galéria megtekintése

Nem tudom, hol a határ

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 30. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Az első háromdimenziós nyomtatásban készült tárgy 1983. március 9-én este 8.39-kor született meg egy apró fekete csészécske alakjában. Mindez a feltaláló, az amerikai Charles W. Hull feleségének emlékezetében maradt meg ilyen élesen. Az egyre népszerűbb, és sokak szerint az ipari termelés jövőjét is átalakító technológia atyjával az Európai Feltalálói Díj berlini átadásakor beszélgettem.

– Hogyan történt a felfedezés?

Az első háromdimenziós nyomtatással készült tárgy a felfedező, Chuck Hull kezében
Az első háromdimenziós nyomtatással készült tárgy a felfedező, Chuck Hull kezében
A szerző felvétele

– Egy kis cégnél dolgoztam, mely asztali UV-lámpákhoz készített szilárd bevonatokat. Számítógépes dizájn segítségével terveztem prototípusokat. Fotopolimerekkel kísérleteztem már egy ideje, amik folyékony akrilalapú anyagok, de ha UV-lézerfény éri őket, hirtelen megszilárdulnak. Az volt a tervem, hogy ha egészen pontosan a célra tudom irányítani a fénysugarat, a folyadékból egész vékony szilárd rétegeket kapok, és ha ezeket egymásra rétegzem, akkor egy háromdimenziós tárgyhoz juthatok el. A cég elnöke nem látott ebben fantáziát, nem is adott rá pénzt, csak egy kis laboratóriumot, ahol akár hétvégenként is dolgozhattam. Amikor este a kis csésze létrejött, felhívtam a feleségem, aki épp ágyba készült. Beugrott a kocsiba és azonnal jött. Egész éjjel nevettünk és sírtunk.

 

– Tudta, hogy ez valami fontos dolog, amit szabadalmaztatni kell?

– Azonnal felismertem, hogy ha ezt sikerült kinyomtatni, bármit sikerülhet. S mivel már korábban együtt dolgoztam egy jogásszal, az illető megírta a szabadalmi kérelmet és beadtuk. Ma 18 európai, 76 amerikai és 14 japán szabadalom védi a módszert. (Az egyik legfontosabb idén augusztusban jár le, és egyesek azután valóságos robbanást várnak a piacon – a szerk.)

A gép munkában
A gép munkában
Pichi Chuang / Reuters

– Akkor ezzel megnyílt az üzleti siker előtt az út?

– Nem azonnal. A cégem elnöke nem látott nagy fantáziát a dologban, ezért 1986-ban saját céget alapítottunk, amihez 5,5 millió dollárt kunyeráltam össze. Ez lett az igazi start, a 3D Systems, amely azóta is működik és mára az iparág egyik legfontosabb vállalata. (Nyomtatókat ugyanúgy gyártanak, mint különféle tárgyakat, melyeket a repülőgépipartól Hollywoodig mindenhová szállítanak. – A szerk.) Ma már sokféle 3D nyomtatási módszer létezik, de a miénk, az úgynevezett sztereolitográfia ma is az egyik legfontosabb.

– Mi volt az új technológia első alkalmazási célterülete?

– Először műanyag alkatrészek prototípusainak gyártására gondoltam, mivel ezeknek az elkészítése akkoriban hagyományos úton akár két hónapig is tartott. A mai lehetőségek előre látásához azonban nagyon merész képzelőerőre lett volna szükség.

– Mikor kezdte ezeket ön is felismerni?

– Csak az utolsó pár évben, amikor megjelentek az egyre olcsóbb nyomtatók, amelyek igazán széles körben lehetővé tették a technológia használatát.

– Mi lepte meg ezek közül a legjobban?

– Az orvosi alkalmazás, különösen a komplex műtéti megoldások, az állkapocs, az arcpótlások és a gerincsérültek önálló mozgását lehetővé tévő külső „csontváza”, az exoskeleton.

– És mit szólt a módszer sötét oldalához, a házilag kinyomtatott fegyverhez?

A 3d-printer jó mozit is nyújt munka közben
A 3d-printer jó mozit is nyújt munka közben
Gary Cameron / Reuters

– Majd minden technológiának lehet negatív hatása, ami a felhasználókon múlik. Kétségtelenül jobban szeretném, ha nem ilyesmire használnák a 3D nyomtatást, de meg kell azt is mondani, szerencsére elég vacak lett az eredmény.

– Mi a további fejlődés útja?

– Jobb anyagok és pontosabb technikák. Kezdetben a kinyomtatott tárgyak elég törékenyek voltak, ma már ez is megoldódott. A műanyagok után pedig hamarosan jönnek a fémek. Sokan már ma is hobbiszinten használják a 3D nyomtatást a legkülönbözőbb célokra.

– Az igazi áttörést mégis az ipari termelésbe való bevonulás jelentheti. Viszont ez teljesen át is alakíthatja a gyártófolyamatokat, amelyekhez már sokkal kevesebb alkalmazott kell…

– Ez valószínűleg egy ideig még nem lesz nagy veszély. Elsőként az ipari termelés lokalizációját figyelhetjük majd meg. Helyi kis cégek is alkalmasak lesznek arra, amit eddig az olcsó munkaerő végzett a nagyvállalatoknak távoli országokban. A 3D nyomtatás a világ ipari termelésében ma még csak hárommilliárd dolláros értéket képvisel, ez azonban valószínűleg gyorsan nőni fog. Persze a munkások száma a digitális forradalomnak köszönhetően is csökken. Az Egyesült Államokban jóval kevesebben dolgoznak a termelésben, mint harminc éve.

– A kinyomtatott tárgyak méretében hol lesz a határ?

– Nem tudom megmondani. Ma már vannak így készülő repülőgépszárnyak is. Ugyanakkor a kisebb tárgyaknál biztosan óriási lesz a fejlődés, gondolok például a Google tervezett moduláris „legó” telefonjára, amelynek 3D nyomtatással készül majd a váza.

– Ma is dolgozik még új terveken?

– A kilencvenes évek végén nyugdíjba mentem, de a cég vezérigazgatója visszahívott, aminek annál is szívesebben tettem eleget, mert roppantul izgat a gyors változás, ami a módszert körülveszi. Naponta bejárok a laboratóriumba a cég műszaki területet irányító vezetőjeként – igaz, ma már a saját repülőgépemmel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.