galéria megtekintése

Neont találtak a Holdon

6 komment

Ny.M.

Kis lépés a kaszinóiparnak, nagy lépés a légkörkutatóknak: először sikerült kimutatni a neon jelenlétét a Hold ultravékony légkörében.

A NASA légkörvizsgáló szondája, a Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) műszereivel először sikerült detektálni a neon jelenlétét. „Már az Apollo-küldetések óta találgatják, hogy van-e neon a holdi exoszférában, de sosem tudták megbízhatóan észlelni” – nyilatkozta Mehdi Benna kutatásvezető, a NASA Goddard Space Flight Center és a Marylandi Egyetem kutatója. A holdi légkörben aránylag nagy mennyiségben mutattak ki neont, de ahhoz kevés a koncentráció, hogy neonfényben ragyoghasson a Hold, írta a Space.com. (Kísérőnk atmoszférája rendkívül vékony, a földinél (tengerszinten mérve) 100 trilliószor ritkább, ezért inkább exoszférának nevezik.)

A tervezett japán holdbázis fantáziarajza - jól jön majd a neon
A tervezett japán holdbázis fantáziarajza – jól jön majd a neon

A LADEE 2013 szeptemberében állt hold körüli pályára, azóta is töretlenül vizsgálja az ultravékony légkört, pedig küldetését eredetileg csak 2014 áprilisáig tervezték. A szonda Neutral Mass Spektrométerének (NMS) elemzése szerint a légkört jobbára hélium, argon és neon alkotja, ezek az elemek a napszél révén kerültek az exoszférába. A Napból áramló részecskék másfél millió kilométeres óránkénti sebességgel bombázzák a Holdat (is – Földünket a mágneses mező védi a sugárzástól).

 

A Geophysical Research Lettersben publikált eredmények szerint a légkör összetételét a napszél mellett a holdkőzetek radioaktív bomlása is alakítja. A hélium nagyjából 20 százaléka az urán és tórium, az argon-40 pedig részint a kálium-40 bomlásterméke.

Olvasónkat, Tarnay Kristófot is megihlette a felfedezés
Olvasónkat, Tarnay Kristófot is megihlette a felfedezés
Facebook

– Meglepve tapasztaltuk, hogy az argon-40 jellegzetes puklikat hozott létre a Hold felszínének egy meghatározott területén, nevezetesen a Mare Imrium és az Oceanus Procellarum sötét vulkáni síkságain – mondta Mehdi Benna –, éppen ott, ahol a legnagyobb a kálium-40 koncentrációja.

Felhasználóbarát a Hold légköre
Felhasználóbarát a Hold légköre

A LADEE mérései azt is feltárták, hogy az elmúlt hónapok során (amióta a szonda a Hold körül kering) 25 százalékkal csökkent az argon mennyisége az atmoszférában. A gáz vélhetően a Föld erős gravitációs vonzása miatt párolog.

A felfedezést Benna nemcsak az égitestek légkördinamikájának tanulmányozása, hanem a jövőbeni emberes küldetések szempontjából is fontosnak tartja. „Rendkívül fontos, hogy megismerjük a holdi exoszférát, még mielőtt az ember jelentősen megváltoztatná azt” – jegyezte meg a Hold kolonizálására vonatkozó nagyszabású amerikai, japán és kínai tervekre utalva a kutatásvezető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.