galéria megtekintése

Már tesztelik a gondolattal irányítható kerekesszéket

0 komment

NOL

Egy szép napon talán lehetségessé válik a súlyos gerincsérülések gyógyítása, így a lebénult betegek újra járhatnak majd. Az idegek regenerálása azonban igen komoly nehézségekbe ütközik, éppen ezért keresnek más megoldásokat a mozgásukban korlátozott páciensek számára. Az egyik ilyen megoldás lehet a gondolatvezérelt eszközök fejlesztése.

Egy az IFLScience.com-on ismertetett kísérlet szerint majmoknál már működik a technológia: az állatok az agyukba ültetett mikrocsipek segítségével vezérelték kerekesszéküket.

Noha nem ez az első ilyen kísérlet (a technológia több éve létezik), most a korábbiaknál jóval hatékonyabb megoldással rukkoltak elő tudósok. Eddig ugyanis a páciensek egy fejükre helyezett sapka segítségével, külső elektródákon keresztül tudtak irányítani eszközöket, most viszont magukat az elektródákat is beültették a kísérleti alanyok testébe, aminek köszönhetően sokkal pontosabbá vált a távirányítás.

Azt is tudjuk, hogy mind a majmok, mind az emberek képesek agyhullám-leolvasó csipekkel irányítani művégtagokat. Sőt, egy nő, akinek az összes végtagja lebénult, képes volt önállóan étkezni és repülőgép-szimulátort vezetni gondolataival. 

 

A kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy ez a technológia alkalmazható-e a kerekesszékre, főleg, hogy a megkérdezett mozgáskorlátozottak 70 százaléka belemenne egy ilyen műtétbe. 

A Scientific Reportsban publikált tudományos cikk szerint a kísérlet során két majom több különböző agyterületére ültettek az idegi aktivitást detektáló mikrocsipeket, majd robot kerekesszékbe ültették őket, amiket arra programoztak, hogy egy jutalomfalat irányába navigáljanak. A majmok agyhullámait vezeték nélkül továbbították egy számítógépnek, amivel dekódolták a jeleket, a kerekesszék mozgását pedig a megfelelő idegi aktivitásokhoz rendelték.

A gyakorlatot többször megismételték, majd a majmoknak a következő fázisban már önállóan, gondolataikkal kellett elgurulniuk a jutalomfalathoz. Számítógéppel sikeresen konvertálták az alanyok gondolatait irányítóparancsokká, így a majmok megtanulhatták, hogyan kell használniuk a rendszert, hogy célba érhessenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.