galéria megtekintése

Ne vegyen medvemacskát az interneten!

0 komment

NOL

Környezetvédők aggodalmukat fejezték ki, hogy a Facebook egyfajta online áruházzá vált a veszélyeztetett állatokkal kereskedők számára, különösen Malajziában.  

Több száz veszélyeztetett állatot, többek közt maláj medvéket, gibbonokat és a medvemacskának is nevezett binturongokat kínáltak eladásra különböző csoportok a közösségi oldalon a Traffic elnevezésű vadvédelmi szervezet jelentése szerint.

Ez a fajta illegális kereskedelem – emlékeztet a tanulmány – egyre nagyobb veszélyt jelent világszerte. A Facebook közölte, hogy „haladéktalanul” eltávolít minden olyan tartalmat, amely ezt reklámozza.

A kutatók 14 Facebook-csoportot vizsgáltak napi harminc percben öt hónapon át. Ez alatt az időszak alatt több mint 300 olyan poszttal találkoztak, amely élő vadállatot kínált eladásra házi kedvencnek.

 

„Kétszázharminchat olyan bejegyzést találtunk, amely illegális tevékenységről szólt. Ezeket 106 különböző eladó osztotta meg. Ez elég magas szám, és jól érzékelteti a probléma mértékét” – mondta a jelentés egyik szerzője, Sarah Stoner.

A kutatók szerint annál is meglepőbb a maláj online kereskedelem ugrásszerű növekedése, mert az országban nincsenek nyitott állatpiacok, mint más ázsiai országokban.

„Ezekre az állatokra mindig volt kereslet Malajziában, de soha nem volt tere a dolognak, azonban az internet és a Facebook úgy tűnik biztosítja számukra azt a platformot, ahol tudnak velük kereskedni” – mondta Sarah Stoner.

Binturongkölyök a sydney-i állatkertben. Új teret nyert a kereskedelem
David Gray / Reuters

Az eladásra kínált fajok fele védett, és törvénytelen a kereskedelmük a maláj jog szerint. A 69 nem őshonos állatból 25 áll a Washingtoni egyezmény (CITES – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) védelme alatt.

A Traffic megosztotta a Facebookkal a kutatás eredményét. A közösségi oldal üzemeltetői dolgoznak rajta, hogy visszaszorítsák az ilyen jellegű kereskedelmet az oldalon. Addig is haladéktalanul eltávolítják az ilyen tartalmakat.

Az eredményeket megkapták a maláj hatóságok is. „Negyvenhárom sikeres rajtaütést hajtottunk végre, és legalább 54 kereskedőt tartóztattunk le. Ezzel több mint 67 vadállatot mentettünk meg a Facebookon történő illegális kereskedelemtől” – számolt be Hasnan Yusop, a vadvédelemmel és nemzeti parkokkal foglalkozó hatóság munkatársa. Kiemelte, hogy munkatársai 2013 óta figyelik a hasonló csoportok tevékenységét a Facebookon.

A nyomozók úgy vélik, hogy a közösségi oldalak és az okostelefonok használata nagyban megkönnyíti a vadállatok illegális kereskedelmét. Az új technológiák új piacokat nyitnak meg az állatkereskedők számára.

„A közösségi oldal gyorsan, olcsón és névtelenül teremt kapcsolatot a lehetséges vevő és az eladó között, ami aggodalomra adhat okot a környezetvédők és a hatóságok részéről mindaddig, amíg nem vagyunk képesek erre egy összehangolt, globális választ adni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.