galéria megtekintése

Oda a Nobel-díj becsülete?

1 komment


Palugyai István

Skandallum a tudományos világban: az orvosi Nobel-díj-bizottság két tagját egy csalás kapcsán lemondásra szólították fel.

A világhírű stockholmi Karolinska Intézet orvosi Nobel-díj-bizottságának (Nobel-közgyűlés) titkára távozásra szólította fel az ötvenfős testület két tagját, mivel részük volt a hamisítással vádolt olasz őssejtkutató Pao­lo Macchiarini foglalkoztatásában. A világsajtón végigszáguldott a hír, miszerint Thomas Perlman, a Karolinska orvosi Nobel-díj-bizottságának titkára bejelentette, visszalépésre szólítja fel Anders Hamstent és Harriet­ Wallberget, a Karolinska két korábbi rektorát, tulajdonképpen egy régebben kezdődött dráma legfrissebb fejezete.

Paolo Macchiarini – most főhet a feje
Paolo Macchiarini – most főhet a feje
Lina Alriksson

A korábban több hasonló őssejtkutatóhoz hasonlóan sztárolt Paolo Macchia­rinit a svéd ügyészség tudományos csalással és kötelességszegéssel vádolja, miután súlyos gondatlansága következtében két páciense is meghalt az általa elvégzett légcső-átültetési műtét után. Az olasz szakember azáltal vált híressé, hogy 2011-ben az ő vezetésével végezték el a világon első olyan beavatkozást, melyben a páciens őssejtjeiből testen kívül, laboratóriumban tenyésztett szövetekkel borított szervet használtak fel beültetésre. Ezt Macchiarini azzal indokolta, hogy így nem lesz szükség kilökődést gátló gyógyszerekre.

 

Azonban a 2011–2012-ben végzett három műtét után két páciense meghalt és a harmadiknak is hosszan tartó, kórházban kezelt komplikációi lettek. Egy évvel később pedig saját őssejtjeiből kitenyésztett légcsövet ültettek be egy légcső nélkül született kétéves kislányba, aki három hónappal később szintén meghalt.

Később viszont kiderült – ebben egy oknyomozó svéd dokumentumfilm is jelentős szerepet játszott – hogy a beavatkozások előtt Macchiarini nem végezte el az ezekhez szükséges megfelelő vizsgálatokat. Ezt a Karolinska által ezek után felállított független szakértői testület is megállapította azzal együtt, hogy az olasz a páciensek beleegyezését sem teljesen tiszta módszerekkel szerezte meg.

Először 2014-ben kezdődött belső vizsgálat az őssejtkutató ellen, amikor kollégái felelősségre vonták a kritikátlan bejelentések és tudományos magyarázatok miatt, de a The New York Times szerint ekkor Macchiarini még tisztázta magát a vádak alól. Később azonban egyre több gyanús tény került napvilágra, egyebek mellett év elején a Vanity Fair nevű híres magazin megírta, hogy önéletrajzában hamis állítások is szerepelnek, igaz, ezek egyikét sem találták akkor még elég súlyosnak felmentéséhez.

Amikor csak az orvosban lehet bízni...
Amikor csak az orvosban lehet bízni...

Idén februárban a Karolinska új vizsgálatot indított és ennek eredményeként márciusban végül felbontották Macchiarini egyébként november végéig tartó szerződését és bejelentették, hogy laboratóriu­mát folyamatosan felszámolják. Ez azonban nem volt minden. Külső szakértőt bíztak meg annak kiderítésével, a tudományetikai vétségeken kívül milyen jogszabályok ellen vétett az elbocsátott szakember.

A Karolinska első vezéráldozata még februárban Urban Lendahl volt, a Nobel-közgyűlés főtitkára, aki genetikusként egyike volt azoknak a professzoroknak, akik 2010-ben Macchiarini szerződtetését javasolták. Bo Risberg, a Karolinska etikai bizottságának korábbi vezetője pedig nem kevesebbet jelentett ki, minthogy az orvosi Nobel-díj kiadását két évre jegelni kéne és a díjak összegét az áldozatok családjának kéne adni kárpótlásként.

 Őssejtek a mikroszkóp alatt
Őssejtek a mikroszkóp alatt
Julie Baker / REUTERS/Stanford University School of Medicine/California Institute for Regenerative Medicine

Nem sokkal Lendahl után maga a Karolinska rektora, Anders Hamsten is bejelentette lemondását, aki mint kijelentette, nem vette észre a figyelmeztető jeleket. Három napja a svéd kormány leváltotta a neves orvostudományi intézmény teljes vezetőségét, s a felsőoktatási és kutatási miniszter is botrányt emlegetett. Harriet Wallbergnek, aki Macchia­rini felvétele idején volt a Karolinska rektora, legutóbb pedig az összes svéd egyetem legfelsőbb szintű kormányzat által kinevezett vezetőjeként dolgozott, szintén távoznia kell.

A tárcavezető szerint a Karolinska, Macchiarini felvételekor hivatalban volt vezetői végleg távoznak, helyüket másokkal pótolják. (A jelenlegi vezetőség elnöke már a független jelentés kézhezvételekor lemondott.) A Nobel-díj-bizottság másik most távozásra felszólított tagja, a rektori posztról már tavasszal távozott Anders Hamsten, Wallberghez hasonlóan már a mostani felszólítás előtt jelezte, nem vesz részt az egy hónap múlva esedékes Nobel-díj-odaítélés végső folyamatában. Ez azonban a mostani felszólítással okafogyottá vált. Már csak az a kérdéses, mindez elegendő lesz-e az orvosi Nobel-díj becsületének megőrzéséhez.

Korábbi őssejtbotrányok

A forradalmi tudományos eredményekkel kecsegtető klónozás és az őssejtkutatás már több olyan, gyenge erkölcsi érzékkel, ám annál nagyobb egyéni ambíciókkal megáldott tudományos kalandort megihletett, akik a minél gyorsabb karrier reményében sutba dobták a tudományos kutatás alapvető etikai szabályait. A leghíresebb a dél-koreai Wu Suk Hwang esete, aki az ország tudományos hőséből egy tudományos újságíró leleplezése nyomán elítélt csalóvá vált, miután kiderült, semmilyen bizonyítékot nem találtak, hogy emberi őssejteket hozott volna létre klónozott hólyagcsírákból.

Talán emlékezhetünk az ugyancsak olasz Severino Antinorira, az állítólagos emberklónozásáról elhíresült, „őrültként" emlegetett, a római kormányfői palota előtt éhségsztrájkoló, s le is tartóztatott szülész-nőgyógyászra, aki egy időben szintén tudományos sztárnak számított hazájában. Végül itt a mi kis őssejtbotrányunk is, melyben tavaly többek mellett Seffer István, az egy időben ugyancsak jelentős őssejtígéretekkel előálló plasztikai sebész, a mulatós műsorsztár Fásy Ádám és Pákh Imre az engedély nélküli beavatkozások miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Az elsőfokú ítéletet azóta hatályon kívül helyezték, most új eljárás indul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.