galéria megtekintése

Mi tettük ilyen sivár hellyé ezt a világot

8 komment


Ö.Z.
NOL

Dán kutatók megalkották az első becslést arra, hogy miként nézne ki a Föld emlősállománya – a modern ember nélkül. Ne lepődjünk meg az eredményen: alapvetően másként.

Európa jelentős részén valószínűleg nemcsak a farkasok, az eurázsiai jávorszarvasok és a medvék élnének, hanem elefántok és orrszarvúk is. A dán Aarhus Egyetem munkatársai szerint gyakorlatilag Afrika az utolsó terület, ahol nagy változatosságot mutatnak a nagytestű emlősök.

Afrikát még nem tudtuk eléggé elpusztítani
Afrikát még nem tudtuk eléggé elpusztítani
Philimon Bulawayo / Reuters

„Észak-Európa messze nem az egyetlen hely, ahol az emberek drasztikusan csökkentették az emlősök sokszínűségét – ez világjelenség. A legtöbb helyen jóval szegényesebb az élővilág, mint amilyen lehetne” – idézték Jens-Christian Svenning professzort, a tanulmány egyik szerzőjét. A térkép azt mutatja, hogy a 45 kg-osnál nagyobb tömegű emlősökből hány faj él az adott 100x100 kilométeres területen.

 
Ilyen sokféle nagyemlős élhetne, ha hagytuk volna Illusztráció:  Søren Faurby
Ilyen sokféle nagyemlős élhetne, ha hagytuk volna
Illusztráció: Søren Faurby

A jelenlegi helyzetet bemutató térképen az látszik, hogy a magashegységek és Afrika középső és déli részétől eltekintve nagyon alacsony az emlősök jelenléte. „Hogy mi az oka annak, hogy a sokféleség Afrikában a legnagyobb? Nem az, hogy ott vannak a legjobb természetes élőhelyek, hogy ott a legkedvezőbb a klíma és a természeti környezet. A magyarázat az, hogy ez az egyetlen olyan kontinens, ahol az ember még nem irtotta ki a nagy testű állatok többségét” – érvelt Søren Faurby, a tanulmány vezető szerzője.

És ez a rideg valóság Illusztráció:  Søren Faurby
És ez a rideg valóság
Illusztráció: Søren Faurby

Miközben irtja ott is rendületlenül. Erre volt gyalázatos példa idén júliusban Cecil, a híres zimbabwei oroszlán kivégzése. Világszerte felháborodást váltott ki a minnesotai fogorvos, Walter Palmer, aki elejtette a híres oroszlánt, amely egy oxfordi tudományos kutatásnak is része volt.

A világ nagy részén nem túl színes a kép
A világ nagy részén nem túl színes a kép
Sergei Karpukhin / Reuters

A szerzők szerint a hegyekben azért viszonylag magas a nagy testű emlősök száma, mert azok menedéket nyújtanak nekik a vadászok elől, illetve az élőhelyeiket sem veszélyeztetik olyan mértékben, mint az alacsonyabban fekvő, ezért könnyebben megközelíthető vidékeken. (A tanulmány a Diversity and Distributions lapban jelent meg.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.