galéria megtekintése

Nagyon benéztük ezt a földsúroló üstököst, valójában hosszabb, mint az Árpád-híd

0 komment

NOL

Az üstökösök bármikor okozhatnak kellemetlen meglepetéseket. A Naprendszer legtávolabbi régióiból érkeznek, a legváratlanabb időpontokban és helyeken bukkanhatnak fel, ráadásul sokszor „álcázzák” magukat, fagyott állapotban sokszor nincs is jellegzetes csóvájuk, így nem is mindig ismerjük fel őket, és a méretüket sem tudjuk mindig megállapítani, csak amikor már a közelünkben járnak.

Így történt ez a múlt héten is, amikor a P/2016 BA14 katalógusjelű kométa igen közel húzott el a Földhöz. Március 22-én a Föld-Hold távolság kilencszeresére közelítette meg bolygónkat, ami az írott történelemben a harmadik legközelebbi látogatás (nem számítva persze a balszerencsés becsapódásokat).

Ráadásul nem egyedül érkezett: alig egy nappal korábban egy másik üstökös (252P/LINEAR) is megközelítette a Földet, és mivel gyanúsan hasonló pályán száguld, mint társa, feltételezhetően egyetlen, kettészakadt üstökösről van szó (mindkét égitest több millió kilométeres távolságra húzott el tőlünk, így nem voltunk veszélyben - a Szerk.)

 

A 252P átmérőjét 250 méteresre saccolták, a BA14-et pedig fele ekkorának hitték. A NASA három éjszakán át figyelte az üstökös ikerpárt, és kiderült, hogy a BA14 nagyságrenddel nagyobb, mint hitték: átmérője eléri az 1 kilométert.

A BA14-es üstökös a NASA radarképén - ekkor 3,6 millió kilométerre járt a Földtől
A BA14-es üstökös a NASA radarképén - ekkor 3,6 millió kilométerre járt a Földtől
NASA/JPL-Caltech/GSSR.

„A radarképeken látható az üstökös szabálytalan alakja: egyik oldala úgy néz ki, mint egy tégla, a másik viszont inkább egy körtére emlékeztet" - idézte a Space.com Shantanu Naidut, a NASA kutatóját. Magyarázata szerint azért hitték jóval kisebbnek az üstököst, mert a fényes csóváájukkal ellentétben, a kométák magja sokszor rendkívül sötét. A NASA infravörös távcsövei fedték fel, hogy ennek az üstökösnek a magja a napfény 3 százalékát veri csak vissza - azaz sötét, mint az éjszaka.

Az új megfigyelési eredmények némileg aggasztják a tudósokat, hiszen az üstököst alig pár hónapja sikerült először detektálni, és kész szerencse, hogy legalább a Földtől való távolságát illetően nem tévedtek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.