a gumikacsához
Reuters/ESA/NASA

Hatvan órányi működés után az egység elhallgatott. A kutatók abban bíztak, hogy a Naphoz közeledve ez a helyzet kedvezően változik.

Kapcsolódó cikkünk: 'Helló, Föld! Hallasz engem?"

A Philae tavalyi landolásának hangos sikerét mély csend követte, hiszen a szonda telepei 60 órányi működés után lemerültek. Az elnémult eszköz 85 másodpercre újraéledt és üzenetet küldött a Földre.

A teljes cikket itt olvashatják.

Az adatok vételéhez azonban túl nagynak tartják az üstökös és az űrszonda közti jelenlegi 220-240 kilométeres távolságot. Ezt 180 kilométerre szeretnék csökkenteni. Reményeik szerint a távolság csökkentésével hatékonyabban kommunikálhatnak a leszálló egységgel. Amit egyszerű leírni, de nehéz megvalósítani.

Egyebek mellett arra is gondolni kell, hogy a Naphoz augusztus 13-án a legközelebb kerülő üstökösről egyre több por és gáz válik le, s minél közelebb van a Rosetta, annál nagyobb veszély fenyegeti.

A Philae leszállóegység, ahogy a Rosetta OSIRIS kamerája látja
A Philae leszállóegység, ahogy a Rosetta OSIRIS kamerája látja
ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

„Olyan, mintha egy autóval egy hóviharon keresztül robognánk"

- idézte a reuters Elsa Montagnon-nak, a Rosetta helyettes repülési igazgatójának a párizsi Air Show-n elmondott szavait.

A tudósok azt remélik, hogy a durván 3-5 kilométer átmérőjű üstökösmag megfúrása, majd a minták elemzése alapvető adatokkal gazdagíthatja a bolygók, illetve az élet keletkezésével kapcsolatos eddigi ismereteinket.

A jégből és szilárd anyagból álló üstökös – mint egy időkapszula – a régi korokból őrizhet meg például ősi szerves molekulákat.

A Rosetta programra elvileg ez év végéig van pénz, de az irányítók azt szeretnék, ha  a megfigyeléseket 2016 szeptemberéig folytathatnák – várhatóan akkor ütközik az üstökösbe a keringő egység.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.