galéria megtekintése

Nehézsúlyú játékos szállt be az űrversenybe

0 komment

Ny. M.

Újabb, nehézsúlyú játékossal bővült a nemzetközi űrverseny egyre népesebb mezőnye. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) ugyanis bejelentkezett, hogy 2021-ben elindítja első saját küldetését az űrbe, Föld körüli pályára.

Az egykor a két szuperhatalom, az Egyesült Államok (NASA) és a Szovjetunió által dominált űrversenybe az elmúlt évtized során számos állam és magáncég is beszállt. Jelenleg a két veteránon kívül az Európai Űrügynökség, Kína, India és Japán rendelkezik számottevő űrkapacitással (kilövőállásokkal, rakétákkal, űrhajóval, kutatószondákkal, leszállóegységekkel, űrlaboratóriumokkal, stb.).

Az állami űrprogramokkal egyre versenyképesebbek a magáncégek, közülük a SpaceX, a Virgin Galactic, a Sierra Nevada és a Boeing projektjei a legelőrehaladottabbak. A SpaceX Dragon teherűrhajói szolgálják ki a Nemzetközi Űrállomást (az űrhajó következő generációját már a Mars-küldetésre tevrvezik), hozzájuk hasonlóan a Virgin Galactic is újrahasznosítható rakétákon és saját fejlesztésű űrhajókon dolgozik, a Boeing nemrég egy felfújható lakómodult küldött az űrállomásra (ezzel párhuzamosan fejlesztik CST-100-as űrhajójukat), a Sierra Nevada Dreamchaser (Álomkergető) fantázianevű leendő űrhajóját pedig az ENSZ szemelte ki a most beharangozott missziójához.

 
A Sierra Nevada Álomkeretője
A Sierra Nevada Álomkeretője
Sierra Nevada

Az egyelőre tesztelés alatt játó Álomkergetőt (ami leginkább egy lekicsinyített űrsiklóhoz hasonlít) egy kéthetes, alacsony Föld körüli pályás repülésre szánják - jelentették be a Mexikóban tartott nemzetközi asztronautikai kongresszuson. Többek között azért esett a választás a Dreamchaserre, mert ez a robotpilóta által vezérelt utasszállító gyakorlatilag bármelyik repülőteren le tud szállni - olyan országokban is, ahol nincs űrrepülőtér (az indításához viszont rakétakilövő kell).

Egyelőre csak elnagyolt terveket hoztak nyilvánosságra; a világszervezet űrügyi hivatalának közlése alapján bármely ENSZ-tagállam pályázhat egy rakomány pályára állítására, de előnyben részesítik azokat az országokat, amelyek nem rendelkeznek önálló űrkapacitással.

A nagyívű projekt finanszírozása azonban még kétséges: nyilván a pályázó országoknak is fizetniük kell, de az ENSZ szponzorokra is számít, akik a küldetés költségeinek többségét fedeznék. A program célja ugyanis az, hogy teret adjanak olyan feltörekvő országoknak, amelyek fejlődését jelentősen előrelendítené, ha saját szondákat tudnának fellőni, illetve önálló kísérleteket végezni súlytalanságban, de nincs pénzük, sem infrastruktúrájuk ilyen költséges missziókra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.