galéria megtekintése

Az orvosok nem tudtak, a mérnökök segítettek Hawkingon

0 komment


Ötvös Zoltán
NOL

Stephen Hawking professzorral közösen mutatta be új, a professzor által évtizedek óta használt rendszernél sokkal korszerűbb kommunikációs platformját az Intel. Ezzel az elméleti fizikus könnyebben és hatékonyabban tud kommunikálni a külvilággal. Az ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) névre keresztelt megoldás hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben más motoros idegrendszeri betegséggel és bénultsággal küzdő beteg számára is segítséget nyújtson.

Közel ötven éve fedezték fel Stephen Hawking betegségét. Az akkor még csupán ígéretes fizikusnak számító 21 éves fiatalembernél az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegséget diagnosztizálták. Az ilyen kórban szenvedő beteg lassan, vagy gyorsan, teljesen elveszíti mozgásképességét. Az orvosok 1963-ban mindössze két-három évet adtak Hawkingnak. Tévedtek. Az időközben világhírűvé lett fizikus – ő írta az egyik legnépszerűbb tudományos bestsellert, Az idő rövid története című művet – máig él, de egyre kevésbé képes kommunikálni környezetével.

Stephen Hawking egy 2010-es felvételen
Stephen Hawking egy 2010-es felvételen
Sheryl Nadler / Reuters

Betegsége miatt Hawking a nyolcvanas évek óta képtelen a hagyományos beszédre. Először az ujjaival vezérelhető beszédszimulátorral kommunikált, ma pedig egy olyan szerkezettel, ami az arcizmai rezdüléseit figyeli infravörös szenzorokkal. Ezeket az izmokat Hawking még képes akaratlagosan mozgatni, de ezen felül már csak pislogásra és két ujja mozgatására képes. Az eddig használt gépével mind megerőltetőbb a beszéd, olykor egyetlen szót egy perc alatt tud leírni.

 

Félő volt, hogy ha nem találnak valamilyen megoldást arra, hogy Hawking a külvilággal közölni tudja gondolatait, akkor az egyik legzseniálisabb elme hiába működik. A brit fizikus számára 2012-ben egy új beszédszintetizátort készítettek: az iBrainnek nevezett szerkezet egy EEG-olvasón alapul, és az elektródák által leolvasott agyhullámokat fordítja beszéddé. „Az orvostudomány nem volt képes rajtam segíteni, így a technológia volt az, amire támaszkodni tudtam a mindennapi kommunikáció során, és ami segített abban, hogy élni tudjam az életem” – mondta Hawking.

Az Intel Labs kutatói az elmúlt három évben Hawking bevonásával azon dolgoztak, hogy az eddig használt kommunikációs rendszert egy modern technológiai megoldásra cseréljék. A professzor a teljes tervezési folyamatban részt vett, és állandó visszajelzésekkel segítette a kutatók munkáját. „Hawking évtizedeken keresztül a technológiát egyedi módon használta arra, hogy a külvilággal kommunikálni tudjon, de ez a technológia mára igencsak elavult. Ahhoz hasonlítható, mintha a mai modern internetes alkalmazásokat és weboldalakat egy olyan régi számítógépen keresztül szeretnénk használni, amihez nincsen billentyűzet vagy egér” – mondta Wen-Hann Wang, az Intel alelnöke és az Intel Labs ügyvezetője.

Az Intel által kifejlesztett új technológia segítségével Hawking a korábbinál kétszer gyorsabban gépel és sokkal egyszerűbben, pontosabban és gyorsabban böngészik, szerkeszt szöveget, navigál az interneten, kezel e-maileket és dokumentumokat.

A SwiftKey nyelvi szoftverekkel foglalkozó vállalat az eddig használt és az új szoftverek integrálásával lehetővé tette, hogy a fizikus által használt kommunikációs rendszer megjósolja a professzor által gépelni kívánt karaktereket és szavakat, így kevesebb, mint 20 százaléknyi szöveget kell begépelnie. Ezt követően a begépelt információ eljut az eddig is használt beszédszintetizátorhoz, ami hozzásegíti ahhoz, hogy Windowst futtató Lenovo laptopján keresztül beszélni tudjon a környezetével.

Korábban a webes keresés több lépésből álló vesződséggel járt, hiszen ki kellett lépni a kommunikációs ablakból, egérrel kellett megnyitni a böngészőt, majd az egeret a keresősávba irányítani, végezetül pedig begépelni a kívánt szöveget. Az új kommunikációs rendszer ezt a folyamatot sokkal rövidebbé és egyszerűbbé teszi.

Az Intel által kifejlesztett új platform személyre szabható és más betegek igényeire alakítható. A modern szoftveres felületet a kutatók továbbfejleszthetik, és olyan kommunikációs megoldásokat alakíthatnak ki, melyeket érintés, szemmozgás, a szemöldök mozgatása, illetve egyéb motoros információk irányítanak. A platform ingyenesen hozzáférhető, így a remények szerint a tudományos és technológiai közösség továbbfejleszti, hogy mások – a világon több mint hárommillióan szenvednek motoros idegrendszeri betegségben – számára is megoldást nyújtson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.