galéria megtekintése

Milyen ügyben nyomozott élete utolsó napján Szabó János?

3 komment


Fekete Gy. Attila

A Szabó János rendőr zászlós meggyilkolása miatt húsz éve indított első nyomozás résztvevői nem értik, miből gondolják azt az ügyet ma vizsgáló ügyészek, hogy a fiatal rendőrt pénzért ölték meg. Szerintük saját szakállára nyomozva rábukkanhatott egy nagyobb drogügyre, és ez lehetett a veszte. Nem valószínű azonban, hogy halálának köze volna a Hajógyári-szigeten később történtekhez és a Vizoviczki-ügyhöz.

Szabó János zászlóst több mint 20 éve gyilkolták meg. Senki nem tudja, ki vagy kik, miért, és azt sem, hogy hol. A Központi Nyomozó Főügyészség egy, a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz „beesett füles” alapján azonban nyereségvágyból elkövetett emberölés gyanújával újra nyomozást indított a fiatal rendőrtiszt halála ügyében.

Információink szerint maguk a nyomozással megbízott ügyészek sincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy „a füles” elég jó ahhoz, hogy abból kiindulva valaha is sikerülhet megoldaniuk az ügyet. Ám a nyomozás újraindításáról a legmagasabb belügyi és ügyészségi szinteken döntöttek. Becsületbeli ügy megtalálni egy fiatal rendőr gyilkosát.

Szabó János holttestét a Szabadság híd budai pillérénél emelték ki a Dunából 1995. július 31-én, két nappal azután, hogy hátizsákjában a pisztolyával és az irataival elindult otthonról. Kollégái úgy tudták, egy informátorával volt találkozója aznap. A munkahelyére, a BRFK ifjúságvédelmi osztályára azonban másnap sem ment be.

 

Szabó drogügyekben nyomozott. Olyan bűnözőkkel tartott kapcsolatot, akik jártasak voltak a diszkókban árusító bűnszervezetek köreiben. Nem volt beépített rendőr, bár ő kollégái akkori elbeszélései szerint gyakran megpróbált saját szakállára dolgozni. „Majd ha lesz eredmény, jelentem”, mondogatta, ám főnökei azonnal leállították, amint értesültek a magánakcióiról.

Először vízbefulladásos esetként kezelték Szabó halálát, s abban bíztak, hogy a fegyvere és az iratai a Duna medrében vannak. Közel egy hónap telt el, mire kiderült, az elhunyt fején lőtt sérülésre utaló nyom, egy kilenc milliméteres átmérőjű lyuk látható. Szentendrétől a Szabadság-hídig végigjártak az ügyészségi nyomozók és a rendőrök minden lehetséges helyet, ahol Szabó testét a vízbe dobhatták, de sehol egy vérnyom vagy egy szemtanú, aki látott volna valami gyanúsat. A budapesti és a Pest megyei kábítószer-ellenes egységek az ORFK specialistáival közösen végigjárták a térség szórakozóhelyeit, megpróbálták kideríteni, merre és kik után nyomozhatott halála előtt Szabó János.

„Szentendre térségében rezegtek a leginkább a szenzoraink. Persze semmi kézzelfogható, inkább csak a többi lehetséges helyhez képest valamivel több gyanús momentum” – mesélte az 1995-ös nyomozás egyik résztvevője. A kérdéses időben kezdte meg a térségben saját drogterjesztő hálózatát kiépíteni magyar nehézfiúk közreműködésével az orosz alvilág.

„Lehetséges, hogy a Vizoviczki-ügy kapcsán került elő újra Szabó Jani ügye, de azt nem hiszem, hogy Vizoviczkinek ehhez bármi köze lehetne” – mondta a ’95-ös nyomozás másik nyomozója. „Ő akkoriban még taxizott, és legfeljebb kicsiben árulhatta a drogot”.

Meglepte az 1995-ös nyomozás résztvevőit, hogy az ügyészség pillanatnyilag nyereségvágyból elkövetett emberölésként kezeli az ügyet. Annak idején senkinek nem voltak kétségei afelől, állítják, hogy „a srác” a saját szakállára kezdett el nyomozni az ügyben, és azért kellett meghalnia, mert megtudott valamit, amit a gyilkosa vagy annak felbujtója szerint nem kellett volna.

„Voltak furcsaságok a magánéletében, de egyik sem tűnt olyannak, ami egy gyilkosságot indokolna. Főleg egy nyereségvágyból elkövetett rendőrgyilkosságot” – állítják a ’95-ös nyomozás résztvevői. Ők a mostani nyomozás irányával szemben továbbra is azt vizsgálnák, milyen drogügyben nyomozott élete utolsó napján Szabó János. Szinte kizártnak tartják, hogy a pénzéért vagy a rendőrség elől máig eltitkolt adósságai miatt ölték meg a fiatal rendőrt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.